menu

Online boekhouden eenmanszaak

Wil je online boekhouden met je eenmanszaak? Dat kan! Wij verzamelden oplossingen waarmee je zelf online kunt boekhouden. Gericht op zzp’ers, met heldere beheeromgevingen en automatische updates kun jij zelf of samen met je boekhouder de boekhouding van je eenmanszaak regelen!  

e-Boekhouden.nl

★ ★ ★ ★ ★ (912)

Op zoek naar een compleet en eenvoudig online boekhoudpakket? Velen gingen u al voor. Bij e-Boekhouden.nl heeft u geen boekhoudkennis nodig, iedereen kan het! ACTIE: 15 maanden gratis! > Maak nu uw gratis account aan!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
 • Gratis voor starters!
 • Belastingdienst Erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website

Ficsus.nl

Alles in 1 software voor de Zzp'er! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website

MoneyMonk

★ ★ ★ ★ ★ (219)

Online boekhouden voor Starters, ZZP'ers & MKB'ers! Boekhouden in begrijpelijke taal en zonder gedoe! All-in-one: Facturatie, Bankkoppeling & Btw-aangifte, inclusief iOS en Android App! Probeer MoneyMonk Gratis!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 10,00 per maand
 • 4x als beste getest
 • iOS & Android App
 • Telefonische Helpdesk
Bekijk de website

MUIS Software

Online boekhouden doe je met iMUIS Online, hét online boekhoudplatform voor ondernemers&accountants. | Gratis (e-)factureren | bankkoppeling | btw | 100% factuurherkenning | optimale samenwerking | live koppelingen | realtime app
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Vanaf € 0,00
 • Gratis (e-)factureren
 • Eenvoudig btw-aangifte
 • Realtime boekhoudapp
Bekijk de website

Rompslomp.nl

★ ★ ★ ★ ★ (61)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!
Proefperiode  Contact  Prijzen 

Vanaf € 5,00
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Start GRATIS
Bekijk de website

fENNA factureren en boekhouden

★ ★ ★ ★ ★ (19)

Met fENNA heb je een administratie waar je zélf wat aan hebt. Offertes maken, factureren, bank inlezen en automatisch verwerken, en dan in één klik de Btw aangeven. Supersnel en volgens de regels.
Proefperiode  Contact  Prijzen 

€ 15,00 per maand
 • Online factureren
 • Herinneren en aanmanen
 • Btw-aangifte
Bekijk de website

Online boekhouden met een eenmanszaak

Online boekhouden is heel eenvoudig, ook voor ondernemers zonder verstand van fiscale zaken. Om online te boekhouden dien je eerst een online boekhoudprogramma uit te kiezen. Hier zijn verschillende aanbieders voor. Sommige namen zijn heel bekend, anderen juist minder. In bovenstaande overzicht enkele aanbieders van online boekhoudsoftware die geschikt zijn voor zzp’ers met een eenmanszaak.

Elke zzp’er kan online boekhouden!

Online boekhouden
Online boekhouden met een eenmanszaak

Vroeger was de boekhouding van een kleine eenmanszaak nog een hele klus door jargon of veranderende belastingregels. Met de opkomst van het online boekhouden is dat wel veranderd. Tegenwoordig is het verwerken van de administratie vrij eenvoudig. Zeker bij zzp’ers zal de boekhouding meestal goed te overzien zijn.

Natuurlijk, bij een complexe organisatie met buitenlandse klanten, afschrijvingen, salaris- en/of ledenadministratie komt er nog heel wat bij kijken. In dat geval is het altijd beter om een boekhouder in te schakelen, al is het maar voor advies. Maar voor de meeste eenmanszaken is dat niet het geval.

Zeker zzp’ers hebben maximaal enkele inkomende en uitgaande facturen of rekeningen per week. Het bijhouden van dit soort journaalposten klinkt misschien vreemd, maar kun je prima zelf. Online boekhouden is helemaal niet zo moeilijk. Als je er wekelijks even een uurtje de tijd voor neemt kan het zelfs best leuk gaan worden.

Voordelen van online boekhouden

 • Altijd en overal beschikbaar
 • Software altijd up-to-date
 • Geen aanschafkosten
 • Makkelijk taken verdelen met boekhouder
 • Makkelijk en veilig deelbaar met collega

Keuze maken voor de online boekhouding

Welke keuze je ook maakt voor jouw online boekhouding, wij staan achter jouw keuze. Wel raden we altijd aan om op zijn minst bij twee of meer partijen een account aan te maken. Op deze manier kun je ontdekken of online het systeem aansluit bij wat je van de administratiesoftware verwacht. Van de buitenkant is het lastig te zien, maar de online boekhoudpakketten verschillen op sommige punten erg sterk van elkaar.

Zoals in het overzicht hierboven duidelijk is te zien, lopen de online boekhoudtarieven soms sterk uiteen. Zeker bij de start van je bedrijf lijkt het logisch om hier niet direct veel geld aan uit te geven. Veel zzp’ers die gaan online boekhouden kiezen lukraak voor de goedkoopste oplossing. Toch is dat niet altijd de meest voordelige keuze. Als deze boekhoudsoftware voor jou wat lastig te begrijpen is, zit je al snel wekelijks wat extra uren aan je administratie.

Ook komen er dan snel kosten van een boekhouder om de hoek kijken. Terwijl een eenvoudig systeem – dat wat verder is ontwikkeld en sommige vragen van ondernemers goed in Jip & Janneke-taal kan uitleggen, en al veel zaken automatisch invult aan de hand van enkele simpele vragen – ervoor kan zorgen dat je vrij lang zelf online de boekhouding van je eenmanszaak kunt bijhouden.

Alleen online boekhouden, of inclusief facturatie?

Een ander belangrijke keuze is of je alleen online wilt boekhouden, of ook online facturen gaat maken. Het maken van de facturen is natuurlijk helemaal niet zoveel werk. Veel ondernemers kiezen er in eerste instantie voor om de facturen gewoon met Word en/of Excel te maken. Ook is er online veel gratis facturatie software te vinden. Dat is natuurlijk ook prima. Zeker als het aantal beperkt is, lijkt dit logisch. Toch kan het handig zijn als je boekhoudprogramma ook facturen maakt.

Om te beginnen weet je dan zeker dat al je facturen belastingtechnisch in orde zijn. Het factuurnummer is dan bijvoorbeeld automatisch. Ook de verwerking is dan meestal makkelijker. Zo zijn er vaak extra functies bij het online boekhouden, die aangeven welk bedrag aan facturen nog openstaat, welke facturen de betalingstermijn hebben overschreden, of kun je het maken van facturen soms automatiseren. Bijvoorbeeld voor klanten de maandelijks gefactureerd moeten worden.

In de meeste gevallen zijn de kosten niet eens zoveel hoger dan bij alleen het pure online boekhouden. Soms is de software daardoor wel wat uitgebreider opgezet. Dat maakt dat het iets meer tijd kost om het bij de start allemaal onder de knie te krijgen. Wij raden meestal aan om de combinatie te kiezen. Op de lange duur zul je zien dat je daarmee jezelf veel tijd en fouten kunt besparen.

Zelf de boekhouding regelen of uitbesteden?

Zelf online boekhouden of het uitbesteden?Online boekhouden kan voor veel ondernemers een uitkomst bieden. De kosten van deze internetoplossingen zijn in veel gevallen goedkoper dan alles uitbesteden. Dat wil echter niet zeggen dat elke zzp’er het maar zelf moet regelen. Als jij geen kaas hebt gegeten van fiscale regelgeving of niet zo sterk bent met cijfers moet je het niet doen.

Dan is het beter om je financiële administratie uit te besteden aan een boekhouder. Het bovenstaande overzicht is dus niet bedoeld om elke ondernemer maar zelf te laten boekhouden. Meer om duidelijk te maken dat dit alternatief bestaat en wint aan populariteit. De boekhoudsoftware wordt daarvoor steeds meer geschikt.

Disclaimer

Het bovenstaande overzicht toont een geselecteerd aanbod van verschillende aanbieders van online boekhoudsoftware die wij zelf durven aan te raden. Dat garandeert uiteraard niet dat dit per definitie in alle gevallen de beste aanbieders zijn. Er zullen buiten dit rijtje vast goede aanbieders zijn die wij nog niet kennen. Daarnaast zijn voorkeuren natuurlijk subjectief. Dat wat wij misschien omslachtige en complexe software vinden, is voor jou misschien logisch en een peulenschil.

Het bovenstaande overzicht is vooral bedoeld om je te inspireren, en niet om je te limiteren. Wij hopen dat het je helpt om een goede keuze te laten maken, maar het kan zeker geen kwaad hiernaast zelf ook nog wat onderzoek te doen. Op het internet zijn ongetwijfeld ook andere aanbieders van online boekhoudsoftware te vinden.

Zelf een oplossing voor online boekhouden toevoegen?

Ben je zelf een (nieuwe) aanbieder en wil je graag in ons overzicht van oplossingen voor het online boekhouden worden opgenomen? Neem dan contact met ons op. Het overzicht wordt periodiek, minimaal eens per maand, bijgewerkt. Indien jij een goed aanbod voor ondernemers met een eenmanszaak kan bieden, kan jij dus volgende maand al in dit overzicht te vinden zijn!