menu
e-boekhouden

Aangifte ICL wordt aangifte ICP

Voor ondernemers die zaken doen met buitenlandse bedrijven binnen de EU zijn vanaf 1 januari de belasting regels veranderd. Tot nu toe moest er een opgave gedaan worden van de leveringen van goederen naar het buitenland, de aangifte ICL (intracommunautaire leveringen). Maar vanaf 1 januari 2010 moeten ook de diensten geleverd aan landen binnen de EU aangegeven worden. De naam van de opgave is om deze reden veranderd naar Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (aangifte ICP).

Verdere veranderingen

Naast de naamswijziging en de verplichte opgave van diensten binnen de EU, veranderen ook de tijdstippen waarop de aangifte moet worden gedaan. De ICL aangifte moest eenmaal per kwartaal worden ingediend. Het tijdstip is vanaf 2010 afhankelijk van de situatie van de onderneming. Op icp-opgave.nl vindt u een tabel waarin kan worden opgezocht in welke categorie uw onderneming valt.

Wanneer ICP opgave?

Zoals gezegd komt u in aanmerking voor een ICP opgaaf wanneer u zaken doet met het buitenland (landen binnen de EU). Dit kan gebeuren in de volgende vormen:

  • Intracommunautaire leveringen of diensten verricht aan een ondernemer in een andere EU-land
  • Eigen goederen hebt overgebracht naar een andere EU-land

De precieze voorwaarden kunt u nalezen in de folder van de belastingdienst.

Btw-identificatienummers

Bij de ICP-opgave moet u de Btw-identificatienummers van de ondernemers waarmee u zaken doet doorgeven. Vraag het nummer op bij u zakenpartners en controleer deze daarna bij de belastingdienst (de belasting telefoon) of gebruik de controle tool op de website van icp-opgave.nl.
Een BTW-nummer begint altijd met een twee letters die staan voor het land, gevolgd door een x-aantal cijfers of letters (afhankelijk van het land). Een voorbeeld is het BTW nummer van Google: IE6388047V, hier staat IE voor Ierland, waar Google gevestigd is. Ondernemers die geld verdienen met Google adsense komen dus ook in aanraking met deze nieuwe regelgeving aangezien Google in Ierland gehuisvest is.

Reacties