menu
e-boekhouden

Omzetbelasting berekenen

Als eigenaar van een eenmanszaak moet je meestal omzetbelasting berekenen. Het gaat hier om btw: de belasting over de toegevoegde waarde. Als bedrijf bereken je deze btw in de prijs en ben je verantwoordelijk dat dit bedrag bij de belastingdienst terechtkomt. 

btw (omzetbelasting) berekenenBtw wordt ook wel consumentenbelasting genoemd, aangezien de eindgebruiker van een product of dienst de btw betaalt. Die betaalt het wel eerst aan bedrijven. Jij moet als ondernemer btw rekenen over je facturen. Ondernemers noemen deze btw meestal omzetbelasting. Als ondernemer informeer je de belastingdienst periodiek over deze belasting. Je geeft aan hoeveel er aan omzetbelasting is ontvangen, en hoeveel er is uitgegeven. De btw die jij hebt betaald over gekochte goederen of afgenomen diensten mag je namelijk in mindering brengen. Simpel gezegd bereken je op deze manier je omzetbelasting (btw).

Als je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma vertelt deze meestal ook hoeveel btw er is is ontvangen en betaald. Meestal berekent deze dus ook hoeveel omzetbelasting je moet betalen  of juist nog krijgt van de belastingdienst en kun je hiermee ook de aangifte versturen. Je kunt ook de belastingaangifte laten doen door een boekhouder of adviseur. Besteed je het niet uit en heb je geen boekhoudprogramma? Dan dien je zelf de omzetbelasting te berekenen.

Omzetbelasting berekenen

Je moet btw omzetbelasting berekenen over het totaalbedrag dat aan klanten in rekening wordt gebracht. Wanneer je bijvoorbeeld een dienst levert voor een opdrachtgever ter waarde van 100 euro en de reiskosten waren 30 euro, dan bereken je 21% btw over 130 euro. De totale rekening wordt dan: 130 + 27,30 = € 157,30. Het bedrag aan btw vermeld je los op de factuur en komt dus bovenop het bedrag dat je zelf in rekening brengt. Wie werkzaamheden heeft waarbij een deel btw-plichtig is en een ander deel btw-vrij, mag ook naar rato btw aftrekken.

BTW-aangifte via een boekhoudprogramma

Ieder kwartaal moet aangifte worden gedaan van de omzetbelasting (als de btw hoger is dan 7000 euro per kwartaal, dan om de maand). Bij een boekhoudprogramma is dat meestal niet zo moeilijk. Deze berekent meestal automatisch de btw en als deze een koppeling heeft met de belastingdienst dan kun je de btw-aangifte direct via het boekhoudprogramma versturen. Drie boekhoudprogramma’s die dit mogelijk maken zijn:

e-Boekhouden.nl

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ondernemers. Geen boekhoudkennis vereist. Maak nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!
Bekijk de website

MoneyMonk

Eénvoudig Online Boekhouden speciaal voor Startende Ondernemers. Als Starter ontvang je 50% korting, Gratis Opstartservice en uitstekende Support! Alles voor een vliegende Start als Ondernemer. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!
Bekijk de website

DigiBTW

Ideaal voor de startende ondernemer. Laagdrempelig beginnen met je eigen boekhouding. Alles online, binnen 2 minuten de eerste factuur en altijd mobiel. Compleet voor maar 10 euro per maand of 100 euro per jaar. Probeer gratis.
Bekijk de website

Zelf de omzetbelasting versturen via site van de belastingdienst

Maak je geen gebruik van een boekhoudprogramma? Dan dien je zelf de berekening te maken en dit vervolgens door te geven via een afgeschermd deel van de site van de belastingdienst. Deze geeft wel toelichting bij de verschillende velden maar online is dit vrij beperkt. Als je zelf je administratie en btw-aangifte verzorgt, is het raadzaam hier even de tijd voor te nemen.

De belastingdienst wil weten wat je aan omzetbelasting hebt binnengekregen en wat je zelf aan btw hebt betaald. Vervolgens bereken je het verschil. Heb je meer btw ontvangen dan uitgegeven, dan moet je dit verschil betalen. Maar wanneer je meer hebt betaald aan btw dan ontvangen, dan krijg je geld terug. Let op: wie de btw-aangifte te laat doet moet een boete betalen. Zie ook onze pagina over de eenmanszaak en belasting.

Ontvangen omzetbelasting betalen aan de belastingdienst

Indien je meer hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven dan ben je verplicht het verschil in omzetbelasting te betalen aan de belastingdienst. Standaard moet deze betaling binnen één maand na het verstreken kwartaal binnen zijn. De meeste ondernemers betalen het verschil in omzetbelasting direct na de aangifte.

De belastingdienst stuurt jou geen factuur voor het betalen van de omzetbelasting. Je moet dus zelf actie ondernemen. Via bijvoorbeeld internetbankieren kun je de omzetbelasting betalen. Let hierbij wel goed op dat je het betalingskenmerk opgeeft. Deze ontvang je altijd aan het begin van het jaar, en staat ook op het overzicht van de aangifte zelf. Het is daarom handig om deze even te printen na de aangifte. Zo kun je later nog even terugkijken hoeveel je ook alweer moet betalen en welk betalingskenmerk je hierbij op moet geven.

BTW-nummer

Om aangifte te doen van de omzetbelasting heb je een eigen nummer nodig. Om de administratie van de btw in goede banen te leiden heeft elk bedrijf dat btw-plichtig is een btw-nummer. Bij inschrijving bij de KvK wordt je bedrijf automatisch bij de belastingdienst aangemeld. Je krijgt dan je btw-nummer en kunt (digitaal) btw-aangifte doen.

Voor eenmanszaken worden de btw-identificatienummers via een simpel vast systeem gecreëerd. Elk btw-nummer bestaat uit 14 tekens, eerst NL gevolgd door het burgerservicenummer (het oude sofinummer) en afgesloten met B01. Wie dan minder dan 14 tekens heeft, voegt tussen NL en het BSN nullen toe tot 14 tekens.

BTW-tarief

Voor de geleverde diensten / goederen moet bepaald worden welk btw tarief gehanteerd wordt. Het standaardtarief is 21%: dit geldt voor vrijwel alle goederen en diensten. Bij de belastingdienst kun je opzoeken welke producten onder welk btw tarief vallen.

Er zijn ook een aantal diensten/goederen die zijn vrijgesteld van btw, waaronder diensten of producten in de medische sector, onderwijs, kinderdagopvang of speciale culturele diensten en producten. Al betekent dit niet dat je zomaar met én zonder btw kunt factureren. Deze scheiding is meestal op ondernemingsniveau. Een onderwijsinstelling zal zelf waarschijnlijk helemaal btw zijn vrijgesteld. Maar als jouw bedrijf gekenmerkt is als een onderneming die btw hanteert, en je hebt een freelance-klus gedaan voor diezelfde onderwijsinstelling, dan is de kans groot dat je daarvoor gewoon btw zult moeten rekenen.

Kleine ondernemersregeling

Met een eenmanszaak of vof kan het zijn dat je weinig omzet hebt. Dan kun je in aanmerking komen voor een vermindering van de af te dragen btw. Wanneer je jaarlijks minder dan 1.883 euro btw afdraagt (2018), kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling.