Man vrouwfirma (VOF)

De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vennootschap onder firma. Het grote voordeel voor partners is dat ze allebei in aanmerking komen voor de fiscale voordelen. Het nadeel is dat beide partners aansprakelijk zijn met hun privévermogen, ook als ze getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden.

Man-vrouwfirma: ook wanneer je niet bent getrouwd

man & vrouwWil je samen een bedrijf starten met je partner? Dat kan! De naam is wat suggestief, maar een man-vrouwfirma betreft een vof waarvan de eigenaren fiscaal partner van elkaar zijn. Deze onderneming kan dus ook worden opgericht door twee mannen of twee vrouwen.

De meeste stellen zijn getrouwd, maar de firma is al op te richten als de eigenaren fiscaal partner van elkaar zijn, dus een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract behoren ook tot de mogelijkheden.

Als je samen een bedrijf start is het belangrijk om de financiën tussen beide helder te houden. Een boekhoudprogramma kan hierbij helpen!

Een vof met je partner of elk een eigen eenmanszaak

Als jij en je partner beide willen ondernemen kun je ieder een eenmanszaak oprichten maar je kunt ook een vof oprichten met je partner. Je kunt met iedereen een vof starten, maar als je dat doet met je partner gelden er extra regels om misbruik van belastingvoordelen tegen te gaan.

Je kunt samen met je partner een vof starten maar ook elk je eigen eenmanszaak oprichten.

De voorwaarden voor het oprichten van een vof tussen twee fiscale partners zijn de laatste jaren aangescherpt om het ‘ongebruikelijk samenwerkingsverband’ tegen te gaan. Zo moeten de vennoten gelijkwaardig zijn aan elkaar. Als je partner alleen wat ondersteunende werkzaamheden doet, dan is de man-vrouwfirma helaas niet toegestaan.

Het standaardvoorbeeld is een tandarts die trouwt met een tandartsassistente en samen een onderneming opricht. Die mogen geen man-vrouwfirma oprichten omdat de partners geen gelijkwaardige en evenredige bijdrage aan het bedrijf leveren. Ze moeten dan beide een eigen eenmanszaak en/of samen een maatschap oprichten.

De horeca en bij melkveebedrijven

man-vrouwfirma komt vaak voor bij melkvee-bedrijvenUit onderzoek van het CBS bleek dat in 2015 er ruim 75.000 partners samen een vennootschap onder firma hadden, ook wel bekend als de man-vrouwfirma. Deze komt relatief vaak voor in de landbouw en in de horeca. Van alle sectoren werden melkveebedrijven het vaakst gerund door een man-vrouwfirma: 1 op de 3. In de horeca gebeurde dat in bijna 1 op de 4 bedrijven.

Ondanks dat de partners vaak wel een eigen rol hebben binnen het bedrijf zijn ze als vennoten op papier gelijkwaardig aan elkaar. Vaak zijn ze zelfs volledig van elkaar afhankelijk. In ruim 90 procent van deze bedrijven waren minder dan tien personen werkzaam.

De man-vrouwfirma is een vof voor stellen met een geregistreerd partnerschap.

Voorwaarden man-vrouwfirma gelijk aan die van een vof

Een man-vrouwfirma is een vorm van een vennootschap onder firma. Voor belasting, aansprakelijkheid en verzekering gelden dezelfde regels als bij de vennootschap onder firma. Alle regels hiervan zijn dus van toepassing. Een voordeel van deze rechtsvorm zijn de belastingvoordelen (zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek) voor beide partners.

Als je samen een bedrijf starten gaat moet je boekhouden en krijg je te maken met de belasting voor ondernemers. Voor belastingvoordeel geldt een urencriterium.