Een goede rittenregistratie: de verplichtingen en een voorbeeld

Bij een auto van de zaak krijg je te maken met de bijtelling privégebruik in het geval de auto ook privé gebruikt wordt. Als je per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan geldt de bijtelling niet. Je zult het aantal kilometers dat je privé gereden hebt moeten bewijzen aan de belastingdienst. Het is daarom noodzakelijk om een nauwkeurige opgestelde rittenregistratie te hebben wanneer je een auto hebt ingebracht in de eenmanszaak.

De belastingdienst kan deze informatie op elk moment opvragen, dus zorg ervoor dat de administratie altijd op orde is, en alleen waarheden bevat. Elke rit die is gemaakt moet kunnen worden verantwoord. Een stukje omrijden voor privé doeleinden wanneer er een zakelijke rit gemaakt wordt is er niet bij. De belastingdienst controleert de juistheid van de rittenregistratie bijvoorbeeld aan de hand van agenda’s, garagenota’s, de routeplanner, e.a. Het is dus aan te raden om ook van deze informatie een goede administratie bij te houden.

Wettelijk verplicht bij de rittenadministratie is de volgende data:

  • Merk en type van de auto
  • Kentekennummer
  • Periode waarin de auto ter beschikking is

Ook moet voor elke rit geadministreerd worden:

  • Begin en eind stand van de kilometerstand
  • Adres van het vertek- en aankomstadres, als het om een retour rit gaat moet dit tweemaal in de boeken staan
  • De route als dit niet de normale route is (i.v.m. files of omleidingen)

Kijk hier voor een voorbeeld kilometerregistratie formulier. Er zijn ook hulpmiddelen op de markt die de rittenregistratie makkelijker maken. De zogenaamde Black Box voor in de auto. De black box houdt voor elke rit precies alle data bij. Van te voren geef je op of het gaat om een zakelijke of privé rit. Zo heb je te allen tijde de registratie van de ritten met de auto op orde.
Geen zin in een kastje in je auto, maar ook geen zin om handmatig de administratie van alle ritten bij te houden? Kijk dan eens naar het GPS Volgsysteem van Ritassist. Deze software werkt volledig online, je hoeft je dus niet meer druk te maken over installeren of updaten van de software. De rapporten die Ritassist maakt worden door de belastingdienst goed gekeurd voor de rittenregistratie. De registratie beperkt zich overigens niet alleen tot auto’s met het Voertuig Volgsysteem kun je alle type machines registreren.