menu
e-boekhouden
‘2018 wordt goed jaar voor de zzp’er’

‘2018 wordt goed jaar voor de zzp’er’

Volgend jaar kan wel eens positief uitpakken voor de zelfstandigen zonder personeel. Het aanbod van projecten en opdrachten voor zzp’ers wordt positief bëinvloed door de groeiende economie en het hoge producentenvertrouwen. Ook wordt de veel bekritiseerde Wet DBA vervangen door nieuwe wetgeving.

Dit blijkt uit gegevens van marktmonitor ZP Facts. Daaruit kwam ook naar voren dat het gemiddelde uurtarief van de zzp’er de laatste jaren weliswaar niet is gestegen (terwijl de economie wel al veertien kwartalen op rij groeit), maar dat er wel hogere tarieven in zicht zijn. Het Centraal Planbureau verwacht voor volgend jaar een krappere arbeidsmarkt, wat de onderhandelingsmacht van zzp’ers ten opzichte van opdrachtgevers vergroot. Dit kan weer als gevolg hebben dat zelfstandigen een hoger uurtarief gaan vragen.

‘Zzp’er mag hopen op positieve tariefontwikkeling’

Ondanks de optimistische vooruitzichten, wil Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, niet te vroeg juichen. “Begin vorig jaar zagen we iets vergelijkbaars, maar die ontwikkeling heeft zich in 2017 niet doorgezet, waarschijnlijk onder druk van de Wet DBA.” Hij denkt echter wel dat de zzp’er steeds meer aan het stuur komt, dankzij de huidige ontwikkeling van de economie en de schaaraste op de arbeidsmarkt. “Tel daar de vervanging van de Wet DBA bij op en de zzp’er mag hopen op een positieve tariefontwikkeling in 2018.”

Reacties