Gratis Online Tools (voor Ondernemers)

Het internet heeft ervoor gezorgd dat ondernemers met een laag budget gebruik kunnen maken van zeer geavanceerde tools. Voor bijna alles is er tegenwoordig wel een gratis app/dienst te vinden. Hier een overzicht van de vele gratis diensten die er online zijn:

Bedrijfs naam generator

Een bedrijf begint met een idee en daarna probeer je een leuke en pakkende naam te verzinnen voor je bedrijf (let er even op of het domeinnaam wel beschikbaar is!). Op internet zijn er een aantal tools die je kunnen helpen bij het zoeken naar een leuke naam:

De namen generatoren zijn vooral gefocust op het Engels, maar aangezien ze ‘nep namen’ generen klinken deze vaak ook leuk in het Nederlands. Check dan ook even bij SIDN of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Gratis Logo maken

logos
Zelfs voor het kleinste bedrijf is het leuk om een professioneel logo te hebben. Er zijn meerder websites die je kunnen helpen bij het maken van een logo:

  • Logo Maken (Nederlands): met behulp van templates een logo maken. Downloaden kost 24.95
  • Logaster.com: Je kunt gratis een professioneel logo maken, en je kunt deze gratis in lage resolutie downloaden. Wil je hoge kwaliteit dan betaal je slechts $9.99.
  • Logomaker.com: Je kan gratis een logo ontwerpen op een hele gemakkelijke manier. Om het logo ook daadwerkelijk te ‘saven’ moet je betalen. Maar je kan hier wel gratis inspiratie opdoen voor een logo (wil je het logo kopen, het kost $49)

Facturen maken met Moneybird

Moneybird-1-600x400Het populairste facturatieprogramma onder Nederlandse zzp’ers is Moneybird, en niet zonder reden. Het programma werkt gewoon erg fijn en is zeer overzichtelijk. De facturen zijn binnen no time de deur uit, en zijn voor altijd veilig opgeslagen, ideaal. Naast facturen sturen kun je ook bonnetjes inboeken en offertes maken, voor velen dus een compleet administratie pakket. Er zijn meerder prijspakketten, waarbij er een zelfs volledig gratis is. Moneybird proberen doe je hier

Veilige Extra Schijf met DropBox

dropboxDropbox is echt geniaal, een extra opslag ruimte op het internet (tot aan 2GB is het volledig gratis). Op je computer krijg je een extra mapje “My Dropbox”, alle bestanden die je hierin plaats worden direct gesynchroniseerd met het web. Deze bestanden staan vanaf nu dus veilig opgeslagen online en zijn vanaf iedere plaats bereikbaar. Ook is het mogelijk om bestanden te delen met anderen. Wanneer je gaat voor een gratis account krijg je 2 Gigabyte gratis, waarschijnlijk wel genoeg om je belangrijke documenten op te slaan. Wanneer je mensen aanmeldt met jouw refferal link dan krijg je 250mb extra (tot aan 8gb), ik heb het limiet nog niet bereik, dus gaarne aanmelden via de volgende link, aanmelden bij DropBox 😉
Overigens is er ook Box.net, het principe lijkt hetzelfde als bij Dropbox, maar hier krijg je zelfs 5GB gratis. Zelf heb ik geen ervaring met Box.net.

Bestanden snel delen

file-dropperHeb je een (groot) bestand dat je met een aantal mensen wil delen en heb je geen zin om te mailen (of is het bestand te groot om te mailen), dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld Filedropper. Het werkt heel simpel, je uploaded een file (van max 5GB) en je krijgt een link die je naar mensen kan sturen. Hier kunnen ze het bestand downloaden. Mediafire is vergelijkbaar.

Skype

Skype mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van handige tools. Hoeveel mensen werken er tegenwoordig niet van achter de computer? En bijna iedereen heeft ook wel Skype geïnstalleerd. Wil je dus besparen op je telefoon kosten, vraag de Skype adressen van je klanten en bel ze gratis.

Doodle

doodleMet Doodle kun je online gratis groepsafspraken bijhouden. Alles heel gemakkelijk en snel. De meeste online agenda’s (Google Calendar, Outlook, Yahoo) kun je koppelen aan Doodle.

Email Marketing

mialchimpHeb je een website en wil je doormiddel van een nieuwsbrief je bezoekers op de hoogte houden, dan moet je zeker kijken naar mailchimp. Tot aan 1000 aanmeldingen is het volledig gratis om dit zeer uitgebreide pakket te gebruiken. E-mails maak je volledig in de eigen huisstijl en als de emails de deur uit zijn kun je alles doormeten.

Enquêtes

surveymonkeyDe aapjes zijn populair bij de online tools, na de mailChimp, nu de surveyMonkey, oftewel een professioneel programma om enquêtes mee te maken. Er is een gratis optie, hierbij kun je enquêtes maken met 10 vragen en maximaal 100 resultaten krijgen.

To-Do lijstjes

todo

Werk je graag met to-do lijstjes, kijk dan eens naar TeuxDeux, hier kun je online lijstjes maken en wanneer je iets af hebt het lekker afschrappen.Werkt natuurlijk ook op zo’n beetje alle mobiele telefoons (apps). Een vergelijkbare dienst is Rememberthemilk.com

Scherm opnames maken

Wil je iets uitleggen over je product op je website, dan zou je voor kunnen doen hoe het allemaal werkt door een opname van je beeldscherm te maken. Hiervoor zijn een aantal goede gratis websites: Screenr en GoView

Gratis Foto Editors online

Iedereen moet weleens een fotootje bewerken. Geen zin om dure foto bewerking software aan te schaffen. Kijk eens naar een van de volgende drie gratis online foto bewerkers, je zal nog verbaasd hoeveel functies deze programma’s hebben:

Bestanden converteren

converteren
Van een jpg een gifje maken of van een word document een html pagina of een pdf, alles kan simpel online met youconvertit.com. Je upload je file en er wordt direct verteld naar welke formaten deze kan worden omgezet (Zamzar is een vergelijkbaar programma.

Presentaties online zetten

Wil je een presenatie snel en gemakkelijk delen met veel mensen, dan kan dat bij Slideshare. Hier kan de presentatie dan online bekeken worden (kan ook bij SlideRocket)