menu
e-boekhouden

Inkomstenbelasting

ZZP inkomstenbelasting berekenen? Als deze eigenaar is van een eenmanszaak betaalt hij inkomstenbelasting over de behaalde winst. Dit is dezelfde belasting als mensen in loondienst betalen. Wel zijn er extra belastingvoordelen voor ondernemers met een eenmanszaak.

inkomstenbelasting berekenen

De inkomstenbelasting maakt gebruik van drie boxen: box-1: Inkomen uit werk en wonen, box-2: Inkomsten uit belang (aandelen) en box-3: inkomsten uit sparen en beleggen. Of je nu zzp inkomstenbelasting betaalt of een onderneming hebt met personeel, maakt niet uit: inkomsten uit een eenmanszaak worden gezien als resultaat uit werk, en dus belast in box-1. Overigens wordt niet de volledige winst belast, voor ondernemers gelden speciale aftrekposten: deze mogen van de winst worden afgehaald.

Na de aftrekposten blijft het belastbare inkomen over, hiermee kun je de inkomstenbelasting berekenen. De meeste ondernemers laten dit berekenen door een boekhouder, of maken gebruik van een goed boekhoudprogramma. Heb je een klein bedrijf en werk je bijvoorbeeld zzp? De inkomstenbelasting kun je dan soms ook zelf via software berekenen.

Boekhoudprogramma’s die wij aan kunnen raden zijn:

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Bekijk de website

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Bekijk de website

KBinfo.nl

Online boekhouden, factureren, offreren etc. vanaf 15 euro per maand. Alle functionaliteit en alle koppelingen die je nodig hebt. Ideaal voor Zzp, Mkb en startende ondernemers. 30 Dagen gratis uitproberen.
Bekijk de website

Deze drie boekhoudprogramma’s kunnen je helpen bij de inkomstenbelastingaangifte. Je kunt een belastingaangifte laten doen door een boekhouder, maar als je zzp werkt en de inkomstenbelasting zelf wilt uitrekenen mag dat ook. Houd dan wel rekening met de heffingskortingen: die worden op het eind van het berekende bedrag afgehaald.

Inkomstenbelasting berekenen (eenmanszaak)

Voordat er naar de boxen wordt gekeken om de inkomstenbelasting te berekenen, moet eerst het belastbare inkomen worden berekend. Hiervoor neem je de gemaakte winst, en haal je de zakelijke aftrekposten hier vanaf. Als je zzp werkt in jouw eenmanszaak kun je in aanmerking komen voor extra aftrekposten. Het is dan wel noodzakelijk om door de belastingdienst erkend te zijn als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Voldoe je aan de eisen, dan kan je onder andere in aanmerking voor de:

Het belastbare inkomen is het inkomen, waarover je de inkomstenbelasting betaalt. Dit inkomen kan per persoon enorm verschillen.

Voorbeeldberekening belastbare inkomen

Eerst bereken je de winst: (winst = omzet – kosten)

Jaaromzet € 60.000
Kosten € 10.000 –
Winst € 50.000

Dit bedrijf heeft dus 50.000 euro winst gemaakt. Nu mogen we nog aftrekposten van de winst afhalen. Stel dat dit een startende zzp’er is. Dan heeft hij recht op de maximale zelfstandigenaftrek (7.280 + 2.123 = 9.403). Hierna mag ook de MKB-winstvrijstelling van het bedrag afgehaald worden (14% in 2018).

Winst € 50.000
Zelfstandigen- & startersaftrek € 9.403 –
14% MKB-vrijstelling € 5.684 –
Belastbaar inkomen € 34.913

Het belastbaar inkomen bij een winst van 50.000 is in dit geval dus € 34.913. Nu kunnen we kijken naar de boxen en de inkomstenbelasting berekenen.

Inkomstenbelasting box 1: inkomen uit werk en wonen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een “boxenstelsel” om de inkomstenbelasting te berekenen. Verschillende tarieven worden gebruik voor verschillende delen van het inkomen. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting. Box 1 wordt gebruikt voor de winst uit de onderneming. Er zijn verschillende schijven met bijbehorende belastingpercentages.

Box 2 zullen de meeste eigenaren van een eenmanszaak niet mee te maken hebben: het gaat om inkomsten verdiend uit aandelen in een vennootschap (vennootschapsbelasting). Dit is dus vooral van toepassing bij een besloten vennootschap (bv). Box 3 zijn de inkomsten uit sparen en beleggen. Alleen wanneer deze hoger zijn dan de belastingvrije voet moeten deze worden betaald.

Heffingskortingen

Het bedrag aan inkomstenbelasting dat we hebben berekend hoeft niet volledig betaald te worden: er zijn namelijk heffingskortingen, onder andere de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk.

Hoeveel belasting moet je dan betalen in bovenstaande voorbeeld? Dat is lastig te zeggen. Het is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. De belasting wordt complexer wanneer er meer zaken spelen als een eigen huis, auto van de zaak of investeringen om maar wat te noemen. Dit kan meer aftrekposten opleveren, maar ook extra belasting. Het is in ieder geval verstandig om een extra bedrag opzij te zetten voor mogelijke naheffingen van de belastingdienst.

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn de belangrijkste heffingskortingen. Soms zijn er extra heffingskortingen op de inkomstenbelasting van toepassing. Denk hierbij aan de regelingen voor ouders, alleenstaande ouders, vroeg-gepensioneerde, of andere groepen waarvoor speciale regelingen zijn.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Naast de inkomstenbelasting moet  ook de inkomensafhankelijke bijdrage betaald worden (de oude ziekenfondswet). Deze is gelijk aan 5% van het belastbare inkomen (2018). Er is wel een maximum bedrag waarover de bijdrage wordt betaald.

Let op: de cijfers kunnen per jaar veranderen en cijfers uit het voorbeeld kunnen zijn aangepast. Controleer altijd bij de belastingdienst of de data kloppen, en nog up-to-date zijn! Liever niet zelf je inkomstenbelasting uitrekenen? Huur dan een boekhouder in of kies voor goede software waarmee je online kunt boekhouden. De betere boekhoudprogramma’s berekenen dan automatisch aftrekposten en de te betalen belasting.