menu
e-boekhouden

Meewerkaftrek

De meewerkaftrek is een fiscale aftrekpost voor ondernemers waarvan de partner wel meewerkt in de zaak, maar daar geen regulier salaris of winstuitkering voor krijgt.

Wanneer je partner meewerkt in de eenmanszaak mag je een extra aftrekpost opvoeren, de meewerkaftrek. Het is wel van belang dat je voldoet aan het urencriterium. In de tabel hieronder staat hoeveel de meewerkaftrek is, deze is afhankelijk van het aantal gewerkte uren en de winst van de eenmanszaak.

Hoogte Meewerkaftrek

Meegewerkte uren Meewerkaftrek Percentage (van de winst)
0 tot 525 0
525 tot 875 1.25%
875 tot 1.225 2%
1.225 tot 1.750 3%
1.750 of meer 4%

Rekenvoorbeeld van de meewerkaftrek: stel je verdient €100.000 en je partner werkt 900 uur per jaar mee, dan is het bedrag dat afgetrokken mag worden 2% van €100.000 is €2.000.

Administratie

Uiteraard is het weer belangrijk om een goede urenadministratie bij te houden om aan de belastingdienst te kunnen bewijzen dat je partner ook daadwerkelijk werk heeft verricht.

Meewerkaftrek beste keuze?

Zoals in het rekenvoorbeeld is te zien is de beloning voor het gewerkte uren van de partner erg laag. Gebruik maken van de meewerkaftrek is dan ook niet altijd de fiscaal meest aantrekkelijk keuze. Voor meer informatie over een partner die gaat meewerken in de zaak verwijzen we je door naar het volgende artikel: Partner werkt mee in het bedrijf: hier staan de verschillende keuzes beschreven.