Combined Shape menu

Het hebben van een Eenmanszaak naast je BV – kan dat?

De Eenmanszaak (“EZ”) kan een interessante ondernemingsvorm zijn. Als je weinig risico loopt en geen ingewikkelde constructies nodig hebt, is het vooral de eerste 3 jaar van het (kleine) ondernemerschap interessant om dat in de vorm van een Eenmanszaak (EZ) te doen. Maar stel nu dat je meerdere ideeën hebt en meerdere ondernemingen naast elkaar wilt runnen. Wat doe je dan? Kan dat naast elkaar? Mag dat?

Als ondernemer in een EZ kun je jezelf zien als een persoon met een BSN nummer en daarnaast een BTW nummer. Dat betekent dus dat je geen twee eenmanszaken kunt hebben. Je kunt jezelf namelijk niet opsplitsen. Je kunt echter wel een EZ combineren met een andere vennootschapsvorm, zoals de VoF of de BV. We gaan in dit stuk wat verder in op de combinatie EZ  + BV.

Waarom zou je het doen.

Stel je bent al een hele tijd ondernemer. Je hebt samen met je broer een online winkel in tweedehands iPhone’s en jullie runnen dit al enkele jaren in het familiebedrijf SecondiPhone B.V. Op enig moment besef je dat je nooit zelf keuzes hebt mogen maken van je broer en dat hij jou eigenlijk heeft gedwongen het familiebedrijf in te stappen. Eigenlijk had je graag fotograaf willen worden, maar dat doe je nu meer vanuit hobby. In je vrije tijd maak je af en toe wat foto’s en hier en daar zelfs een korte reportage. Je maakt vooral foto’s van de natuur. Op een goede dag laat je jouw fotoreportage over de Himalaya zien aan een goede vriend die voor een tijdschrift werkt. Hij is meteen verkocht. Hij gaat intern aan wat touwtjes trekken en een week later valt er van dat tijdschrift een aanbod in je mailbox om de beeldrechten van de reportage te komen. Ze zijn bereid om daar €1.000,- voor te betalen. Dat is geen vetpot, maar een prima bijverdienste voor iets dat voor jou gewoon hobby en ontspanning is.

Het probleem is nu dat die foto’s een product zijn waar jij BTW over moet berekenen van de Nederlandse wet. Deze BTW moet jij vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Je zult dus een BTW nummer moeten gaan aanvragen en daarvoor heb je een onderneming nodig.  Je bent als de dood dat je broer hoort van jouw geheime projectje, dus het kan niet via SecondiPhone B.V. Je gaat even rondkijken op websites en je komt er achter dat de EZ wel wat voor jou is. Je bent privé aansprakelijk voor al je schulden, maar hoe risicovol is het vak van fotograaf nou? Daarnaast heb je geen notaris nodig om het op te richten, waardoor het een stuk goedkoper is dan een BV.  Ook heeft de EZ interessante vrijstellingen en kan hij mooie camera spullen opvoeren als aftrekposten.

Kan dat allemaal wel en wat zijn de gevolgen?

Ja, deze manier van ondernemen on-the-side wordt vaak gedaan. En ja, je kunt in principe gebruik maken van alle fiscale voordelen van de beide vennootschapsvormen. Er zijn alleen een paar dingen waar je op moet letten.

(i) De winstvrijstelling en aftrekposten in je EZ komen onder en aantal voorwaarden: het “fiscaal ondernemerschap”. Dat betekent: minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je EZ, maximaal 70% van je opdrachten bij een opdrachtgever en actief naar buiten treden met je onderneming. Met name dat eerste is erg lastig om aannemelijk te maken bij de belastingdienst, wanneer je daarnaast gewoon DGA blijft van SecondiPhone B.V. Kun je dit niet bewijzen, dan verlies je je aftrekposten en worden al je inkomsten direct belast tegen IB.

(ii) Als DGA van SecondiPhone B.V. zul je jezelf nog steeds een marktconform DGA-salaris moeten uitbetalen van de fiscus (ga uit van minimaal € 44.000 per jaar). Dat maakt voor jou in dit geval niet uit, omdat je de fotografie er als hobby naast doet. Maar stel nu dat je echt je aandacht 50/50 wilt gaan verdelen, dan zullen je inkomsten in SecondiPhone B.V. gaan dalen maar je zult nog steeds jezelf een loodzwaar salaris moeten doorbetalen.

(iii) Maak een strikte onderscheiding tussen beide ondernemingen, zowel in naam als in werkzaamheden. Als jij denkt met jouw BV jouw EZ in te huren als vaste fotograaf voor de website van SecondiPhone (wat nooit zou mogen van jouw broer, maar het is een voorbeeld), en jij denkt daarmee fiscaal voordelig jezelf te kunnen belonen voor werk dan heb je het mis. De fiscus ziet dit dan gewoon als werknemerschap waardoor je in je EZ geen fiscale voordelen krijgt, en waarvoor je in SecondiPhone B.V. werkgeverslasten moet afdragen.

(iv) Het grote juridische verschil met de BV is dat je in jouw EZ persoonlijk aansprakelijk bent voor al je schulden. Bij de BV vallen vorderingen van anderen in het vermogen van de BV, waardoor jij gevrijwaard blijft (onder normale omstandigheden). Kijk in de EZ dus uit bij het aangaan van langdurige, risicovolle overeenkomsten, of mogelijke aansprakelijkheden.

Hoe doe je het?

Heel eenvoudig. Een EZ oprichten naast je BV doe je door een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. Zij behandelen je inschrijving tegen eenmalige kosten van € 50 die je ook weer kunt aftrekken in je EZ. Je hebt nu twee ondernemingen. Je zult dus ook voor allebei apart administratie moeten voeren en belastingaangifte doen. Het oprichten van een BV naast je EZ doe je door naar de notaris of een online BV-oprichter te gaan.

Verder lezen

Reacties