menu

Inschrijven Kamer van Koophandel

Wil je een eenmanszaak oprichten? Dan zul je je jouw bedrijf moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is veelal verplicht. Er zijn nadelen, maar een inschrijving bij de KvK levert ook voordelen op.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel Inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) is verplicht wanneer je start met een eenmanszaak. Het inschrijven kan snel geregeld worden: bedenk een naam voor het bedrijf, vul het formulier “inschrijven eenmanszaak“ in en lever deze in bij de KvK bij jou in de regio. Neem een identiteitsbewijs mee en je inschrijving zal bekeken worden door een van de adviseurs. Als alle gegevens kloppen en de naam van je nieuwe bedrijf is uniek, dan ben je 5 minuten later de eigenaar van een eenmanszaak. De kosten zijn eenmalig 50 euro.

Als eigenaar van een eigen bedrijf komen hierna de zoals de omzetbelasting die je elk kwartaal moet worden afdragen en de inkomstenbelasting die aan het eind van het jaar berekend wordt over de winst/verlies rekening. Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel zal de adviseur dit met je doornemen. Tevens organiseert de KvK regelmatig seminars voor meer informatie.

Inschrijven KvK verplicht

Een bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel is verplicht sinds 2008. De handelsregisterwet is toen zo aangepast dat elke ondernemer zich verplicht moet inschrijven bij de KvK. Wanneer ben je ondernemer? Als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Je bent ondernemer wanneer je:

 • Regelmatige werkzaamheden verricht (iets wat je regelmatig doet)
 • Betaald krijgt voor je verleende diensten
 • Zelfstandig optreedt voor eigen rekening en risico (je bent financieel aansprakelijk)
 • Openlijk optreedt, in concurrentie met andere ondernemers
 • Deel neemt aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband. Dit verband is gericht op samenwerking van mensen, kapitaal en/of goederen.
 • Je doel is om winst te maken of kostenbesparingen. Je hoeft dus in principe geen winst te maken, wanneer je het doel hebt is dat al genoeg om gezien te worden als ondernemer door de KvK.

Wanneer je start met een eenmanszaak zul je door de KvK dus al snel worden gezien als ondernemer. Ben je er niet helemaal zeker van kun je ze altijd even bellen of langsgaan.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

Je start een eenmanszaak en je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, maar wat zijn hier nou eigen de voordelen van? En zijn er ook nadelen?

De voordelen:

 • Professionaliteit: je krijgt een KvK-nummer, hiermee kun je aan je klanten laten zien dat je een serieus bedrijf runt. De klanten kunnen ook gemakkelijk informatie over je bedrijf opvragen in het handelsregister.
 • De KvK regelt bijeenkomsten voor ondernemers, bijvoorbeeld voor de startende ondernemer.
 • Je komt gemakkelijker in aanmerking voor fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek of kleineondernemersregeling.
 • Je kunt toegang aanvragen voor groothandels, zoals een pas voor de Makro, Sligro en Office Center. Als je hier een beetje handig inkoopt kun je al snel het inschrijfgeld van de KvK terug verdienen.

De nadelen:

 • De inschrijving bij de KvK wordt vaak gezien als de start van een onderneming. Dat betekent dat je onder zakelijke wetgeving valt, extra administratie moet bijhouden, en alle andere zaken moet regelen die bij een eigen bedrijf komen kijken.
 • De KvK verkoopt je gegevens aan iedereen die ervoor wilt betalen. Ga er zeker in de eerste maanden vanuit dat je veel telefoontjes zult ontvangen van bijvoorbeeld banken die zakelijke rekeningen aanprijzen. Ook de brievenbus zal vol liggen met aanbiedingen voor de startende ondernemer. De vraag is of dit helemaal de bedoeling is van een instelling als de KvK, je betaalt ze immers om ingeschreven te worden (verplicht) en daarna verdienen zij weer volop aan jouw gegevens. Sinds 2009 kun je als eenmanszaak worden ingeschreven in het bel-me-niet-register voor bedrijven.