Combined Shape menu

Fiscale oudedagsreserve (FOR) Pensioen

De fiscale oudedagsreserve is een bedrag dat opzij gezet mag worden om te sparen voor de oudedagsvoorziening. Het bedrag kan afgetrokken worden van de winst, hierdoor wordt de belasting over dit bedrag uitgesteld (en betaald op een moment dat deze in een lager tarief valt). De oudedagsreserve alleen is dus nog geen pensioen, alleen een uitstelling van de te betalen belasting!

Opbouwen oudedagsreserve

Jaarlijks kan een bedrag aan de oudedagsreserve worden toegevoegd (dit is overigens niet verplicht). Je moet wel voldoen aan het urencriterium. Het bedrag wordt afgetrokken van de winst en hierover hoef je voorlopig geen belasting te betalen. Wanneer je geen winst maakt kun je ook geen bedrag aan de FOR toevoegen.

Voordeel oudedagsreserve

Over het bedrag dat wordt toegevoegd aan de oudedagsreserve krijg je uitstel van belastingbetaling. Je betaald dus minder inkomstenbelasting, hierdoor beschik je over een extra bedrag. Met dit bedrag kun je zorgen voor een goede oudedagsvoorziening door bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering af te sluiten.

Maximum oudedagsreserve

In 2009 was het bedrag dat opzij gezet mag worden voor de oudedagsreserve 12% van de winst die in Nederland behaald is. Het absolute maximum is 11.590 euro. Dit geldt alleen wanneer de oudedagsreserve onder het ondernemingsvermogen blijft, anders is dit het maximum bedrag dat mag worden toegevoegd.