menu

Auto van de Zaak: Kosten Beperken

Een auto van de zaak die ook voor privé kilometers gebruikt wordt, is belast met bijtelling privé gebruik. Je wilt de kosten van deze bijtelling uiteraard zo laag mogelijk houden en hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. De bijtelling ‘privégebruik auto’ is afhankelijk van de CO-2 uitstoot van de auto. De bijtelling is 14% of 25% van de catalogusprijs (dit is inclusief accessoires, BTW en BPM). Is de auto overigens ouder dan 15 jaar, dan wordt de marktwaarde van de auto genomen. De standaard waarde van de bijtelling is 25%, de 14% geldt wanneer de auto zeer zuinig is, dit betekent:

  • Benzineauto’s met een CO-uitstoot lagen dan 110 gram per kilometer.
  • Dieselauto’s met een CO2-uitstoot lager dan 95 gram per kilometer.

De bijtelling zal in de eenmanszaak moeten worden opgeteld bij de winst, behalve als je minder dan 500 kilometer op jaarbasis privé rijdt. Om dit te bewijzen zul je echter wel een goede rittenregistratie moeten bijhouden.

Kosten Bijtelling Laag Houden

De kosten van de bijtelling zo laag mogelijk houden kun je doen op een aantal manieren:

  • Wanneer je samenwerkt met een partner en hij de auto ook voor privé doeleinden gebruikt, dan kunnen de kosten van de bijtelling gedeeld worden. Dit levert een besparing voor de inkomstenbelasting aangezien er een gedeelte van het bedrag belast wordt in Box1 van de partner en hierover wordt minder belasting geheven.
  • De bijtelling voor privégebruik is nooit hoger dan de kosten die de auto met zich meebrengen in de zaak. Het is dus goed om na te denken over de kosten van de auto, namelijk, hoe lager de kosten zijn hoe lager de bijtelling. Denk dus is aan de kosten als de aanschafprijs, motorrijtuigen belasting, verzekeringen, onderhoud en parkeergeld. Er zijn vast manieren waarop hier bespaard kan worden. Vooral op de auto verzekeringen markt is momenteel een prijzenoorlog bezig.
  • De stallingkosten van de auto kunnen tot een bepaald bedrag als bedrijfskosten worden opgevoerd wanneer de auto is gestald in een privé garage.

Het is overigens niet altijd voordelig om de auto op naam van de zaak te zetten.

Tankpassen

Je bespaart niet direct geld met een zakelijke tankpas maar wel een hoop tijd. De belastingdienst accepteert geen tankbonnen als factuur, alleen wanneer met een zakelijk pinpas is betaald of een tankpas mag de btw worden teruggevraagd. De tankpas zorgt voor een makkelijke administratie, je ontvangt 1 keer per maand een overzicht factuur van alle tankbeurten. De fiscus accepteert deze factuur voor de omzetbelasting.