menu
e-boekhouden

Online investeerders vinden

Een rijke investeerder vinden kan enorm moeilijk zijn. Online zijn er gelukkig platformen waarmee je gemakkelijker in contact kunt komen met investeerders, via crowdfunding, leenplatformen of andere alternatieve financieringsmogelijkheden. 

Online investeerders vinden

Crowdfunding

Crowdfunding is nog steeds aan een opmars bezig. Er zijn steeds meer websites die je de mogelijkheid bieden via crowdfunding geld in te zamelen. Deze websites specialiseren zich steeds meer in hun eigen niche, waardoor het gemakkelijker wordt voor ondernemers en investeerders om elkaar te vinden, gebaseerd op gemeenschappelijke interesses. Daarnaast zijn er enkele platformen zoals Geldvoorelkaar.nl en Collincrowdfund.nl.

Doe dus je research, zodat je goed kan bepalen welke crowdfunding site het meest geschikt is voor jouw onderneming. Je zal er vele kleine investeerders moeten zien aan te trekken door hen warm te maken voor je product en hun geschenkjes aan te bieden. Je betaalt de website voor het gebruik van het platform in de vorm van een percentage op het ingezamelde bedrag.

Angel investeerders

Angel investors zijn de mecenassen van de moderne wereld. Deze investeerders zijn vaak zelf (voormalige) ondernemers, of bijvoorbeeld beursspeculanten die ervaring hebben met online handelen in assets. Zij zijn doorgaans te vinden voor een persoonlijkere aanpak dan de doorsnee geldschieter en bieden naast geld ook graag advies. Zij kijken niet alleen naar de mogelijke winst, maar ook naar jouw passie en integriteit.

De bedragen die hiermee gemoeid gaan, zijn vaak wel kleiner dan wat je van klassieke investeerders kan verwachten. De resultaten die sommige bedrijven behaalden liegen er echter niet om; zowel Google als Yahoo werden opgestart met behulp van angel investors. Angels zijn te vinden via clubs die zijn aangesloten bij het business angel netwerk BAN Nederland.

Online lenen

In de laatste jaren is online startkapitaal, via online sites als het Engelse Funding Circle of het Zweedse B2businesslening, sterk in populariteit gestegen. Een lening afsluiten via een online aanbieder biedt het voordeel sneller te gaan dan via een traditionele bank. De aanvraag duurt doorgaans ongeveer een uur en de beslissing hoor je na enkele dagen al. Daarbij zijn er gewoonlijk geen advieskosten aan verbonden. Je moet echter steeds op je hoede zijn voor andere verborgen kosten en goede vergelijkingen maken, ook met traditionele banken, om teleurstelling te voorkomen!

Voorverkoop

Een zeer effectieve manier om je startkapitaal in te zamelen, is je producten te verkopen nog voordat je aan de productie begint. De uitdaging is hier op korte tijd voldoende geld in te zamelen om de productie op tijd te kunnen starten. Je bent dan ook best eerlijk tegenover je klanten over de manier waarop je werkt. Zo weten zij wat ze van je kunnen verwachten en voorkom je een slechte reputatie. Een bekend voorbeeld van een platform dat kan helpen met voorverkoop is bijvoorbeeld Kickstarter.com.