menu
e-boekhouden

Bedrijfsauto leasen

Het leasen van een bedrijfsauto wordt steeds gebruikelijk onder zelfstandigen. Waar vroeger alleen werknemers op deze manier een auto van de zaak reden, zijn er tegenwoordig ook talloze ondernemers die hiervoor kiezen. Maar welke variant is het best: operational of financial lease? En is het voordeliger om zakelijk of privé een bedrijfsauto of bestelbus te leasen?

Bedrijfsauto leasenAls jij een bedrijf begint als timmerman, schilder of klusjesman heb je alleen al vanwege je gereedschappen een bestelbus van de zaak nodig. Maar ook in andere beroepsgroepen komt een bedrijfsauto vaak van pas. Ben je niet op weg naar een opdracht, dan heb je wel een gesprek met een potentiële klant of wil je gewoon even ergens je gezicht laten zien.

Waarom zou je een bedrijfsauto leasen?

De aanschaf van een bedrijfsauto brengt over het algemeen flink wat kosten met zich mee, om nog maar te zwijgen over de onderhoud, de belasting, de verzekering en eventuele schade. Steeds meer zelfstandigen kiezen er daarom voor om een bedrijfsauto te leasen, zodat de investering over een langere periode kan worden uitgesmeerd en de maandelijkse kosten beter voorspelbaar zijn.

In de praktijk worden vooral de wat duurdere auto’s of bestelbussen geleased. Dit komt omdat het bij goedkopere bedrijfsauto’s vaak toch voordeliger is om die te kopen, zelfs wanneer je hier een lening voor moet afsluiten. Bij leasen ga je namelijk een huurcontract voor meerdere jaren aan. Bij een goedkopere auto bestaat de kans dat de wagen nog voor het einde van het huurcontract eigenlijk al is afgeschreven.

Niet alleen ondernemers die onvoldoende werkkapitaal hebben, kiezen er overigens voor om te leasen. Het is ook een populaire financieringsmethode voor zelfstandigen die graag wat geld achter de hand houden voor (eventuele) andere uitgaven. Ook het schaalvoordeel dat leasemaatschappijen hebben kan een reden zijn om te leasen, aangezien dit er vaak voor zorgt dat je goedkoper een verzekering kunt afsluiten.

Hoe werkt leasen in de praktijk?

Als je besluit om een bestelbus of een andere bedrijfsauto te leasen, dan ga je een contract aan met de verhuurmaatschappij. De looptijd van de overeenkomst verschilt per aanbieder, maar een contract van drie tot vijf jaar is vrij gangbaar. Vaak is het wel mogelijk om voor een kortere periode een bedrijfswagen te leasen, maar daar betaal je ook flink voor.

Shortlease is eigenlijk alleen handig als je de auto voor een bepaalde klus nodig hebt en daarbuiten niet meer. Wil je de auto of bestelwagen voor een langere periode inzetten, dan heb je nog de keuze tussen operational of financial lease. Het grootste verschil zit in het eigendom van de bedrijfswagen.

Het verschil tussen operational lease en financial lease

Bij operational lease is de verhuurmaatschappij zowel economisch – als juridisch eigenaar. Concreet betekent dit dat je de auto in bruikleen hebt. Na afloop van het huurcontract lever je de auto weer in zoals je hem in ontvangst hebt genomen. De meeste maatschappijen bieden de optie om het contract te verlengen of om de auto (tegen een gereduceerd tarief) te kopen. Maar hiertoe ben je dus niet verplicht.

Financial lease werkt anders, aangezien je hier zelf economisch eigenaar bent. Deze leasevorm is vooral geschikt als je op zoek bent naar een bestelbus die je na afloop van het leasecontract kunt houden. Omdat de auto al tijdens de leaseperiode wordt beschouwd als jouw eigendom ben je tijdens de looptijd van het contract een stuk vrijer dan bij operationeel lease.

Stel dat je jouw bestelbus wilt voorzien van jouw bedrijfslogo of je telefoonnummer, dan is dit bij financial lease geen probleem. Je mag de auto inrichten naar jouw voorkeuren. Bij operational lease, waarbij je de auto in principe na afloop van het contract weer inlevert, is dit niet mogelijk aangezien de bestelwagen in originele staat moet blijven.

Welke variant je ook kiest, de verhuurmaatschappij blijft de juridisch eigenaar van de bestelauto. Kun je om wat voor reden dan ook niet meer aan je betaalverplichtingen voldoen, dan komt de wagen weer in handen van de leasemaatschappij. Pas wanneer je bij financial lease alle termijnen hebt voldoen (en een eventuele slotsom) of bij operational lease de auto na afloop van het contract besluit te kopen, draagt de verhuurmaatschappij het juridisch eigendom over.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Kies je voor operational lease, dan is het gebruikelijk dat zaken als wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen ook zijn meegenomen in de leaseprijs. Bij sommige maatschappijen is zelfs een tankpas inbegrepen, maar over het algemeen vallen de brandstofkosten buiten de leasekosten.

Het voordeel van deze leasevorm is dat je van tevoren heel goed kunt inschatten wat je maandelijkse kosten zijn. Een mogelijk nadeel is dat je niet zelf kunt kiezen bij welke verzekeringsmaatschappij je de auto onderbrengt en bij welke garage je de bestelbus laat onderhouden. Het kan dus goed zijn dat die fijne garage om de hoek geen optie is.

Dit komt omdat je gebonden bent aan de collectieve afspraken die de leasemaatschappij heeft gemaakt. De keuzemogelijkheden zijn kleiner, maar daar staat wel tegenover dat je korting krijgt door deze collectiviteit. Ga je voor financial lease, dan moet je al deze dingen zelf regelen. Dit kan zowel een voor- als nadeel zijn.

Waar je operational lease kunt vergelijken met langdurig huren, is het bij financial lease alsof je de bestelbus al hebt gekocht. Bij operational lease heb je nog wel eens te maken met beperkingen in het aantal kilometers, ook kan het zijn dat je toestemming moet vragen wanneer je buiten Nederland wilt rijden. Met financial lease is dit niet van toepassing en mag je doen met de auto wat je wilt, zolang je maar aan je maandelijkse verplichtingen voldoet.

Nieuwe of gebruikte bedrijfsauto leasen?

Wanneer je op zoek gaat naar een bedrijfswagen kom je vooral nieuwe leaseauto’s tegen. Maar net als dat je een tweedehands bestelbus kunt kopen, is het ook mogelijk om een occasion te leasen. Dit is goedkoper dan het leasen van een nieuwe auto, waardoor het ook voor starters beter betaalbaar wordt.

Toch is het niet zo dat het leasen van een gebruikte bedrijfsauto opeens spotgoedkoop wordt. De onderhouds- en reparatiekosten van een occasion zijn gemiddeld hoger dan bij een nieuwe auto. En de leasemaatschappij verwerkt deze verwachte uitgaven door in het leasebedrag.

Bij een nieuwe auto kun je vaak zelf nog wel het een en ander zelf samenstellen, maar bij een occasion moet je het doen met het aanbod dat er is. Het voordeel hiervan is wel dat de wagen snel leverbaar is, hij is immers al bij de leasemaatschappij.

Zakelijk leasen of toch liever privé?

Wil je leasen, dan is het handig om eerst te bepalen of je dit bedrijfsmatig of als privépersoon wilt doen. In veel gevallen is het voordeliger om bedrijfskosten ook daadwerkelijk bedrijfsmatig op te voeren, maar bij het leasen van een bedrijfsauto is dit niet altijd het geval. Om te bepalen welke optie voor jou het meest voordelig is, kun je onder meer de bijtelling en de fiscale voordelen naast elkaar leggen.

Het voordeel van zakelijk leasen is dat je sommige uitgaven kunt aftrekken. De meeste voordelen heb je bij financial lease, omdat de auto vanwege het economisch eigenaarschap bij jou op de balans staat. Dit betekent dat je onder meer de rente mag aftrekken en bedrijfskosten mag afschrijven.

De fiscale voordelen bij operational lease zijn beperkt, omdat de auto in dit geval op de balans van de verhuurmaatschappij staat. Hierbij mag je alleen de btw van de maandelijkse factuur aftrekken. Bij private lease vervallen de fiscale voordelen, aangezien de bestelbus wordt gezien als privé-eigendom.

De meest voorkomende reden dat ondernemers kiezen voor private lease is omdat ze geen bijtelling willen. Door de auto te huren zonder tussenkomst van de zaak wordt de auto op jouw naam geregistreerd. Je betaalt dan wegenbelasting in plaats van extra inkomstenbelasting. De kilometers die je zakelijk rijdt, mag je in rekening brengen bij jouw bedrijf.

In de praktijk betekent dit dat je 0,19 cent per kilometer mag aftrekken van de winst. Hiervoor moet je een rittenadministratie bijhouden. Bedenk wel dat je hiermee de optie voor financial lease uitsluit, want dit is alleen mogelijk in combinatie met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Zakelijk leasen zonder bijtelling is mogelijk, maar alleen wanneer je op jaarbasis niet meer 500 kilometer privé rijdt. Omdat dit niet erg gangbaar is, zeker niet wanneer de bestelbus de enige auto is, zal je dit moeten bewijzen met behulp van kilometerregistratie.

Welke variant het ook wordt, alle leasecontracten van eenmanszaken worden gemeld bij het BKR. Betaal jij netjes je facturen, dan hoeft dit geen probleem te zijn. Maar de BKR-registratie kan je wel in weg komen te zitten als je een (zakelijke) lening wilt afsluiten of graag een ander bedrijfsmiddel wilt leasen.