menu
e-boekhouden

Oppassen met leveringen uit het buitenland

Nederlanders die leveringen en diensten afnemen van buitenlandse ondernemingen binnen de Europese Unie moeten hierover in Nederland btw betalen volgens de verleggingsregeling. Op de facturen staat geen btw bedrag, enkel het zinnetje “VAT reverse charge system”, wat inhoud dat de btw verlegd wordt naar de afnemer.

Bij veel ondernemers is dit niet bekend en deze kunnen rekenen op naheffingen van de belastingdienst. Als voorbeeld wordt het adverteren met Google Adwords genoemd waar veel ondernemers gebruik van maken. Google verstuurt facturen vanuit Ierland en verlegt de btw naar de afnemer. Als ondernemer ben je verplicht om deze btw op te geven bij de omzetbelasting. Deze btw kan meestal op dezelfde aangifte als voorbelasting worden afgetrokken.

Tot voor kort kwamen de meeste ondernemers hier mee weg simpelweg omdat de belastingdienst niet over de gegevens beschikte. Echter, sinds 1 januari 2010 zijn er nieuwe Europese btw regels van toepassing, de icp opgave. Alle landen binnen de EU wisselen onderling de btw gegevens uit. De belastingdienst heeft dus sinds dit jaar inzicht in alle leveringen en diensten afgenomen in het buitenland en zal dus naheffingen sturen wanneer er geen btw betaald is.

bron: plein+

Reacties