menu

Boekhoudprogramma eenmanszaak

Met een goed boekhoudprogramma is het mogelijk om de boekhouding van een eenmanszaak helemaal zelf bij te houden. Huur je liever een boekhouder in? Ook dan is het raadzaam om via een online programma ook zelf grip te houden op de boekhouding.

In de eerste jaren van een eenmanszaak is het misschien te duur om een boekhouder of een accountant in te huren om de boekhouding te regelen. Dan is het ook prima mogelijk om zelf te boekhouden. De meeste ondernemers willen hier echter niet te veel tijd aan besteden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Gelukkig zijn er ook boekhoudprogramma’s die zich speciaal richten op deze ondernemers.

Boekhoudprogramma voor de eenmanszaak

Boekhoudprogramma eenmanszaakBekende boekhoudprogramma’s zijn bijvoorbeeld e-Boekhouden, Exact Online of Moneybird. Deze zijn volledig. Vaak zijn ze modulair. Je kunt als zzp’er beginnen met alleen wat facturen, maar als je groeit kun je hierin ook functies vinden voor de salarisadministratie, buitenlandse belastingregels, grootboekrekeningen en extra opties voor accountants en boekhouders.

Een grote bv kan hier ook al zijn zaken in kwijt. Alhoewel er weinig op de software van deze aanbieders is aan te merken is het soms wel wat complex voor een kleine eenmanszaak. Als je net begint met ondernemen en je de boekhouding op de meest simpele overzichtelijke manier zelf wilt beheren, zijn er ook alternatieven.

Let hierbij wel op dat deze volledig zijn, en dus ook een balans of jaarrekening kunnen maken. De volgende drie aanbieders bieden alle functies die je nodig hebt bij een nieuwe eenmanszaak:

Deze boekhoudprogramma’s zijn zo opgezet dat kleine ondernemers zelf hun boekhouding kunnen bijhouden zonder dat ze daarvoor boekhoudkundige kennis nodig hebben. Dit betekent niet dat de programma’s minder functionaliteiten hebben, maar qua taalgebruik of verplichte invoervelden is het allemaal wel wat simpeler en meer gericht op kleinere ondernemers. Denk aan de urenregistratie, een functie die bij Acumulus standaard in het pakket is inbegrepen. (belangrijk om te bewijzen dat je voldoet aan het urencriterium).

Onderdelen van de boekhouding

Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding. Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest. Zo kun je voor de omzetbelasting-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Ook geeft goede boekhoudsoftware advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je een boekhoudprogramma kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend.

Veilig boekhouden

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak 7 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Bij de cloud-aanbieders uit onze voorbeelden staat de administratie op Europese afgeschermde servers, en elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle gegevens. Zo ben je er zeker van dat als er iets mis gaat met je eigen computer, zoals een virus, en dat de boekhouding veilig bewaard blijft. De gegevens blijven altijd eigen bezit. Je kan ook op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Boekhouding eenmanszaak automatiseren

Bij de boekhouding denken de meeste ondernemers al snel aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar zorg daarnaast dat je een boekhoudprogramma kiest dat zowel de verkoop- als inkoopfacturen correct boekt en direct kan laten zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Daarnaast wil je natuurlijk een compleet overzicht die helpt bij het invullen van de jaaraangifte, direct overzicht van winst/verliesrekeningen. De mogelijkheid tot het (automatisch) invoeren en bijhouden van afschrijvingen, een balans en (grootboek)overzicht en dat de laatste veranderingen in belastingstelsel onmiddellijk worden bijgewerkt in het boekhoudprogramma.

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen en is het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als we kijken naar online boekhoudprogramma’s dan zie je dat Moneybird zich vooral op het vereenvoudigen van de facturatie richt. Informer is zeer sterk qua urenregistratie (denk aan die 1225 uren!) & rittenadministratie. Acumulus is al een wat ouder pakket en staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en haar forum, waar veel boekhoudvragen direct kunnen worden beantwoord. Waar jouw voorkeur ligt is dan net afhankelijk van jouw administratie!