menu
e-boekhouden

Boekhoudprogramma

Met een goed boekhoudprogramma is het mogelijk om de boekhouding van een eenmanszaak helemaal zelf bij te houden. Huur je liever een boekhouder in? Ook dan is het raadzaam om via een online programma zelf grip te houden op de boekhouding.

BoekhoudprogrammaIn de eerste jaren van een eenmanszaak is het misschien te duur om de boekhouding te laten regelen door een boekhouder of accountant. Dan is het ook prima mogelijk om zelf te boekhouden. De meeste ondernemers willen hier echter niet te veel tijd aan besteden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Ben jij zzp’er of kleine ondernemer? Kies dan voor een simpel boekhoudprogramma gericht op ondernemers met een eenmanszaak.

e-Boekhouden.nl

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

MoneyMonk

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

DigiBTW

Ideaal voor de startende ondernemer. Laagdrempelig beginnen met je eigen boekhouding. Alles online, binnen 2 minuten de eerste factuur en altijd mobiel. Compleet voor maar 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Probeer gratis.
Bekijk de website

Boekhoudprogramma voor de eenmanszaak

Voor starters is bijna elk boekhoudprogramma wel geschikt, maar als je wel wat groeiambities hebt en naast de belastingaangiftes ook gewoon goed inzicht wilt in je cijfers zijn er wel verschillen te ontdekken. Wat een boekhoudprogramma minimaal moet kunnen:

 • facturen maken en inboeken
 • btw-aangifte voorbereiden (en versturen?)
 • balans en jaarrekening
 • deel- of exportfuncties voor de boekhouder (of collega)

Functies van een boekhoudprogramma

Daarnaast zijn sommige boekhoudprogramma’s modulair. Het aantal functies groeit dan mee met je bedrijf. Je kunt als zzp’er beginnen met alleen wat facturen, maar als je groeit kun je hierin ook functies vinden voor:

 • crediteuren- & debiteurenadministratie
 • urenregistratie
 • ritten-/kilometerregistratie
 • voorraadadministratie
 • salarisadministratie
 • buitenlandse belastingregels
 • grootboekrekeningen
 • extra opties voor accountants en boekhouders

Als je niet elk jaar wilt overstappen van boekhoudprogramma kun je het beste een keuze maken waarbij ook toekomstige zaken al zijn inbegrepen. Ook als je niet direct uitgroeit tot grote bv met internationale groeiplannen, zijn functies rond urenregistratie of een balans en jaarrekening zeker niet overbodig.

Ook is het handig als je boekhoudprogramma ondersteuning biedt bij het debiteurenbeheer (herinneren van openstaande facturen) of afschrijven van investeringen (computer of auto van de zaak?). Deze boekhoudprogramma’s zijn geschikt voor ondernemers die zelf hun boekhouding bijhouden maar wel op zoek zijn naar een volledig pakket. Ze bevatten alle onderdelen die nodig zijn om de boekhouding van een eenmanszaak goed te kunnen regelen.

Boekhouding eenmanszaak: de onderdelen

Boekhoudprogramma eenmanszaakEenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding van hun eenmanszaak. Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest. Zo kun je voor de omzetbelasting-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven.

Ook geeft goede boekhoudsoftware advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je een boekhoudprogramma kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend.

Veilig boekhouden

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak 7 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Bij de cloud-aanbieders uit onze voorbeelden staat de administratie op Europese afgeschermde servers, en elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle gegevens. Zo ben je er zeker van dat als er iets mis gaat met je eigen computer, zoals een virus, en dat de boekhouding veilig bewaard blijft. De gegevens blijven altijd eigen bezit. Je kan ook op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Boekhouding eenmanszaak automatiseren

Bij de boekhouding denken de meeste ondernemers al snel aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar zorg daarnaast dat je een boekhoudprogramma kiest dat zowel de verkoop- als inkoopfacturen correct boekt en direct kan laten zien hoeveel btw je moet afdragen voor de omzetbelasting.

Daarnaast wil je natuurlijk een compleet overzicht die helpt bij het invullen van de jaaraangifte, direct overzicht van winst/verliesrekeningen. De mogelijkheid tot het (automatisch) invoeren en bijhouden van afschrijvingen, een balans en (grootboek)overzicht en dat de laatste veranderingen in belastingstelsel onmiddellijk worden bijgewerkt in het boekhoudprogramma.

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen en is het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Naast bovenstaande aanbieders zijn er nog wel meer mogelijkheden. Als we kijken naar online boekhoudprogramma’s dan zie je dat Moneybird zich vooral op het vereenvoudigen van de facturatie richt. Informer is zeer sterk qua urenregistratie (denk aan die 1225 uren!) & rittenadministratie. Acumulus is al een wat ouder pakket en dit boekhoudprogramma staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en haar forum, waar veel boekhoudvragen direct kunnen worden beantwoord. Wat het beste boekhoudprogramma is voor jouw bedrijf is dus helemaal afhankelijk van jouw administratie!