menu
e-boekhouden

Aftrekposten voor starters

Ondernemen wordt gestimuleerd in Nederland. Dit gebeurt in de vorm van fiscale voordelen, oftewel aftrekposten. Over de behaalde winst mag een bedrag worden afgehaald, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Er zijn vele (ingewikkelde) aftrekposten voor ondernemers. Als startende ondernemer kom je waarschijnlijk niet gelijk in aanraking met alle aftrekposten. In het volgende artikel worden de aftrekposten die interessant zijn voor starters beschreven.

Aftrekposten voor startende ondernemers

Kosten voor de opstart

Als starter maak je vaak een hoop opstart kosten, veel van deze kosten zijn aftrekbaar van de winst, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Een overzicht van de kosten die aftrekbaar zijn vind je bij de belastingdienst. Geef je tijdens het opstarten van je onderneming veel uit aan investeringen (zie ook de investeringsaftrek) hoeven starters deze niet over meerdere jaren af te schrijven, maar kan er willekeurig worden afgeschreven, zie hieronder.

Willekeurig afschrijven

Deze regeling is er speciaal voor starters, wanneer je in aanmerking komt voor startersaftrek mag je ook “willekeurig afschrijven“. Normaal gesproken moeten de aanschafkosten van bedrijfsmiddelen over een aantal jaar gemiddeld worden. Starters mogen deze aanschafkosten ‘willekeurig afschrijven’, dit houdt in dat je zelf mag bepalen hoeveel je afschrijft en in welk jaar. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je in de eerste (moeilijke) jaren van de onderneming minder winst maakt, en dus minder belasting betaalt of zelfs belasting terugkrijgt.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

Twee belangrijke aftrekposten voor starters met een eenmanszaak, zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je eerst worden gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. De belangrijkste eis hiervoor is het urencriterium, wat inhoud dat je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming werkt. Voldoe je als starter aan deze eisen dan zijn de volgende aftrekposten zeer interessant:

De zelfstandigenaftrek is er voor alle ondernemers met een eenmanszaak en geeft een aftrekpost van 7280 euro (in 2018).  Voor starters is er een verhoging van de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek. De startersaftrek is 2.123 euro (in 2018) en kan gebruikt worden in de eerste 3 jaar van de onderneming.

De zelfstandigen- en startersaftrek geven dus een belastingvrij bedrag van ongeveer 10.000 euro (afhankelijk van de winst), bovenop de heffingskortingen die je hebt als je werkt in Nederland. Het is dus van groot belang dat je voldoet aan het urencriterium, zodat je gebruik kan maken van deze fiscale voordelen. Het urencriterium kan gecontroleerd worden door de belastingdienst, dus zorg altijd voor een goede urenadministratie, zodat bewezen kan worden dat er voldoende uren gewerkt zijn.

De MKB-vrijstelling

Deze aftrekpost is niet speciaal voor startende ondernemers, maar wanneer je de eerste jaren winst maakt een belangrijke aftrekpost. Er hoeft geen belasting betaald te worden over 14% (in 2018) van de gemaakte winst. De winst die hier bedoeld wordt is de winst nadat deze verminderd is met alle andere aftrekposten. zie ook de pagina over de MKB winstvrijstelling.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.