menu
e-boekhouden

Belastingvoordelen voor ondernemers

De belastingvoordelen voor ondernemers kunnen soms hoog oplopen. Zo zijn er wat standaard aftrekposten, maar daarnaast soms ook specifieke belastingvoordelen. Maar daar moet je als ondernemer dan wel wat voor doen.

Belastingvoordelen voor ondernemers

Belastingvoordelen voor ondernemers

Voor werkend Nederland zijn er heffingskortingen. Daarnaast hebben ondernemers speciale aftrekposten (ondernemersaftrek) zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of mkb-vrijstelling. Deze zijn vrij bekend en los van enkele zaken die bepalen of je ondernemer bent of niet, kan elke ondernemer hier gebruik van maken. Maar daarnaast zijn er ook belastingvoordelen die voor specifieke gevallen van toepassing zijn. Deze komen niet zomaar aanwaaien, hiervoor moet je zelf aan de slag.

Heb jij een goed jaar gedraaid? Dan kun je je geld oppotten op een spaarrekening als buffer voor later. Maar voor de economie is het beter als jij het gebruikt voor het verbeteren van je bedrijf, of persoonlijke situatie. Om die reden wordt het maken van investeringen fiscaal gesteund met extra belastingvoordelen. Juist als je lekker hebt gedraaid en dus moet kiezen tussen het afdragen aan de belastingdienst, of investeren in je bedrijf, kan het slim zijn om de volgende zaken nog even onder de loep te nemen:

De investeringsaftrek

Wanneer er voor een eenmanszaak investeringen in bedrijfsmiddelen worden gemaakt, is er een extra belastingvoordeel: de investeringsaftrek. Er zijn meerdere soorten investeringsaftrek:
1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek;
2. Investeringsaftrek voor energie;
3. Milieu-investeringsaftrek.

De belangrijkste investeringsaftrek voor een eenmanszaak is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Want in een goed jaar heb je al snel een uitgave die hiervoor in aanmerking komt. Ook bij een kleine investering kan deze al aantrekkelijk zijn. Deze kleinschaligheidsinvesteringsaftrek komt bovenop de standaard aftrekpost van de gemaakte kosten!

Subsidie voor speur- en ontwikkelingswerk

Naast het investeren kun je ook denken aan nieuw onderzoek. Als jij bezig bent met een nieuw project dan kun je daarvoor subsidie aanvragen. Niet direct belastingvoordeel dus, maar financieel zeker net zo belangrijk om hier even te noemen.

Deze WBSO-subsidie is een fiscale stimuleringsregeling die beschikbaar is gesteld door de overheid. De regeling is in het leven geroepen omdat technologische en innovatieve vernieuwingen van groot belang zijn voor de Nederlandse samenleving, maar hiervoor wel vaak een financiële investering nodig is.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

De fiscale oudedagsreserve is een bedrag dat opzij gezet mag worden om te sparen voor de oudedagsvoorziening. Het is dus geen direct belastingvoordeel, eerder uitstel van het betalen van belasting. Maar als je inkomsten jaarlijks wisselen kun je hiermee wel een deel van je belastingdruk verlagen.

Het bedrag kan afgetrokken worden van de winst, hierdoor wordt de belasting over dit bedrag uitgesteld. Als je het Je kunt het dus goed gebruiken voor extra pensioenopbouw. De oudedagsreserve alleen is dus nog geen pensioen, alleen een uitstelling van de te betalen belasting!

Belastingvoordeel bij relatiegeschenken

Succes behaal je niet alleen. Heb je een goed jaar gedraaid en wil je graag leveranciers en andere relaties bedanken? Of de band met klanten versterken door deze een relatiegeschenk te sturen? Tijdens een goed jaar investeren in de relatie is al snel een goed idee, maar houd er wel rekening mee dat er voor relatiegeschenken speciale belastingregels gelden.

Kleine-ondernemersregeling

Ging het dit jaar juist iets minder dan gepland? Haal je de 20.000 euro omzet niet? Dan kun je soms gebruikmaken van de kleine-ondernemersregeling.