menu
e-boekhouden

Groupon gebruiken voor naamsbekendheid bedrijf

Waarschijnlijk heeft iedereen die het afgelopen jaar op internet is geweest wel gehoord van Groupon, een ‘daily deal’ website waarop iedere dag een ‘deal’ te vinden is voor een zeer aantrekkelijke prijs. Een ‘deal’ gaat echter alleen door wanneer er genoeg mensen mee doen. Het concept slaat gigantisch aan, en ondertussen heeft Groupon in Nederland al meer dan 1 miljoen abonnees op de nieuwsbrief. Dit maakt Groupon een goed platform voor bedrijven om hun naam bekend te maken onder een zeer groot publiek.

Hoe werkt Groupon?

Voor de mensen die nog nooit van Groupon hebben gehoord, Groupon is een website waar ieder dag een ‘deal’ te vinden is. Meestal gaat het om een hoge korting (minimaal 50%) op een product of dienst, denk bijvoorbeeld aan een ballonvaart, korting bij een restaurant, of korting in een webwinkel. Er is dagelijks een landelijke deal, en ook zijn er speciale ‘local deals’ voor meer dan 20 steden in Nederland. Een deal gaat alleen door als er genoeg mensen mee doen, een slim idee, want hierdoor gaan mensen op de sociale netwerken over de deal praten en mensen proberen te overtuigen om ook mee te doen om zo de deal door te laten gaan. Door de gigantische groei van Groupon gaat tegenwoordig een deal echter in de meeste gevallen sowieso wel door.

Groupon gebruiken voor jou bedrijf

groupon-deal-van-de-dag1

Hierboven zie je een voorbeeld van een landelijke deal op Groupon. Voor €99 koop je een waardebon ter waarde van €399 voor de website Dressed2Kill, een korting van €300 euro (75%). Met deze deal zal de website waarschijnlijk geen winst maken, zeker niet omdat er van de €99 euro ook nog eens 50% naar Groupon gaat. Voor directe winst moet je als bedrijf dan ook geen deal op Groupon plaatsen, je moet het puur zien als advertentie mogelijkheid.

Zoals we hierboven al schreven heeft Groupon in Nederland ondertussen al meer dan 1 miljoen mensen op hun mailinglist. De deal van jou bedrijf wordt naar al deze mensen gestuurd en zij zien die dag exclusief jouw bedrijf. Is het een goede deal, dan is er ook nog een kans dat mensen op Twitter en Facebook erover gaan praten met hun vrienden.
Aan de mensen die uiteindelijk meedoen aan de deal behaal je misschien geen directe winst, maar je kan het ook zien als nieuwe klanten die je binnenhaalt waaraan je in de toekomst misschien wel kan verdienen.

Een deal plaatsen

Er is een speciale website voor ‘partners’ van Groupon, works.groupon.nl, hier vind je alle informatie over het plaatsen van een deal. Je kunt hier direct een deal voorleggen en deze zal gekeurd worden door Groupon. Is de deal interessant dan zal Groupon contact opnemen om de deal te bespreken. Let erop dat Groupon eist dat je minimaal 50% korting geeft op het product en het liefst zelfs meer.

Kosten

Naast de flinke korting die je moet geven op je product, gaat 50% van de uiteindelijke prijs naar Groupon. Let er op dat jou 50% al inclusief btw is en dus eigenlijk 19% lager ligt. Consumenten betalen aan Groupon en zij zullen na afloop van de deal doorgeven naar wie je de producten moet versturen. Hierna verstuur je een factuur naar Groupon. Als we terug gaan naar het voorbeeld van Dresses2Kill, stel er worden 150 deals verkocht, dan sturen ze een factuur naar Groupon van 150 * (€99/2) = €7.425 (incl. btw).

Hieruit blijkt nogmaals dat je een deal waarschijnlijk niet moet plaatsen om directe winst te behalen.

Bedenk ook goed of het bedrijf de enorme aandacht aan kan, die een deal op Groupon met zich meebrengt. Verkoop je normaal slechts een paar producten per dag, of heb je een restaurant met beperkte plaatsen? Een deal kan zomaar een paar honderd keer verkocht worden, en deze nieuwe klanten wil je natuurlijk niet laten wachten!

Wil je aan de slag met Groupon, lees dan ook eens de ervaringen van in10lessen.nl, een website waarop je online kan leren gitaar spelen. De eigenaar van de website heeft een deal op Groupon geplaatst en hiervan uitgebreid verslag gedaan op zijn website.

Alternatieven

Zoals gebruikelijk is met een succesvol concept wordt dit snel gekopieerd. Wereldwijd zijn er al meer dan 1000 klonen van Groupon te vinden, ook in Nederland zijn er een aantal actief. Deze sites hebben momenteel een kleiner bereik, maar misschien past dit wel beter bij jou bedrijf, en misschien kun je een betere prijs onderhandelen. Hier hebben we de Nederlandse Groupon alternatieven hebben op een rij gezet.

Reacties