menu
e-boekhouden

Beginnen als ondernemer

Veel startende ondernemers kiezen voor het oprichten van een eenmanszaak. Niet zo gek, aangezien dit de gemakkelijkste manier is om een eigen bedrijf te starten, na een bezoekje aan de Kamer van Koophandel kun je gelijk aan de slag!

Beginnen als ondernemer
Echter, er zijn een aantal zaken die goed geregeld moeten zijn wanneer je start met een eigen bedrijf. Zo moet er belasting betaald worden over de gemaakte winst en gelden er voor bedrijven andere regels voor btw. Ook zal de belastingdienst eisen dat er een correcte administratie wordt bijgehouden. Tevens moet je als ondernemer zelf verzekeringen en pensioen regelen, deze worden niet meer automatisch geregeld door een werkgever. Hier vind je een stappenplan van de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je start met een Eenmanszaak.

Idee en het ondernemingsplan

Een bedrijf begint met een idee, dit idee hoeft niet complex te zijn, maar er is altijd een idee. Het is van belang om dit idee zo goed mogelijk uit te werken. Met alleen ‘ik wil dingen gaan verkopen op het internet’ gaat het niet lukken. Door eerst een ondernemingsplan te schrijven kun je het idee dat in je hoofd zit uitwerken tot een echt plan. Ook is het belangrijk om goed marktonderzoek te doen, zonder vraag naar een product of dienst, geen succesvol bedrijf! Doe onderzoek, schrijf het op, lees het nog eens na, laat andere mensen het lezen, en bedenk dan of het plan uitvoerbaar is. Het ondernemingsplan schrijf je overigens niet alleen voor jezelf. Als je startkapitaal nodig hebt om het bedrijf van de grond te krijgen moet het plan mogelijke financierders overtuigen om in jouw bedrijf te investeren. En in deze tijden van crisis is dat geen makkelijke opgave! Bij een goed plan hoort natuurlijk ook een goede naam voor het bedrijf, en dat betekent in deze ‘internet tijden’ ook dat de domeinnaam nog beschikbaar moet zijn.

Rechtsvorm kiezen

Ieder bedrijf moet verplicht ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel, het bedrijf wordt dan ingeschreven in het handelsregister. Het is hiervoor noodzakelijk om een unieke bedrijfsnaam te kiezen en een keuze te maken voor een rechtsvorm, dit is de juridische vorm van het bedrijf. De keuze van de rechtsvorm is een zeer belangrijke, de verschillen tussen rechtsvormen zijn namelijk groot, vooral wat betreft belastingen en aansprakelijkheid van de eigenaar. Op deze website focussen we ons op de rechtsvorm eenmanszaak, ideaal voor mensen die alleen een bedrijf starten (start je samen met een partner of partners, dan is een vergelijkbare rechtsvorm de VOF). Belangrijk om te weten bij deze rechtsvormen (eenmanszaak & vof) is dat de eigenaar volledig financieel verantwoordelijk is voor het bedrijf, ook met het privé vermogen. Dit betekent dat wanneer het bedrijf failliet gaat de eigenaar privé ook failliet gaat. Wil je niet persoonlijk aansprakelijk zijn dan kun je kiezen voor het oprichten van een BV. Dit zal echter meer tijd en geld kosten en ook meer verplichtingen geven. Lees hier meer over de keuze tussen een eenmanszaak en een bv.

Administratie

Een correcte administratie bij een eenmanszaak is van groot belang. Natuurlijk wil je alle cijfers voor jezelf netjes op een rijtje hebben, maar daarnaast is een correcte administratie ook een verplichting van de belastingdienst. Deze kunnen bij een belastingcontrole eisen de boeken tot 7 jaar (!) terug in te zien. Als starter moet je de keuze maken om de administratie zelf te doen of om deze uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Voor veel starters is de boekhouding aan het begin nog goed zelf te doen via online boekhouden, maar zorg er dan wel voor dat je op de hoogte bent van alle regels. Het zou zonde zijn als je allerlei aftrekposten misloopt, daarnaast geeft de belastingdienst flinke boetes voor verzuim of voor een incorrecte administratie. Doe je administratie zelf, dan kun met Microsoft Excel een heel eind komen (lees hier: maken van facturen in excel). Echter wij prefereren het gebruik van een online boekhoudprogramma. Op deze manier staat de administratie veilig online, en deze programma’s geven hulp bij de aangiftes voor de belasting en zullen je wijzen op de fiscale voordelen.

Belastingen en aftrekposten

Als ondernemer met een eenmanszaak betaal je twee soorten belastingen, inkomstenbelasting en omzetbelasting. Inkomstenbelasting is vergelijkbaar met de ‘normale belasting’ die ook werknemers betalen, in plaats van over het loon moet een eigenaar van een eenmanszaak de inkomstenbelasting betalen over de winst van de onderneming. Omzetbelasting is de belasting over de toegevoegde waarde (btw). De btw is er alleen voor consumenten, bedrijven kunnen daarom de btw die ze hebben betaald over producten terugvorderen. Btw die ze ontvangen hebben moeten ze daarentegen afstaan, dit doe je in principe eenmaal per kwartaal door middel van de omzetbelasting. Betaal je minder dan 1883 euro btw per jaar (2011) dan kom je in aanmerking voor de kleine ondernemingsregeling (KOR) en hoef je minder of geen omzetbelasting te betalen.

De inkomstenbelasting wordt niet berekend over de volledige winst, er zijn een aantal aftrekposten speciaal voor ondernemers. Om deze te ontvangen moet je wel voldoen aan een aantal eisen die de belastingdienst stelt, de belangrijkste hiervan is het urencriterium: minimaal 1225 uur werken in het bedrijf (een goede urenadministratie is hiervoor noodzakelijk). De belangrijkste aftrekpost is de zelfstandigenaftrek. Voor starters is deze zelfs nog een stuk hoger dankzij de startersaftrek. Klik hier voor een overzicht van alle aftrekposten voor de eenmanszaak.

Verzekeringen

Ondernemen geeft vrijheid, maar dit houdt ook in dat je zelf moet gaan zorgen voor het afdekken van risico’s. Verzekeringen worden niet geregeld door een werkgever, je moet zelf zorgen voor een goed vangnet. Een overzicht van de belangrijkste verzekeringen bij een eenmanszaak kun je hier vinden. Veel ondernemers vinden de verzekeringen maar duur en kiezen ervoor om liever het risico te lopen. Dit is een vrije keuze, maar het is zeer belangrijk om er goed over na te denken. Neem bijvoorbeeld de arbeidsongeschiktheidverzekering (aov), arbeidsongeschikt raken betekent bij ondernemers vaak het einde van de zaak, als je geen aov verzekering hebt betekent dit dat je alleen aanspraak kunt maken op de bijstand, en dit is geen vet pot. Zeker wanneer je een gezin hebt om te onderhouden of een hypotheek om te betalen is het van groot belang om goed na te denken over het afsluiten van de juiste verzekeringen. Als ondernemer ben je ook vrij om zelf te bepalen of, en hoe je pensioen wilt opbouwen. Er zijn een aantal mogelijkheden om fiscaal voordeel te behalen, zo is er al tijden de fiscale oudedagsreserve en is er sinds kort ook de mogelijkheid om te banksparen.

Personeel

De term eenmanszaak hoeft niet letterlijk genomen te worden, je mag gerust personeel in dienst nemen. Uiteraard zijn er wel verplichtingen waaraan voldaan moet worden, je wordt namelijk werkgever. Het personeel moet worden aangemeld bij de belastingdienst, de ARBO-dienst en de Ziekteverzuimverzekeraar. Verder moet er loonheffing worden betaald over het salaris van het personeel, dit bestaat uit de premies voor de werknemersverzekeringen, de Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet en de loonbelasting. Zoals je wel zal begrijpen zorgt het in dienst nemen van personeel voor een complexere administratie. Voor kleinere klussen is het dan ook handiger om te denken aan een freelancer. Lees hier meer over personeel bij een eenmanszaak.

Auto eenmanszaak

Het is de laatste jaren steeds moeilijk om (fiscaal) profijt te hebben van de auto van de zaak. Het is vooral van belang om minder dan 500 kilometers privé te rijden, dan hoeft de bijtelling privé niet betaald te worden. Echter dit criterium wordt streng gecontroleerd, een rittenregistratie is hiervoor verplicht.