Eenmanszaak naast BV

Meestal onderneem je vanuit één ondernemingsvorm. Je hebt een eenmanszaak óf een bv. Maar soms kun je zowel een eenmanszaak als een besloten vennootschap hebben. Daarnaast zijn er verschillende andere varianten mogelijk. Een eenmanszaak naast een bv is ongebruikelijk, maar het kan wel.

Activiteiten splitsen in twee bedrijven

Eenmanszaak naast BVDe meeste ondernemers doen één ding. Maar als jij meerdere dingen doet dan wil je die activiteiten soms splitsen in twee of meer bedrijven. Dat kan.

Als jij bijvoorbeeld in een onderneming bent gerold vanwege familie, of wilt investeren in een onderneming van een goede vriend, dan kun je op papier eigenaar zijn van meerdere bedrijven.

Als jij meerdere dingen doet wil je die activiteiten soms splitsen in meerdere bedrijven.

Al die bedrijven kun je runnen vanuit één ondernemingsvorm. Als je de eenmanszaak hiervoor niet meer geschikt vindt kun je deze ook omzetten in een vof of bv. Het is gebruikelijk dat je dan een holding-bv en meerdere werk-bv’s opricht, maar je kunt ook voor verschillende ondernemingsvormen kiezen.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

gevolgen van een ondernemingsvorm voor de inkomstenbelasting

Een bv oprichten naast een eenmanszaak

Een besloten vennootschap is een zelfstandige rechtsvorm. Je kunt een bv juridisch zien als een los persoon. Het heeft eigen rechten en plichten en staat dus deels los van jou als ondernemer. Dat heeft enkele voordelen. Het kan zelfstandig handelen en als het misgaat ben je hier niet privé aansprakelijk voor.

Soms wil je de administratie zuiver houden. Bijvoorbeeld als je het bedrijf deelt met anderen.

Met een bv is het gebruikelijk dat je hier al je zakelijke activiteiten in onderbrengt, of dat je kiest voor een werk-bv en losse holding. Maar als je de bv deelt met andere ondernemers is dit soms niet handig. De andere aandeelhouders willen waarschijnlijk niet dat jij al jouw hobbyprojecten op de zaak zet. Ze willen hier niet persoonlijk aansprakelijk voor zijn en de administratie van de zaak zuiver houden.

Je kunt een losse bv oprichten naast een eenmanszak of andere ondernemingsvorm. De administratie van een eenmanszaak is eenvoudig en zeer geschikt voor projecten waarbij je twijfelt of deze uitgroeien tot hobby of dat je hier meer werk van wilt maken. Als de kans dat je  aansprakelijk raakt voor een groot bedrag beperkt is biedt een eenmanszaak fijne belastingvoordelen.

Een eenmanszaak naast een bv? Dat kan alleen als de bedrijven goed gescheiden blijven.

Een eenmanszaak naast een besloten vennootschap

zowel zzp met eenmanszaak, als een bv met anderen Als je onderneemt vanuit een eenmanszaak en daarnaast ook andere ondernemingsactiviteiten wilt  kun je naast je eenmanszaak ook een bv oprichten.

Deze constructie is wel minder gebruikelijk omdat er bij een bv een minimum geldt voor het salaris van een directeur-grootaandeelhouder (dga) bij de aangifte van de inkomstenbelasting. Hierdoor is dit vaak pas interessant als je fulltime aan je bv werkt. Maar los hiervan is het wel mogelijk.

Wil je advies van een boekhouder of administratiekantoor? Je kunt online tarieven vergelijken. Ontvang gratis een voorstel van drie boekhouders of accountants uit je eigen regio.

Fiscale voordelen van beide bedrijven

Een bv en de eenmanszaak bieden verschillende belastingvoordelen. Voordat je hier recht op hebt moet je voldoen aan voorwaarden van de belastingdienst. Met het dga-salaris van je bv verlies je meestal fiscale voordelen van de eenmanszaak. Voor belastingvoordeel als de zelfstandigenaftrek moet je minimaal 1.225 uur aan je eenmanszaak besteden. Fiscaal biedt een bv naast de eenmanszaak dan maar weinig voordeel.

Als je jouw tijd verdeelt onder een bv en een eenmanszaak verlies je vaak belastingvoordeel als de zelfstandigenaftrek.

Wel kan een bv naast je eenmanszaak interessant zijn als jij samen met iemand anders wilt ondernemen, en als die het merendeel van de taken op zich neemt. Stel dat jij maar 20% van het werk doet, en de andere ondernemer neemt de overige 80% voor zijn rekening, dan kun jij je eenmanszaak houden voor jouw eigen corebusiness. Dat blijft dan mooi gescheiden van het gezamenlijke project.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Beide bedrijven facturen elkaar?

eenmanszaak factureert de bvVerschillende rechtsvormen heeft eigenlijk alleen zin als de bedrijven ook echt gescheiden zijn. In theorie hebben ze niets met elkaar te maken.

Soms maakt het ene bedrijf gebruik van voorzieningen van het andere bedrijf. Je slaat bijvoorbeeld tijdelijk spullen op in de werkruimte van je eenmanszaak, of maakt gebruik van de auto die op de bv staat. Dan kun je zelfs beide bedrijven elkaar laten factureren.

Verboden is dat niet maar als de bv failliet gaat en vlak daarvoor heb je veel geld overgeboekt naar je eenmanszaak dan kun je erop rekenen dat men je hierop aanspreekt. Natuurlijk zijn er met een beetje fantasie op dat vlak nog wel wat grijze gebieden denkbaar.

Wil je geen gedoe met de belastingdienst of andere autoriteiten? Houd het dan vooral zuiver. Zorg voor duidelijke facturen en goede toelichting, zodat je bij eventuele controles duidelijk kunt maken waarom je factureert tussen beide bedrijven.

Eenmanszaak naast bestaande eenmanszaak

Wat dan weer niet mogelijk is, is een eenmanszaak naast een eenmanszaak oprichten. De eenmanszaak is namelijk helemaal gebonden aan jou als privépersoon. Wel kun je voor de eenmanszaak meerdere handelsnamen (bedrijfsnaam) aanmaken, een extra zakelijke rekening openen en voor elke handelsnaam aparte activiteiten en een bedrijfswebsite of huisstijl ontwikkelen.

Juridisch kun je geen tweede eenmanszaak oprichten. Meerdere handelsnamen kan wel.

Voor de buitenwereld is elke handelsnaam dan een losse onderneming. Je kunt dus naar buiten treden met twee losse bedrijven met elk een eigen naam, site, huisstijl en activiteiten. Maar je bent altijd persoonlijk aansprakelijk voor al deze activiteiten en ook is het btw- en kvk-nummer, en dus de btw- of inkomstenbelastingaangifte, voor alle handelsnamen gelijk.