menu
e-boekhouden

Inkomstenbelasting

De eigenaar van een eenmanszaak betaalt over de behaalde winst inkomstenbelasting. Deze is vergelijkbaar met de belasting die werknemers in loondienst betalen, dus in theorie verandert er voor een zzp’er weinig als hij zijn belasting berekent. Wel zijn er extra belastingvoordelen voor ondernemers. 

inkomstenbelasting berekenen

De inkomstenbelasting maakt gebruik van drie boxen: box-1: Inkomen uit werk en wonen, box-2: Inkomsten uit belang (aandelen) en box-3 : inkomsten uit sparen en beleggen. Inkomsten uit een eenmanszaak worden gezien als resultaat uit werk, en worden dus belast in box-1. Overigens wordt niet de volledige winst belast, voor ondernemers gelden speciale aftrekposten: deze mogen van de winst worden afgehaald.

Na de aftrekposten blijft het belastbare inkomen over, hiermee kun je de inkomstenbelasting berekenen. De meeste ondernemers laten dit berekenen door een boekhouder, of maken gebruik van een goed boekhoudprogramma.

Boekhoudprogramma’s die wij aan kunnen raden zijn:

KBinfo.nl

Online boekhouden, factureren, offreren etc. vanaf 15 euro per maand. Alle functionaliteit en alle koppelingen die je nodig hebt. Ideaal voor Zzp, Mkb en startende ondernemers. 30 Dagen gratis uitproberen.
Bekijk de website

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.
Bekijk de website

DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.
Bekijk de website

Deze drie boekhoudprogramma’s kunnen je helpen bij de inkomstenbelastingaangifte. Dat is handig, maar een boekhoudprogramma is niet verplicht. Als je dit als zzp’er zelf wilt uitrekenen mag dat ook. Houd dan wel rekening met de heffingskortingen: die worden op het eind van het berekende bedrag afgehaald.

Belastbare inkomen berekenen

Voordat er naar de boxen wordt gekeken om de inkomstenbelasting te berekenen, moet eerst het belastbare inkomen worden berekend. Hiervoor neem je de gemaakte winst, en haal je de zakelijke aftrekposten hier vanaf. Om als ondernemer in aanmerking te komen voor deze aftrekposten is het noodzakelijk om door de belastingdienst erkend te zijn als ondernemer.
Voldoe je aan de eisen, dan kan je onder andere in aanmerking voor de:

Het belastbare inkomen is het inkomen, waarover dus de inkomstenbelasting betaald wordt. Dit kan per persoon enorm verschillen.

Voorbeeldberekening belastbare inkomen

Eerst moet de winst berekend worden: (Winst = omzet – kosten)

Jaaromzet € 60.000
Kosten € 10.000 –
Winst € 50.000

Dit bedrijf heeft dus 50.000 euro winst gemaakt. Nu mogen we nog aftrekposten van de winst afhalen. Stel dat deze ondernemer startend is. Dan heeft hij recht op de maximale zelfstandigenaftrek (7.280 + 2.123 = 9.403). Hierna mag ook de MKB-winstvrijstelling van het bedrag afgehaald worden (14% in 2018).

Winst € 50.000
Zelfstandigen- & startersaftrek € 9.403 –
14% MKB-vrijstelling € 5.684 –
Belastbaar inkomen € 34.913

Het belastbaar inkomen bij een winst van 50.000 is in dit geval dus € 34.913. Nu kunnen we kijken naar de boxen en de inkomstenbelasting berekenen.

Inkomstenbelasting box 1: inkomen uit werk en wonen

In Nederland wordt gebruik gemaakt van een “boxenstelsel” om de inkomstenbelasting te berekenen. Verschillende tarieven worden gebruik voor verschillende delen van het inkomen. De bedragen uit de drie boxen bij elkaar zijn de totale inkomstenbelasting. Box 1 wordt gebruikt voor de winst uit de onderneming. Er zijn verschillende schijven met bijbehorende belastingpercentages.

Box 2 zullen de meeste eigenaren van een eenmanszaak niet mee te maken hebben: het gaat om inkomsten verdiend uit aandelen in een vennootschap (vennootschapsbelasting). Dit is dus vooral van toepassing bij een besloten vennootschap (bv). Box 3 zijn de inkomsten uit sparen en beleggen. Alleen wanneer deze hoger zijn dan de belastingvrije voet moeten deze worden betaald.

Heffingskortingen

Het bedrag aan inkomstenbelasting dat we hebben berekend hoeft niet volledig betaald te worden: er zijn namelijk heffingskortingen, onder andere de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk.

Hoeveel belasting moet je dan betalen in bovenstaande voorbeeld? Dat is lastig te zeggen. Het is erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. De belasting wordt complexer wanneer er meer zaken spelen als een eigen huis, auto van de zaak of investeringen om maar wat te noemen. Dit kan meer aftrekposten opleveren, maar ook extra belasting. Het is in ieder geval verstandig om een extra bedrag opzij te zetten voor mogelijke naheffingen van de belastingdienst.

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting zijn de belangrijkste heffingskortingen. Soms zijn er extra heffingskortingen op de inkomstenbelasting van toepassing. Denk hierbij aan de regelingen voor ouders, alleenstaande ouders, vroeg-gepensioneerde, of andere groepen waarvoor speciale regelingen zijn.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet

Naast de inkomstenbelasting moet  ook de inkomensafhankelijke bijdrage betaald worden (de oude ziekenfondswet). Deze is gelijk aan 5% van het belastbare inkomen (2018). Er is wel een maximum bedrag waarover de bijdrage wordt betaald.

Let op: de cijfers kunnen per jaar veranderen en cijfers uit het voorbeeld kunnen zijn aangepast. Controleer altijd bij de belastingdienst of de data kloppen, en nog up-to-date zijn! Liever niet zelf je inkomstenbelasting uitrekenen? Huur dan een boekhouder in of kies voor goede software waarmee je online kunt boekhouden. De betere boekhoudprogramma’s berekenen dan automatisch aftrekposten en de te betalen belasting.