menu
e-boekhouden

Belasting eenmanszaak

Als ondernemer moet je zelf je belasting betalen. Als eigenaar van een eenmanszaak krijg je zakelijk te maken met de belastingdienst. Wanneer je de zaken vanaf het begin goed op orde hebt, voorkom je later mogelijke naheffingen en boetes! Met welke belastingen heb je als zelfstandig ondernemer te maken en van welke aftrekposten kun je gebruik maken?

Belasting eenmanszaak

Wanneer de eenmanszaak wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zullen ze je automatisch bij de belastingdienst inschrijven. De belastingdienst kijkt vervolgens of je belastingplichtig bent als ondernemer.

Ondernemer voor de belastingdienst

De definitie van ‘ondernemer’ is: “iemand die een bedrijf heeft, die zaken doet”. Wanneer je echter een eenmanszaak opricht, erkent de belastingdienst je niet gelijk als ondernemer. Hieraan stellen ze een aantal eisen. De belangrijkste eis is dat je 1225 uur per jaar in de onderneming werkt (het urencriterium).

Andere eisen zijn: voldoende omzet, voldoende klanten, naar buiten treden met de onderneming. Als je verwacht dat je winst gaat maken met de eenmanszaak is het belangrijk om aan de criteria te voldoen. Alleen wanneer de belasting jou erkent als ondernemer, mag je namelijk gebruik maken van vele aftrekposten (zoals ondernemersaftrek). Deze aftrekposten zorgen ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen.

Boekhouders en boekhoudprogramma’s

Vroeger werd de belasting voor alle ondernemers uitgerekend door de boekhouder, maar dit is niet verplicht. Het periodiek berekenen van alle belastingen, heffingen en aftrekposten is een hele klus maar kan tegenwoordig vrijwel automatisch met een boekhoudprogramma. Ook al ben je financieel best handig, een boekhoudprogramma bespaart je veel tijd met alle berekeningen, en verdient zichzelf bijna altijd wel terug.

Drie boekhoudprogramma’s die kunnen helpen met de belastingaangiftes:

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP | 15 maanden gratis! (Best getest)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

MoneyMonk - Speciaal voor de Startende ZZP'er: 50% korting!

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

Reeleezee - Starter ZZP -onbeperkt gebruik- 50% korting jaar 1

Waar je ook bent. Via app en web; onderweg en thuis. Al je facturen en bonnen, je btw-aangifte en banktransacties op één plek. Overzichtelijk en actueel. Met of zonder accountant of administratiekantoor. Probeer 30 dagen gratis.
Bekijk de website

Belasting overlaten aan een boekhouder?

Vrijwel alle ondernemers nemen vroeg of laat een boekhoudprogramma. De kosten van een boekhouder zijn ondernemers minder eensgezind over. Veel ondernemers vinden dat niet meer nodig, omdat er bij het online boekhouden eigenlijk maar weinig expertise van cijfers meer komt kijken. Veel ondernemers gaan vaak zelf met de software aan de slag, ook als ze geen kaas van fiscale zaken hebben gegeten.

Andere ondernemers zweren juist bij een boekhouder die voor hen alle belastingzaken regelt. Ze willen die check, zoeken een klankbord of zijn van mening dat een boekhouder zichzelf gemakkelijk terugverdient omdat hij niet alleen alles goed invult, maar bijvoorbeeld ook meedenkt over verzekeringen, risico’s, of advies geeft bij een mogelijke financieringsbehoefte.

Eenmanszaak: de belasting uitrekenen

Een boekhouder is niet verplicht. Als ondernemer met een eenmanszaak mag je ook zelf je belastingen uitrekenen. Er zijn verschillende type belastingen die betaald moeten worden bij een eenmanszaak.

 1. De belasting over je omzet (omzetbelasting), oftewel de btw.
 2. Daarnaast moet over de gemaakte winst inkomstenbelasting betaald worden.
 3. De inkomensafhankelijke bijdrage.
 4. Heb je personeel in dienst, dan betaal je voor hen de loonbelasting.
 5. Afhankelijk van je bedrijf kunnen er extra belastingen van toepassing zijn. Denk aan douanekosten, accijnzen, internationale belastingen of gemeentelijke belastingen bij een eigen pand.

1. Belasting over je omzet

Omzetbelasting is een ander woord voor de btw (belasting over toegevoegde waarde). De btw is uitsluitend bedoeld voor de eindgebruiker (consumenten). Bij een eenmanszaak moet je dit meestal bovenop je eigen tarieven rekenen, en afdragen aan de belastingdienst. De omzetbelasting aangifte gebeurt elk kwartaal (er gelden pittige boetes voor te late aangiftes en/of betalingen van btw).

Omzetbelasting werkt kort gezegd zo:

 • Over inkopen voor het bedrijf betaal je btw, maar alle btw die je betaald hebt over bedrijfskosten, mag je per kwartaal terugvragen aan de Belastingdienst.
 • Op de facturen die je stuurt vanuit het bedrijf bereken je de btw die de klanten moeten betalen (standaard 21%). Alle door klanten aan jou betaalde btw moet jij per kwartaal afdragen aan de Belastingdienst (het geld is dus eigenlijk niet van jou).
 • Rekenvoorbeeld: van januari t/m maart heb je 1.766 euro aan btw betaald. In diezelfde periode hebben klanten aan jou 2.203 euro btw betaald. 1776 – 2203 = € 427,- Jij bent in dit geval de Belastingdienst nog 427 euro btw schuldig. Dit is natuurlijk maar een fictief voorbeeld, reken zelf over al je inkomsten en uitgaven het verschil in btw uit, of bereken dit via een boekhoudprogramma.

Als bedrijf betaal je dus wel btw bij aankopen, maar alles wat je ‘voorgeschoten’ hebt (kopen van producten of diensten) kun je verrekenen met de btw over alles wat je ontvangen hebt. Het verschil moet je betalen, of krijg je terug van de belastingdienst. Betaal je in een jaar weinig btw (minder dan €1883 op jaarbasis), dan kom je in aanmerking voor kwijtschelding door de kleine ondernemersregeling.

Btw-tarieven

Het standaard btw-tarief is 21%. Er is ook een verlaagd btw tarief (9%) voor o.a. eten, drinken, geneesmiddelen, boeken en openbaar vervoer. Voor leveringen en diensten aan het buitenland binnen de EU wordt 0% btw berekend. De btw wordt verlegd naar het land van de klant: deze is verantwoordelijk voor het afdragen van de omzetbelasting. Wel ben je verplicht het btw-nummer van je klant te controleren.

2. Inkomstenbelasting

Aan het eind van het jaar moet de aangifte voor de inkomstenbelasting worden ingevuld. Deze is te vergelijken met de inkomstenbelasting die particulieren in loondienst betalen. Bij een eenmanszaak wordt niet het salaris belast, maar de gemaakte winst. Eigenlijk is dat namelijk het salaris van de ondernemer, aangezien privé en zakelijk bij de eenmanszaak gelijk zijn. De inkomstenbelasting bestaat uit drie boxen. Box 1 (werk en wonen) is de belasting over de winst uit de onderneming en bijverdiensten. Box 2 (aanmerkelijk belanghebbenden) is de belasting over de inkomsten uit aandelen en Box 3 (sparen en beleggen) is de belasting over spaargeld.

Lees ook de volgende artikelen:

Wanneer je bent erkend als ondernemer door de belasting, kun je gebruik maken van een aantal aftrekposten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en driemaal in de eerste vijf jaar de startersaftrek. Deze aftrekposten worden van de gemaakte winst afgehaald, en hierna wordt de belasting in BOX 1 berekend.

Aftrekposten eenmanszaak

Aftrekposten mogen worden afgetrokken van de gemaakte winst. Daarna wordt de inkomstenbelasting berekend. Hoe hoger de aftrekposten, des te lager de te betalen belasting. De belangrijkste aftrekposten voor de belasting bij een eenmanszaak zijn:

 • Zelfstandigenaftrek: indien het urencriterium wordt gehaald;
 • Startersaftrek: in de eerste vijf jaar van je ondernemerschap heb je drie keer een extra aftrekpost;
 • MKB-winstvrijstelling: na aftrek van de andere aftrekposten mag 14% van de overgebleven winst worden afgetrokken van de gemaakt winst;
 • Meewerkaftrek: afhankelijk van het aantal uur dat je partner meewerkt in de eenmanszaak mag een percentage van de winst worden afgetrokken;
 • WBSO subsidie: is je bedrijf actief met technologische en innovatie vernieuwingen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie;
 • Stakingsaftrek: pas van belang wanneer de zaak wordt opgeheven;
 • Investeringsaftrek: afhankelijk van de kosten van de gemaakt investering(en) kan er geld worden afgetrokken van de winst;
 • Onder strenge voorwaarden de werkruimte in huis.

3. Inkomensafhankelijke bijdrage

De belastingdienst int aan het einde van het jaar ook de inkomensafhankelijke bijdrage: dit maakt deel uit van de zorgverzekeringswet. Deze wet bestaat uit twee delen: de basispremie en de inkomensafhankelijke bijdrage. De eerste is voor particulieren en ondernemers gelijk en wordt betaald aan de verzekeraar (meestal tussen de 100 en 150 euro per maand). De tweede is voor eigenaren van een eenmanszaak een percentage van het belastbare inkomen (inkomensafhankelijke bijdrage) en moet worden betaald aan de belastingdienst..