menu

Algemene voorwaarden: wat en hoe?

Als ondernemer wilt u bij levering van een product of dienst afspraken maken met de klant. Om afspraken niet telkens opnieuw te maken hanteren veel ondernemers algemene voorwaarden. Maar wat houden algemene voorwaarden precies in? En waarom worden voorwaarden gebruikt?

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden worden ook wel de ‘kleine lettertjes’ genoemd. Algemene voorwaarden zijn nodig bij het leveren van producten/diensten. In de de algemene voorwaarden zijn regels en verplichtingen vastgelegd die een ondernemer gebruikt bij het aangaan van een overeenkomst. De inhoud kan bijvoorbeeld gaan over hoe de betaling plaats vindt en hoe producten worden afgeleverd. Standaard algemene voorwaarden bestaan niet. Elk bedrijf is uniek en heeft eigen regels.

Gebruik Algemene voorwaarden

Veel ondernemers verkeren in de veronderstelling dat het laten opstellen van algemene voorwaarden voldoende is om hun bedrijf te beschermen. Het enkel laten opstellen van algemene voorwaarden is echter niet genoeg. U dient uw voorwaarden op een juiste wijze te gebruiken. Wanneer u uw voorwaarden niet op een correcte wijze gebruikt, kan een klant de voorwaarden laten vernietigen en zijn de voorwaarden in het geheel niet geldig.

Maar veel ondernemers hanteren wel algemene voorwaarden om zichzelf te beschermen. Zo was Bol.com haar consumenten onlangs nog te slim af. Bol.com had te maken met een technisch probleem. Hierdoor werd een laptop van oorspronkelijk €1092,- aangeboden voor slechts €95,-. Enkele consumenten lieten deze kans natuurlijk niet liggen, maar werden teleurgesteld. Bol.com trok haar juridische regenjas aan en beriep zich op de algemene voorwaarden. Geen verlies voor Bol.com.

De voordelen van het gebruik van algemene voorwaarden:
• Het beperken van de aansprakelijkheid
• Extra zekerheid
• Het voorkomen van juridische geschillen
• Het beschermen van belangen

Algemene voorwaarden deponeren

Indien u als ondernemer gebruik maakt van algemene voorwaarden moet u er voor zorgen dat ze op de juiste manier worden gehanteerd. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw voorwaarden te deponeren. De meeste ondernemers plaatsen hun algemene voorwaarden op hun website. U kunt er ook voor kiezen om uw voorwaarden te deponeren bij de KvK. Algemene voorwaarden deponeren bij de KvK kost € 18,- per jaar. Bij VeiligDoen kunt u algemene voorwaarden laten opstellen en makkelijk laten deponeren bij de KvK.

Stel algemene voorwaarden op

Wees als ondernemer verstandig en onderschat het belang van algemene voorwaarden niet. Stel algemene voorwaarden op maat op voor uw onderneming. Eenmanszaak Oprichten heeft een samenwerking met VeiligDoen. VeiligDoen helpt zzp’ers, freelancers en mkb’ers met op maat algemene voorwaarden opstellen. Bent u benieuwd of wilt u kennis maken met deze dienst? Bezoek de website.