menu
e-boekhouden

Parttime eenmanszaak

Starten met een eenmanszaak brengt in veel gevallen risico’s met zich mee. Er is geen garantie dat er gelijk winst wordt gemaakt. Om dit risico te verkleinen kan ervoor gekozen worden om te starten met een eenmanszaak naast de huidige baan.

Parttime eenmanszaakAls je parttime werkt onder je eigen eenmanszaak, en daarnaast parttime werkt in loondienst is er de zekerheid van een inkomen. Zo kan er rustig aan het opbouwen van het eigen bedrijf gewerkt worden. Er zijn een aantal zaken van belang wanneer je deeltijd aan je eenmanszaak werkt:

Afspraken met de werkgever

Bespreek het starten van de eenmanszaak open met je werkgever en vraag om toestemming. In de CAO, arbeidsovereenkomst, of het personeel reglement, kan staan dat je geen eigen bedrijf mag starten naast je werk. Pas ook op voor ongewenste belangenverstrengeling wanneer je hetzelfde soort werk gaat doen als bij je werkgever. Er kan sprake zijn van een concurrentiebeding.

Fiscaal voordeel

De belastingdienst maakt geen onderscheid tussen parttime ondernemers en fulltime ondernemers. Je bent ondernemer of je bent het niet. Je moet voldoen aan het urencriterium (1225 uur) en meer dan 50% van de totale werktijd in de eenmanszaak werken. Lukt dit niet, dan kom je niet in aanmerking voor de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Werkdruk

Een eenmanszaak naast je baan is een zware combinatie. Om te voldoen aan het urencriterium moet je gemiddeld ongeveer 23 uur per week in het bedrijf werken, maar je baas verwacht (waarschijnlijk) ook volledig inzet. Denk goed na of een onderneming te combineren is met je huidige baan.

Extra verzekeringen

De arbeidsongeschiktheidsverzekering die je werkgever voor je betaalt is alleen geldig voor de uren dat je in dienst bent. Je moet dus bepalen of je een extra arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen afsluit. Ook moet je onderzoeken of je aanvullend pensioen nodig hebt. Voor zelfstandigen is dit niet geregeld, dit moet je zelf doen.