menu

Boekhoudprogramma eenmanszaak

In de eerste jaren van een eenmanszaak is het misschien te duur om een boekhouder of een accountant in te huren om de boekhouding te regelen. Het is in het begin ook prima mogelijk om zelf de boekhouding bij te houden. De meeste ondernemers willen hier echter niet te veel tijd aan besteden, zodat ze zich volledig kunnen focussen op hun onderneming. Gelukkig zijn er ook boekhoudprogramma’s is er speciaal voor deze ondernemers.

Boekhoudprogramma voor de eenmanszaak

Boekhoudprogramma eenmanszaakDe meeste boekhoudprogramma’s zijn ontwikkeld voor boekhouders, denk aan e-Boekhouden, Exact Online of Twinfield. De software houdt er rekening mee dat jouw onderneming kan groeien en biedt daarbij functies als salarisadministratie, buitenlandse belastingregels, grootboekrekeningen en extra opties voor accountants en boekhouders. Een grote BV kan hier ook al zijn zaken in kwijt. Alhoewel er weinig op de software van deze aanbieders is aan te merken is het soms wel wat complex voor een kleine eenmanszaak.

Als je net begint met ondernemen en je de boekhouding op de meest simpele overzichtelijke manier zelf wilt beheren, zijn er ook alternatieven. De volgende drie aanbieders bieden alle functies die je nodig hebt bij een nieuwe eenmanszaak:

Deze boekhoudprogramma’s zijn zo opgezet dat kleine ondernemers zelf hun boekhouding kunnen bijhouden zonder dat ze daarvoor boekhoudkundige kennis nodig hebben. Dit betekent niet dat de programma’s minder functionaliteiten hebben, maar qua taalgebruik of verplichte invoervelden is het allemaal wel wat simpeler en meer gericht op kleinere ondernemers. Denk aan de urenregistratie, een functie die bij Acumulus standaard in het pakket is inbegrepen. (belangrijk om te bewijzen dat je voldoet aan het urencriterium).

Een eenvoudig boekhoudpakket

Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding. Het enige wat jij hoeft te doen is de inkomsten en uitgaven in te voeren, en de software doet de rest. Zo kun je voor de omzetbelasting-aangifte en jaaraangifte duidelijke overzichten opvragen waarin precies staat uitgelegd wat je aan de belastingdienst moet doorgeven. Ook geven de pakketten advies over mogelijke aftrekposten. Zorg in ieder geval dat je boekhoudsoftware kiest waarin de volgende fiscale gegevens automatisch worden berekend.

Veilig boekhouden

Je bent verplicht om administratie van een eenmanszaak 7 jaar te bewaren voor de belastingdienst. Bij de cloud-aanbieders uit onze voorbeelden staat de administratie  op Europese afgeschermde  servers, en elke nacht wordt er een back-up gemaakt van alle gegevens. Zo ben je er zeker van dat als er iets mis gaat met je eigen computer, zoals een virus, en dat de boekhouding veilig bewaard blijft. De gegevens blijven altijd eigen bezit. Je kan ook op elk moment de gegevens exporteren naar Word of Excel, zodat je deze ook zelf kan bewaren.

Boekhouding automatiseren

Bij de boekhouding denken de meeste ondernemers al snel aan facturen maken. Natuurlijk is dat belangrijk, maar zorg daarnaast dat je een pakket kiest dat zowel de verkoop- als inkoopfacturen correct boekt en direct kan laten zien hoeveel BTW je moet afdragen voor de omzetbelasting. Daarnaast wil je natuurlijk een compleet overzicht die helpt bij het invullen van de jaaraangifte, direct overzicht van winst/verliesrekeningen. De mogelijkheid tot het (automatisch) invoeren en bijhouden van afschrijvingen, een balans en (grootboek)overzicht en dat de laatste veranderingen in belastingstelsel onmiddellijk worden bijgewerkt.

Bij de meeste aanbieders van online boekhouden zijn al deze zaken inbegrepen en is het dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Als we kijken naar onze top drie dan zie je dat Moneybird zich vooral op het vereenvoudigen van de facturatie richt. Informer is zeer sterk qua urenregistratie (denk aan die 1225 uren!) & rittenadministratie. Acumulus is al een wat ouder pakket en staat vooral bekend om de persoonlijke ondersteuning en haar forum, waar veel boekhoudvragen direct kunnen worden beantwoord. Waar jouw voorkeur ligt is dan net afhankelijk van jouw administratie!