menu
e-boekhouden

Financiering van het bedrijf

Als je de financiering van je bedrijf niet zelf redt zijn er verschillende mogelijkheden. De bank is de bekendste aanbieder van mkb-financieringen. Toch lijkt de rol daarvan te veranderen. Steeds meer ondernemers financieren hun bedrijf via crowdfunding, durfkapitaal, leasing of andere alternatieve vormen van financiering.

Financiering van het bedrijfHoe klantgericht je ook bent en hoe tevreden je medewerkers ook zijn, het financiële plaatje moet ook kloppen wil je er een succes van maken. Tot enkele jaren geleden was de bank in bijna alle gevallen de manier om het bedrijf te financieren. Nog altijd krijgen ruim 3 op de 4 ondernemers hun krediet van de bank, maar daar staat wel steeds vaker iets tegenover. Het financiert bijvoorbeeld auto’s, bedrijfspanden, machines en andere zaken die een duidelijke waarde vertegenwoordigen. Het heeft dan een duidelijk onderpand voor de financiering, voor het geval het misgaat.

Anders wordt het wanneer je een startende ondernemer bent en wilt groeien. Als je vooral startkapitaal nodig hebt om reclame te kunnen maken of (extra) medewerkers mee aan wil nemen, dan is er geen onderpand wanneer het misgaat. De bank financiert in deze gevallen steeds minder vaak. Je moet dan op zoek naar alternatieve vormen van financiering voor je bedrijf.

Risicokapitaal via vrienden, familie of bekenden

Het financieren van de opstart van een bedrijf is naar verhouding risicovol. Veel ondernemers lenen dit daarom van mensen die ze goed kennen. Daarmee spreken ze onderling de voorwaarden af. In het verleden, toen deze lening de Tante Agaath-regeling werd genoemd, zaten hier nog fiscale voordelen aan. Die zijn in 2011 komen te vervallen. Desondanks zijn er nog veel ondernemers die een lening van bekenden gebruiken voor de financiering van hun bedrijf.

Crowdfunding-financiering

Als je risicokapitaal wilt ophalen maar je vrienden, familie en bekenden zijn niet gek genoeg om jou deze financiering te verschaffen, zul je een publieksfinanciering moeten ophalen bij onbekenden. Dit kan via diverse crowdfunding-platformen die op het internet te vinden zijn. Daarbij worden veel verschillende variaties aangeboden.

Zo is er crowdfunding waarbij je aandelen in je bedrijf weggeeft. Dit is dus alleen voor rechtspersonen als de bv mogelijk. Eenmanszaken kunnen kiezen voor voorverkoop, waarbij je dus producten of diensten later levert, of het aangaan van een annuïtaire of lineaire lening. Daarnaast is er crowdfunding via donaties, maar dat is vooral geschikt voor topsporters, goede doelen of andere instellingen met veel maatschappelijke waarde.

Een financiering via (virtueel) onderpand

Wil je niet je hand ophouden bij bekenden of onbekenden en gewoon een simpele lening? Dan is onderpand belangrijk. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je bedrijfspand of bedrijfsauto financieren. Ander onderpand is soms ook mogelijk maar de bank heeft hier zeer strenge eisen voor. Al zijn er ook partijen in de financieringsmarkt die zich in specifieke branches hebben gespecialiseerd. Zij bieden bijvoorbeeld een financiering voor je bedrijf als jij je machines, debiteuren of lopende projecten als onderpand wilt bieden. Als jouw bedrijf al gebruikmaakt van machines, kun je deze verkopen en vervolgens terughuren, zodat je werkkapitaal vrij kunt maken om te investeren in andere zaken.

Als je veel debiteuren hebt kun je deze ook inzetten. Je verkoopt dan eigenlijk openstaande facturen en verliest een percentage van deze vorderingen. In het vakjargon wordt het verkopen van vorderingen ook wel factoring genoemd. In de retail kan dit zelfs nog makkelijker. Daar kunnen winkeliers een PIN-krediet krijgen, waarna vervolgens bij elke PIN-transactie een klein deel wordt terugbetaald. Voor webwinkeliers is hetzelfde mogelijk via de kassa in de webshop.

Investeerders

Investeerders kunnen een alternatief bieden voor vrijwel alle vormen van financiering. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Als je een alternatief wilt voor durfkapitaal dan is een vermogende particulier misschien al voldoende, en kun je op zoek naar een business angel of informal investor. Deze investeren meestal in bedrijven met een bv als ondernemingsvorm, maar leningen aan eenmanszaken komen ook voor.  Zoek je meer dan een (paar) ton? Dan is venture capital misschien geschikt, maar daarvoor zul je de eenmanszaak als ondernemingsvorm toch wel gedag moeten zeggen. En als je echt op zoek bent naar miljoenen dan zijn private equity-investeringsmaatschappijen misschien de oplossing.

Buitenlandse toetreders

De Nederlandse grootbanken hebben de financieringskranen naar het mkb dichtgedraaid. Maar ondernemers die wat verder kunnen kijken dan hun neus lang is, zullen ontdekken dat er op het internet verschillende nieuwe spelers zijn waar je geld kunt lenen voor je bedrijf. Veelal zijn dit buitenlandse spelers die grotendeels online werken. Ze baseren hun kredietcheck op basis van data. Ze hebben dus geen accountmanager waarmee je in gesprek kan. Ook rekenen ze vaak met hogere rentes.

Daar staat tegenover dat ze minder streng zijn met onderpandregels, over goede software beschikken en meestal snel kunnen terugkoppelen of je wel of niet een lening kunt krijgen. Bekende (grote) partijen die bedrijven willen financieren zijn onder andere Funding Circle (mkb-leningen), Spotcap (kortlopend werkkapitaal) en B2Businesslening (mkb-leningen tot 50.000). Maar er zijn er zeker meer te vinden, elk met zijn eigen voorwaarden en voorkeuren.