menu
administratieforum

Online boekhouden eenmanszaak

Wil je online boekhouden met je eenmanszaak? Dat kan! Dankzij heldere beheeromgevingen, die automatisch worden bijgewerkt en gericht zijn op ondernemers, in plaats van op de boekhouder, kun jij dat ook voor jouw boekhouding. Via het internet kun jij vandaag nog de boekhouding van je eenmanszaak online regelen!

Online boekhouden eenmanszaak

Online boekhouden met een eenmanszaak

Online boekhouden is heel eenvoudig, ook voor ondernemers zonder verstand van fiscale zaken. Om online te boekhouden dien je eerst een account te hebben bij een cloudaanbieder van boekhoudsoftware. Er zijn er verschillende actief. Sommige namen zijn heel bekend, anderen juist minder. In onderstaande overzicht enkele aanbieders van online boekhoudsoftware die zich sterk richten op ondernemers met een eenmanszaak.

Ook jij kunt online boekhouden!

Vroeger was de boekhouding van een kleine eenmanszaak nog een hele klus door jargon of veranderende belastingregels. Met de opkomst van het online boekhouden is dat wel veranderd. Tegenwoordig is het verwerken van de administratie vrij eenvoudig. Zeker bij nieuwe ondernemers zullen de eerste maanden goed te overzien zijn.

Natuurlijk, bij een complexe organisatie met buitenlandse klanten, afschrijvingen, salaris- en/of ledenadministratie komt er nog heel wat bij kijken. In dat geval is het altijd beter om een boekhouder in te schakelen, al is het maar voor advies. Maar voor de meeste eenmanszaken is dat niet het geval. Die hebben maximaal enkele inkomende en uitgaande facturen of rekeningen per week. Het bijhouden van dit soort journaalposten klinkt misschien vreemd, maar kun je prima zelf. Online boekhouden is helemaal niet zo moeilijk. Als je er wekelijks even een uurtje de tijd voor neemt kan het zelfs best leuk gaan worden.

Voordelen van online boekhouden

  • Altijd en overal beschikbaar
  • Software altijd up-to-date
  • Geen aanschafkosten
  • Makkelijk taken verdelen met boekhouder
  • Makkelijk en veilig deelbaar met collega

Keuze maken voor de online boekhouding

De aanbieders in bovenstaand overzicht worden continu door ons getest en zijn bij de laatste controles door ons in orde bevonden. Welke keuze je ook maakt voor jouw online boekhouding, wij staan dus achter jouw keuze. Wel raden we altijd aan om op zijn minst bij twee of meer partijen een account aan te maken. Op deze manier kun je ontdekken of online het systeem aansluit bij wat je van de administratiesoftware verwacht. Van de buitenkant is het lastig te zien, maar de online boekhoudpakketten verschillen op sommige punten erg sterk van elkaar.

Zoals in het overzicht hierboven duidelijk is te zien, lopen de online boekhoudtarieven soms sterk uiteen. Zeker bij de start van je bedrijf lijkt het logisch om hier niet direct veel geld aan uit te geven. Veel eenmanszaak-ondernemers gaan online boekhouden via een goedkopere aanbieder. Toch is dat niet altijd de meest voordelige keuze. Als deze boekhoudsoftware voor jou wat lastig te begrijpen is, zit je al snel wekelijks wat extra uren aan je administratie.

Ook komen er dan snel kosten van een boekhouder om de hoek kijken. Terwijl een eenvoudig systeem – dat wat verder is ontwikkeld en sommige vragen van ondernemers goed in Jip & Janneke-taal kan uitleggen, en al veel zaken automatisch invult aan de hand van enkele simpele vragen – ervoor kan zorgen dat je vrij lang zelf online de boekhouding van je eenmanszaak kunt bijhouden.

Alleen online boekhouden, of inclusief facturatie?

Een ander belangrijke keuze is of je alleen online wilt boekhouden, of ook de facturatie via het boekhoudprogramma wilt laten verlopen. Het maken van de facturen is natuurlijk helemaal niet zoveel werk. Veel ondernemers kiezen er in eerste instantie voor om de facturen gewoon met Word en/of Excel te maken. Dat kan natuurlijk ook prima. Zeker als het aantal beperkt is, lijkt dit logisch. Toch kan het handig zijn als je boekhoudprogramma ook de facturen maakt.

Om te beginnen weet je dan zeker dat al je facturen belastingtechnisch in orde zijn. Het factuurnummer is dan bijvoorbeeld automatisch. Ook de verwerking is dan meestal makkelijker. Zo zijn er vaak extra functies bij het online boekhouden, die aangeven welk bedrag aan facturen nog openstaat, welke facturen de betalingstermijn hebben overschreden, of kun je het maken van facturen soms automatiseren. Bijvoorbeeld voor klanten de maandelijks gefactureerd moeten worden.

In de meeste gevallen zijn de kosten niet eens zoveel hoger dan bij alleen het pure online boekhouden. Soms is de software daardoor wel wat uitgebreider opgezet. Dat maakt dat het iets meer tijd kost om het bij de start allemaal onder de knie te krijgen. Wij raden meestal aan om de combinatie te kiezen. Op de lange duur zul je zien dat je daarmee jezelf veel tijd en fouten kunt besparen.

Zelf de boekhouding regelen of uitbesteden?

Zelf de boekhouding regelen of uitbesteden?Online boekhouden kan voor veel ondernemers een uitkomst bieden. De kosten van deze internetoplossingen zijn in veel gevallen goedkoper dan alles uitbesteden. Dat wil echter niet zeggen dat elke ondernemer het maar zelf moet regelen. Als jij geen kaas hebt gegeten van fiscale regelgeving of niet zo sterk bent met cijfers moet je het niet doen. Dan is het beter om je financiële administratie uit te besteden aan een boekhouder. Het bovenstaande overzicht is dus niet bedoeld om elke ondernemer maar zelf te laten boekhouden. Meer om duidelijk te maken dat dit alternatief bestaat en wint aan populariteit. De boekhoudsoftware wordt daarvoor steeds meer geschikt.

Disclaimer

Het bovenstaande overzicht toont een geselecteerd aanbod van verschillende aanbieders van online boekhoudsoftware die wij zelf durven aan te raden. Dat garandeert uiteraard niet dat dit per definitie in alle gevallen de beste aanbieders zijn. Er zullen buiten dit rijtje vast goede aanbieders zijn die wij nog niet kennen. Daarnaast zijn voorkeuren natuurlijk subjectief. Dat wat wij misschien omslachtige en complexe software vinden, is voor jou misschien logisch en een peulenschil. Het bovenstaande overzicht is vooral bedoeld om je te inspireren, en niet om je te limiteren. Wij hopen dat het je helpt om een goede keuze te laten maken, maar het kan zeker geen kwaad hiernaast zelf ook nog wat onderzoek te doen. Op het internet zijn ongetwijfeld ook andere aanbieders van online boekhoudsoftware te vinden.

Zelf een oplossing voor online boekhouden toevoegen?

Ben je zelf een (nieuwe) aanbieder en wil je graag in ons overzicht van oplossingen voor het online boekhouden worden opgenomen? Neem dan contact met ons op. Het overzicht wordt periodiek, minimaal eens per maand, bijgewerkt. Indien jij een goed aanbod voor ondernemers met een eenmanszaak kan bieden, kan jij dus volgende maand al in dit overzicht te vinden zijn!