menu
e-boekhouden

Inkomstenbelasting

Zzp inkomstenbelasting berekenen? Als deze eigenaar is van een eenmanszaak betaalt hij inkomstenbelasting over de behaalde winst. Dit is dezelfde belasting als mensen in loondienst betalen. Wel zijn er extra belastingvoordelen voor ondernemers met een eenmanszaak.

Inhoud:

Inkomstenbelasting berekenen als zzp’er met een eenmanszaak

De inkomstenbelasting maakt gebruik van drie boxen: box-1: Inkomen uit werk en wonen, box-2: Inkomsten uit belang (aandelen) en box-3: inkomsten uit sparen en beleggen. Of je nu zzp inkomstenbelasting betaalt of een onderneming hebt met personeel, maakt niet uit: inkomsten uit een eenmanszaak worden gezien als resultaat uit werk, en dus belast in box-1.

belasting
Inkomstenbelasting zzp’er berekenen

Je betaalt niet over je hele winst belasting, want voor zzp’ers of andere ondernemers met een eenmanszaak gelden speciale aftrekposten. Deze mag je van de winst afhalen. Na de aftrekposten blijft het belastbare inkomen over, hiermee kun je de inkomstenbelasting berekenen. De meeste ondernemers laten dit berekenen door een boekhouder, of maken gebruik van een goed boekhoudprogramma. Heb je een klein bedrijf en werk je bijvoorbeeld zzp? De inkomstenbelasting kun je dan soms ook zelf via software berekenen.

Jaarrekening en balans maken

Voordat je je inkomstenbelasting goed kunt berekenen heb je eerst een jaarrekening en balans nodig. Dit kun je zelf uitrekenen, maar je kunt deze ook maken via een boekhoudprogramma. Boekhoudprogramma’s die wij aan kunnen raden zijn:

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Bekijk de website

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Bekijk de website

Unit4 Bedrijfssoftware

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 25.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!
Bekijk de website

Deze drie boekhoudprogramma’s kunnen je helpen bij de inkomstenbelastingaangifte. Je kunt een belastingaangifte laten doen door een boekhouder, maar als je zzp werkt en de inkomstenbelasting zelf wilt uitrekenen mag dat ook. Houd dan wel rekening met de heffingskortingen: die worden op het eind van het berekende bedrag afgehaald.

Inkomstenbelasting berekenen (eenmanszaak)

Voordat je jouw inkomstenbelasting berekent moet je eerst je belastbare inkomen berekenen. Hiervoor neem je de gemaakte winst, en haal je de zakelijke aftrekposten hier vanaf. Als je zzp werkt in jouw eenmanszaak kun je in aanmerking komen voor extra aftrekposten. Het is dan wel noodzakelijk om door de belastingdienst erkend te zijn als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Voldoe je aan de eisen, dan kan je onder andere in aanmerking voor de:

Het belastbare inkomen is het inkomen, waarover je de inkomstenbelasting betaalt. Dit inkomen kan per persoon enorm verschillen.

Voorbeeldberekening belastbare inkomen

Eerst bereken je de winst: (winst = omzet – kosten)

Jaaromzet € 60.000
Kosten € 10.000 –
Winst € 50.000

Dit bedrijf heeft dus 50.000 euro winst gemaakt. Nu mogen we nog aftrekposten van de winst afhalen. Stel dat dit een startende zzp’er is. Dan heeft hij recht op de maximale zelfstandigenaftrek (over 2019 is dit 7.280 + 2.123 = 9.403). Hierna mag ook de MKB-winstvrijstelling van het bedrag afgehaald worden (14% in 2019).

Winst € 50.000
Zelfstandigen- & startersaftrek € 9.403 –
14% MKB-vrijstelling € 5.684 –
Belastbaar inkomen € 34.913

Het belastbaar inkomen bij een winst van 50.000 is in dit geval dus € 34.913. Nu kunnen we kijken naar de boxen en de inkomstenbelasting berekenen.

Inkomstenbelasting box 1: inkomen uit werk en wonen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een “boxenstelsel” om de inkomstenbelasting te berekenen. Verschillende tarieven worden gebruik voor verschillende delen van het inkomen. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting. Box 1 wordt gebruikt voor de winst uit de onderneming. Er zijn verschillende schijven met bijbehorende belastingpercentages.

Box 2 zullen de meeste eigenaren van een eenmanszaak niet mee te maken hebben: het gaat om inkomsten verdiend uit aandelen in een vennootschap (vennootschapsbelasting). Dit is dus vooral van toepassing bij een besloten vennootschap (bv). Box 3 zijn de inkomsten uit sparen en beleggen. Alleen wanneer deze hoger zijn dan de belastingvrije voet moeten deze worden betaald.

Heffingskortingen

inkomstenbelastingHet bedrag aan inkomstenbelasting dat we berekenden hoeft niet volledig betaald te worden: er zijn namelijk heffingskortingen, onder andere de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk.

Hoeveel belasting moet je dan betalen in bovenstaande voorbeeld? Dat is lastig te zeggen. Het is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. De belasting wordt complexer wanneer er meer zaken spelen als een eigen huis, auto van de zaak of investeringen om maar wat te noemen. Dit kan meer aftrekposten opleveren, maar ook extra belasting. Het is in ieder geval verstandig om een extra bedrag opzij te zetten voor mogelijke naheffingen van de belastingdienst.

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn de belangrijkste heffingskortingen. Soms zijn er extra heffingskortingen op de inkomstenbelasting van toepassing. Denk hierbij aan de regelingen voor ouders, alleenstaande ouders, vroeg-gepensioneerde, of andere groepen waarvoor speciale regelingen zijn.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Inkomensafhankelijke bijdrage zvwNaast de inkomstenbelasting moet je  ook een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw, de oude ziekenfondswet). Dit is een percentage van het belastbare inkomen.

Let op: de cijfers kunnen per jaar veranderen en cijfers uit het voorbeeld kunnen zijn aangepast. Controleer altijd bij de belastingdienst of de data kloppen, en nog up-to-date zijn! Liever niet zelf je inkomstenbelasting uitrekenen? Huur dan een boekhouder in of kies voor goede software waarmee je online kunt boekhouden. Een boekhoudprogramma berekent dan meestal automatisch aftrekposten en de te betalen belasting.

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van zzp’ers over de inkomstenbelasting zijn:

Betaal ik inkomstenbelasting bij een eenmanszaak?

Ja! Niet automatisch, maar je moet jaarlijks wel een aangifte indienen bij de belastingdienst. Inkomen uit een eenmanszaak valt in box-1: inkomen uit werk en wonen. Of je nu zzp werkt of veel medewerkers hebt, maakt hiervoor dus niet uit. Je kunt deze aangifte ook laten doen door een boekhouder of administratiekantoor.

Hoe werkt inkomstenbelasting bij zzp'ers?

Als je voor jezelf begint en als zzp’er geld verdient via een eenmanszaak betaal je niet meer automatisch maandelijks je inkomstenbelasting. Je moet een zakelijke administratie opzetten en een belastingaangifte doen. Je kunt dit met online boekhouden deels automatiseren, uitbesteden aan een boekhouder, maar ook zelf de inkomstenbelasting berekenen.

Welk percentage is de inkomstenbelasting bij een eenmanszaak?

De percentages van de inkomstenbelasting zijn gebaseerd op het belastbare loon. Hierin zijn geen uitzonderingen voor ondernemers, dus de percentages van de inkomstenbelasting zijn bij een eenmanszaak hetzelfde als voor mensen in loondienst.

Toch betaal je als ondernemer meestal minder inkomstenbelasting dan in loondienst bij een vergelijkbaar bruto-inkomen. Dit komt door aftrekposten, die het belastbare inkomen verlagen. Een boekhoudprogramma die ook de inkomstenbelasting berekent houdt hier meestal al rekening mee. Je kunt ook zelf een berekening maken om te zien hoeveel belasting je moet betalen. Je inkomen baseer op je basis van je eigen administratie.

Hoeveel inkomstenbelasting moet ik betalen als zzp'er?

De inkomstenbelasting is gelijk voor zowel mensen in loondienst als zzp’ers met een eenmanszaak. Toch betaal je als zzp’er meestal minder inkomstenbelasting dan in loondienst bij een vergelijkbaar bruto-inkomen. Maar als je winst boven de vrijstellingen uitkomt moet je alsnog inkomstenbelasting betalen. Hoeveel is lastig om te zeggen want het is afhankelijk van veel factoren.

Al kun je wel snel een schatting maken. Bijvoorbeeld door eerst je belastbare winst te berekenen en te kijken welke aftrekposten van toepassing zijn. Een boekhoudprogramma kan hierbij helpen, maar je kunt het ook zelf berekenen.

Als ik mijn aangifte heb ingediend: hoe betaal ik de inkomstenbelasting?

Een boekhouder of boekhoudprogramma zal direct na de aangifte een indicatie geven van wat je moet betalen. Meestal is deze correct, maar nadat je een aangifte voor de inkomstenbelasting hebt ingediend laat de belastingdienst nog definitief weten hoeveel je moet betalen.

Je hoeft dus niet direct na de aangifte te betalen, maar kunt wachten op de definitieve uitkomst van de belastingdienst. Zodra je deze hebt ontvangen zal hierop ook een betalingstermijn worden genoemd. Je dient dan het bedrag voor deze betalingstermijn over te maken. Deze betaaltransactie dien je zelf handmatig door te voeren via je eigen bank.