menu

Man vrouw firma (VOF)

De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vennootschap onder firma. Het gaat hier om partners die samen een onderneming starten. De regels zijn gelijk aan die voor een vof. Het grote voordeel voor partners is dat ze allebei in aanmerking komen voor de fiscale voordelen. Het nadeel is dat beide partners aansprakelijk zijn met hun privévermogen, ook als ze getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden.

Voorwaarden man-vrouwfirma

Een man-vrouwfirma kent fiscale voordelen  (zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek, etc.) voor beide partners. Maar let op: deze zijn lang niet altijd van toepassing. De regels voor het oprichten van een man-vrouwfirma zijn de laatste jaren aangescherpt om het ‘ongebruikelijk samenwerkingsverband’ tegen te gaan.

Het gaat dan om een samenwerking die waarschijnlijk niet was ontstaan, wanneer de oprichters geen partners waren. Het standaardvoorbeeld is een tandarts die trouwt met een tandartsassistente en samen een onderneming opricht. In dit geval mag er geen man-vrouwfirma opgericht worden, omdat de partners geen gelijkwaardige en evenredige bijdrage aan het bedrijf leveren.

Voor belasting, aansprakelijkheid en verzekering gelden dezelfde regels als bij de VOF. Met het aanscherpen van de regels sinds 2010 zijn ook de controles verhoogd.