menu
e-boekhouden

BTW-nummer

Als ondernemer betaal je omzetbelasting, om dit in goede banen te leiden heeft iedere ondernemer (met btw-plicht) een btw-nummer (of ook wel btw-identificatienummer). Dit nummer moet vermeld worden op de facturen die naar klanten gestuurd worden.

Het btw-nummer hoeft niet te worden aangevraagd, bij het aanmelden van een eenmanszaak of een VOF bij de Kamer van Koophandel wordt het bedrijf automatisch aangemeld bij de belastingdienst en zul je een btw-nummer ontvangen. Zonder btw-nummer mag je als bedrijf geen btw heffen over producten of diensten.

Het btw-nummer en het btw ID

In Nederland heb je te maken met twee nummers. Het btw-nummer gebruik je in communicatie met de belastingdienst. Het btw ID gebruik je op je website, facturen of om te delen met leveranciers.

Het Nederlandse btw-nummer bestaat uit 14 tekens, eerst de landcode “NL” en hierna een fiscaal nummer plus een code van 3 tekens. Bij een eenmanszaak is het fiscale nummer gelijk aan het burgerservicenummer (sofinummer) van de eigenaar. Wacht je nog op het nummer, dan kun je deze (in het geval van een eenmanszaak) dus zelf samenstellen. NL + burgerservicenummer + B01. Indien je eerder een onderneming hebt gehad, dan verander je B01 in B02, en zo verder.

Daarnaast is per 2020 een nieuw btw-ID geïntroduceerd. Dit lijkt op een btw-nummer want ook deze bestaat uit 14 tekens, begint met NL en eindigt met een B en twee cijfers, maar dit zijn willekeurige cijfers geworden. Je kunt hier dus geen burgerservicenummer meer uithalen. Dit btw ID kun je, net als je KvK-nummer, vermelden op je facturen of website. Ook kunnen klanten of leveranciers vragen om je btw-nummer.

Btw-nummer opzoeken

Er is in Nederland geen mogelijkheid om een btw-nummer op te zoeken aan de hand van een bedrijfsnaam. Je zult deze bij het bedrijf zelf moeten opvragen. Een btw-nummer van een Belgisch bedrijf kun je wel opzoeken.

Btw-nummer controleren

Btw-nummers kunnen wel gecontroleerd worden. Doe je zaken met het buitenland, controleer dan goed de btw-nummers van de buitenlandse onderneming (BTW heet in het Engels VAT). Is deze onderneming gevestigd in de EU dan wordt de btw verlegd, wat inhoud dat zij het moeten afstaan in eigen land. Blijkt later dat het btw-nummer van het bedrijf waarmee zaken is gedaan niet klopt, kun je in de problemen komen. Europese Btw-nummers controleren kan op Europa.eu

Nederlandse btw-nummers kunnen hier ook gecontroleerd worden, hiervoor is het echter ook mogelijk om de belastingtelefoon te bellen. Per gesprek kunnen 5 btw-nummers gecontroleerd worden. Een eerste controle kun je alvast maken door de controleren of de opbouw van het buitenlandse btw-nummer correct is. Bij de Belastingdienst vind je de samenstelling van de Europese btw-nummers per land.

Namen Buitenlandse btw-nummer

Alleen in Nederland praten we over btw, doe je zaken met het buitenland en ben je opzoek naar een btw-nummer of wil je deze vermelden op de factuur? Zo heten ze in het buitenland:

  • Engeland: VAT-ID
  • Duitland: MwST-ID nummer
  • Frankrijk: TVA
  • Italie: IVA
  • Spanje: IVA

Op de website van EVD vind je meer informatie over de btw in het buitenland. In principe kun je naar niet Duits of Franstalige landen het beste de Engelse term VAT gebruiken. Zie ook de informatie rond het opstellen van een buitenlandse factuur.