menu
e-boekhouden

Hoe kun je als bedrijf Groupon inzetten?

Iedereen zal ondertussen de naam “Groupon” weleens gehoord hebben, het is niet voor niks het snelst groeiende bedrijf aller tijden. Bij “Groupon” hebben ze zoveel zelfvertrouwen dat ze een bod van $6 miljard van Google in de wind sloegen. Maar wat is precies Groupon, en misschien wel belangrijker, hoe kun je met jou bedrijf profiteren van Groupon?

Wat is Groupon?

Groupon is een website waarop je iedere dag een nieuwe ‘deal’ vindt. De prijs van deze ‘deal’ ligt ver onder de normale prijs (minimaal 50% korting). Om de ‘deal’ voor deze prijs te krijgen moeten er wel voldoende mensen meedoen. Wordt de ‘deal’ binnen 24 uur niet genoeg verkocht dan gaat deze niet door en hoeft ook niemand te betalen. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld, je kunt op deze dag een thuisstudie pakket kopen van “Train Your Brain” voor €69,-. De normale prijs van dit pakket is €197, een korting van 65%. Ook is te zien dat de deal al 382 keer verkocht is en dat deze doorgaat.

groupon

Bovenstaand voorbeeld is een ‘deal van de dag’ die geldt voor heel Nederland. Hiernaast zijn er ook elke dag voor meer dan 20 verschillende steden in Nederland deals te vinden. Deze deal kan van alles zijn, korting bij een lokale winkel, een saunabezoek, etc.

Wat heb je aan Groupon als bedrijf?

De belangrijke vraag is nu hoe je als bedrijf kan profiteren van Groupon. Een ‘deal’ op Groupon plaats je niet om direct winst mee te maken, ten eerste eist Groupon dat je minimaal 50% korting geeft en ten tweede krijgt Groupon 50% van de opbrengst. Groupon moet je als bedrijf puur gebruiken voor marketing doeleinden: dankzij de gigantische mailinglist die Groupon heeft opgebouwd (meer dan 1 miljoen mensen in Nederland) kun je met jou deal een gigantisch publiek bereiken. Deze lezen allemaal jou exclusieve deal in hun mail en op de website. Is het een goede deal, dan is er ook een grote kans dat mensen er over gaan praten op social media als Twitter en Facebook. Dit heeft Groupon namelijk slim bedacht, een deal gaat pas door als genoeg mensen meedoen. Als iemand dus heel graag van de deal gebruik wil maken zal hij hoogstwaarschijnlijk zijn online netwerk proberen te overtuigen om mee te doen en er zo zeker van te zijn dat de deal doorgaat.

Tevens bereidt je het klantenbestand van het bedrijf uit en hopelijk willen de klanten in de toekomst nog een product afnemen, en dan zonder korting 🙂

Hoe plaats je een deal op Groupon?

groupon dealAls bedrijf kun je terecht bij works.groupon.nl. Hier kun je de deal van jou bedrijf voorleggen aan Groupon, zij bepalen of de deal geschikt is voor de website en zullen contact opnemen. Groupon verwacht dat je minimaal 50% korting aanbiedt en het liefst nog meer. Tevens willen ze het liefst jou meest uitgebreide pakket aanbieden.

Wanneer de deal op de website wordt geplaatst gaat de betaling via Groupon, wanneer de deal is afgelopen laten ze weten wie de producten heeft gekocht en kun je deze versturen. Daarna moet je een factuur sturen naar Groupon, de winst wordt 50-50 gedeeld met Groupon. Stel dat de deal online komt voor €25 en wordt 300 maal verkocht, dan breng je bij Groupon 150 * €12.50 = €1.875 in rekening. Let er op dat dit bedrag al inclusief btw is!

Welke bedrijven zijn geschikt?

Op Groupon komen allerlei bedrijven langs met deals: restaurants die kortingen geven op een menu (voor €5 onbeperkt Sushi eten), rijscholen die pakketten met korting aanbieden, accountants die hun diensten aanbieden, noem maar op. Het is vooral belangrijk om van te voren te bedenken of je de enorme interesse die er ontstaat aan kan. Je weet van te voren nooit precies hoeveel deals er afgesloten gaan worden (Groupon kan een schatting voor je maken), maar zorg ervoor dat je het aan kan. Aangezien je Groupon gebruikt voor de marketing is het funest als je straks klanten veel te lang op hun deal laat wachten!

 

Reacties