menu
e-boekhouden

Alternatieven voor de Yahoo Site Explorer

Iedereen die bezig is met websites, en dan voornamelijk de zoekmachine optimalisatie (SEO) van websites, zal ondertussen wel door hebben dat Yahoo Site Explorer (YSE) niet meer werkt. YSE was de perfecte tool om snel te achterhalen welke backlinks een website had. Yahoo is overgenomen door Microsoft en wordt geïntegreerd met hun zoekmachine Bing. Op de website van Yahoo Site Explorer is te lezen dat deze vanaf nu is terug te vinden in de “Bing Webmasters Tools” vergelijkbaar met de “Google Webmasters Tools”. Het probleem is dat alleen van websites waarvan je de eigenaar je de links kunt controleren, en YSE was nou juist zo’n handige SEO tool om de linkjes van de concurrentie te checken (en zo mogelijk voor je eigen websites hier ook een linkje te scoren). De gehele SEO wereld is druk op zoek naar (gratis) alternatieven voor de Yahoo Site Explorer om er toch nog achter te komen wat voor backlinks de concurrentie heeft, dit zijn de favorieten:

Blekko

Bij Google en Bing hoef je niet meer te proberen om backlinks te achterhalen, vroeger werkte het nog om te zoeken op “link:website”, op het moment krijg je echter minieme informatie te zien. Blekko daarentegen, een van de nieuwere zoekmachines op het internet, is een aanrader voor alle website eigenaren, je kunt hier een schat aan informatie vinden. Blekko werkt met zogenaamde ‘slashtags’, de slashtag die je kan gebruiken om backlinks te achterhalen is “/inbound”. Je krijgt dan de link lokatie, de anchor tekst, de datum en een ranking te zien van de link.

blekko-inbound

Een andere zeer bruikbare slashtag is “/domainlinks”, hiermee krijg je alle links naar het volledige domein te zien (ipv alleen de URL). Je moet nu wel even zelf doorklikken voor uitgebreide informatie zoals ‘anchor tekst’, link lokatie en waar naar toe wordt gelinkt.

blekko-domainlinks

Een overzicht van alle ‘seo data’ die blekko heeft over een domein vind je met de slashtag “/seo”.

Linkdiagnosis

link-diagnosis

Linkdiagnosis gebruikt data van SEOMoz (van de Open Site Explorer, zie hieronder) voor backlink analyses. Als gratis gebruiker mag je de eerste 250 backlinks inzien, prima voor kleine websites, maar voor grote websites is het al snel te weinig. De data is netjes weergegeven, de linkjes, de anchors, Google Pagerank en mozRank, alles is aanwezig.

Exalead

exalead

Exalead zal bij de meeste nog een vrij onbekende zoekmachine zijn, maar met het verdwijnen van YSE zou dit weleens snel kunnen veranderen, de website vindt namelijk veel backlinks. In de zoekmachine geef je het commando “links:website” en je krijgt een overzicht van de sites die naar de website linken. Voor de rest geen informatie over backlinks of de sterkte van het domein.

Open site Eplorer

open-site-explorer

Open Site Explorer is de backlink analyse tool van SeoMoz, net als bij bovenstaande tool (en de meeste in de lijst) geldt ook hier dat voor gratis gebruikers veel data niet zichtbaar is. Bij de betaalde versie krijg je zeer veel informatie, onder ander of een link dofollow of nofollow is, de anchor tekst, Page authority en domain authority (van SEOMoz). Als gratis gebruiker zie je dit echter alleen van de eerste 5 links, gelukkig mag je daarna wel de backlinks inzien, en daarmee is de tool vergelijkbaar met YSE, echter tot een maximum van 200 backlinks.

Alexa

alexa

Echt overzichtelijk is het niet, maar bij Alexa kun je vaak een hoop backlinks vinden. Je krijgt puur de link, geen informatie over ‘anchor tekst’,de sterkte van de link, etc. Maar links worden zeer snel gevonden door Alexa, en ook wordt er zeer veel gevonden. Zelfs obscure aanmeldingen bij Nederlandse startpagina’s vind je vaak snel terug. De informatie is gemakkelijk te vinden, type op de homepage een website in, ga naar ‘get details’ en bij het kopje ‘reputation’ vind je een klikbaar nummer “Sites Linking In”. Daar kun je zelf de lijst doorploeteren.

En Verder

Verder is er nog MajesticSEO is een zeer uitgebreid SEO pakket, maar gratis gebruiken schiet niet erg op, als gratis geregistreerde gebruiker krijg je slechts de eerste 5 links te zien, voor $29,95 per maand kun je backlink analyses doen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor ahrefs.com, ook hier krijg je maar een beperkt deel van de informatie te zien als gratis gebruiker, alhoewel dit wel stuk meer is an bij Majestic. En dan is er nog Backlinkwatch, hier zul je vooral veel moeite moeten doen om niet op een advertentie te klikken, de website staat er bol van. Het laden van de data duurt zeer lang, en deze is vaak incompleet en niet accuraat.

De beste?

Op dit moment is Blekko the place to be om de concurrentie te bespieden. De data is gratis, overzichtelijk en compleet. Voor websites met minder dan 250 backlinks is link diagnosis een zeer goed alternatief.

Reacties