menu
e-boekhouden

Algemene voorwaarden: wat en hoe?

Als ondernemer wilt u bij levering van een product of dienst afspraken maken met de klant. Om afspraken niet telkens opnieuw te maken hanteren veel ondernemers algemene voorwaarden. Maar wat houden deze voorwaarden precies in? En waarom worden voorwaarden gebruikt?

Wat zijn algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden worden ook wel de ‘kleine lettertjes’ genoemd. Algemene voorwaarden zijn nodig bij het leveren van producten/diensten. Hierin zijn regels en verplichtingen vastgelegd die een ondernemer gebruikt bij het aangaan van een overeenkomst. De inhoud kan bijvoorbeeld gaan over hoe de betaling plaats vindt en hoe producten worden afgeleverd. Standaard algemene voorwaarden bestaan niet. Elk bedrijf is uniek en heeft eigen regels.

Gebruik algemene voorwaarden

Veel ondernemers verkeren in de veronderstelling dat het laten opstellen van algemene voorwaarden voldoende is om hun bedrijf te beschermen. Het enkel laten opstellen is echter niet genoeg. Je dient de voorwaarden op een juiste wijze te gebruiken. Wanneer je de voorwaarden niet op een correcte wijze gebruikt, kan een klant de voorwaarden laten vernietigen en zijn deze dus in het geheel niet geldig.

Maar veel ondernemers hanteren wel algemene voorwaarden om zichzelf te beschermen. Zo was Bol.com haar klanten enkele jaren geleden te slim af. Bol.com had te maken met een technisch probleem. Hierdoor werd een laptop van oorspronkelijk €1092,- aangeboden voor slechts €95,-. Enkele consumenten lieten deze kans natuurlijk niet liggen, maar werden teleurgesteld. Bol.com trok haar juridische regenjas aan en beriep zich op de algemene voorwaarden. Geen verlies voor Bol.com.

De voordelen van het gebruik van algemene voorwaarden:
• Het beperken van de aansprakelijkheid
• Extra zekerheid
• Het voorkomen van juridische geschillen
• Het beschermen van belangen

Algemene voorwaarden deponeren

Indien je gebruikmaakt van voorwaarden moet je er voor zorgen dat ze op de juiste manier worden gehanteerd. Er zijn verschillende mogelijkheden om voorwaarden te deponeren. De meeste ondernemers plaatsen hun algemene voorwaarden op hun website. Je kunt er ook voor kiezen om je voorwaarden te deponeren bij de KvK. Algemene voorwaarden deponeren bij de KvK kost € 18,- per jaar. Bij VeiligDoen kun je algemene voorwaarden laten opstellen en makkelijk laten deponeren bij de KvK.

Stel algemene voorwaarden op

Wees als ondernemer verstandig en onderschat het belang van goede voorwaarden niet. Stel deze op maat op voor uw onderneming. Laat ze opstellen door een goede jurist, of kies voor een online specialist als VeiligDoen. Deze club helpt zzp’ers, freelancers en mkb’ers met op maat algemene voorwaarden opstellen. Bezoek ook de website van VeiligDoen.nl.