menu

Aftrekposten voor startende ondernemers

Ondernemen wordt gestimuleerd in Nederland. Dit gebeurt in de vorm van fiscale voordelen, oftewel aftrekposten. Over de behaalde winst mag een bedrag worden afgehaald, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Er zijn vele (ingewikkelde) aftrekposten voor ondernemers. Als startende ondernemer kom je waarschijnlijk niet gelijk in aanraking met alle aftrekposten. In het volgende artikel worden de aftrekposten die interessant zijn voor starters beschreven.

Ten eerste is het belangrijk om te vermelden dat alleen ondernemers die door de belastingdienst worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting in aanmerking komen voor een aftrekpost. De belangrijkste eis hiervoor is het urencriterium, wat inhoud dat je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt. Voldoe je als starter aan deze eisen dan zijn de volgende aftrekposten zeer interessant:

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

De zelfstandigenaftrek is er voor alle ondernemers. Het bedrag dat mag worden afgetrokken van de winst is afhankelijk van de winst, hoe hoger de winst hoe lager de zelfstandigenaftrek. De precies getallen vind je in het artikel over de zelfstandigenaftrek. Voor starters is er een verhoging van de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek. De startersaftrek is 2.070 euro (in 2009) en kan gebruikt worden in de eerste 3 jaar van de onderneming.

De zelfstandigen- en startersaftrek geven een belastingvrij bedrag van ongeveer  10.000 euro (afhankelijk van de winst). Het is dus van groot belang dat je voldoet aan het urencriterium, zodat je gebruik kan maken van deze fiscale voordelen. Het urencriterium kan gecontroleerd worden door de belastingdienst, dus zorg altijd voor een goede urenadministratie, zodat bewezen kan worden dat er voldoende uren gewerkt zijn.

De MKB-vrijstelling

Deze aftrekpost is niet speciaal voor startende ondernemers, maar wanneer je de eerste jaren winst maakt een belangrijke aftrekpost. Er hoeft geen belasting betaald te worden over 10.5% van de gemaakte winst. De winst die hier bedoeld wordt is de winst nadat deze verminderd is met alle andere aftrekposten. Een uitgebreid artikel over de MKB winst vrijstelling vind je hier.

In 2010 wordt de MKB-winstvrijstelling verhoogd naar 12%, tevens hoeven ondernemers niet langer te voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost.

Kosten

Als starter maak je vaak een hoop opstart kosten, veel van deze kosten zijn aftrekbaar van de winst, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Een overzicht van de kosten die aftrekbaar zijn vind je bij de belastingdienst. Wanneer het gaat om een investering (een uitgebreid artikel over de investeringsaftrek vind je hier) hoeven starters deze niet over meerdere jaren af te schrijven, maar kan er willekeurig worden afgeschreven, zie hieronder.

Willekeurig afschrijven

Deze regeling is er speciaal voor starters, wanneer je in aanmerking komt voor startersaftrek mag je ook “willekeurig afschrijven“. Normaal gesproken moeten de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen over een aantal jaar gemiddeld worden. Starters mogen deze aanschafkosten ‘willekeurig afschrijven’, dit houdt in dat je zelf mag bepalen hoeveel je afschrijft en in welk jaar. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je in de eerste (moeilijke) jaren van de onderneming minder winst maakt, en dus minder belasting betaalt of zelfs belasting terugkrijgt.