menu

Startkapitaal

Bij de start van een eenmanszaak is er (waarschijnlijk) een goed idee waar de eigenaar veel vertrouwen in heeft en een goed ondernemingsplan. In het begin zijn er echter vaak nog niet veel klanten en weinig financiële middelen. Het eerste jaar kan het ook goed zijn dat er nog niet veel winst wordt gemaakt, en daarom is er vaak startkapitaal nodig. De verschillende mogelijkheden om als ondernemer aan kapitaal te komen zijn in het volgende artikel beschreven.

Geld lenen bij de bank

Een lening aan een bedrijf kan voor een bank grote risico’s opleveren, ze zullen daarom kritisch zijn in het verstrekken van een bedrijfslening. Een vereiste wanneer je als starter een lening probeert te krijgen is een goed onderbouwd ondernemingsplan. Ook zal een ondernemer die al een aantal jaren bezig is met ondernemen makkelijker een lening krijgen, mits hij goede resultaten kan laten zien uiteraard.Wanneer je als starter aan de gang wilt gaan, maar je bent momenteel nog in loondienst, dan is het veel gemakkelijker om een lening te krijgen. De banken geven je dan de mogelijkheid om rood te staan of een persoonlijke lening af te sluiten.

Geld lenen bij familie of vrienden

Waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om aan startkapitaal te komen is om gebruik te maken van de tante agaath regeling (of durkapitaal). Dit is een lening tussen een extern persoon en een startende ondernemer (hoeft geen familie te zijn). Er zijn voor de persoon die geld uitleent een aantal fiscale voordelen. Lees hier meer over de tante agaath regeling.

Informal investors

Er zijn bedrijven of oud-ondernemers die hun vermogen graag investeren in een nieuw innoverend bedrijf. Voor de onderneming is dit aantrekkelijk, omdat je op deze manier niet alleen kapitaal binnenhaalt (‘venture capital’), maar ook de ervaring en kennis van de investeerders, en mogelijk gebruik kan maken van hun netwerk. Informal investors investeren niet voor niks hun vermogen in een bedrijf. Ze verwachten met deze investering een hoger rendement te behalen dan ze elders kunnen krijgen. Tevens willen de investeerders vaak invloed hebben binnen het bedrijf.

Subsidie

Voor ondernemers zijn er meer dan 300 verschillende subsidies mogelijk. Subsidies krijg je niet zomaar, je moet je richten op de volgende activiteiten: het ontwikkelen van nieuwe producten, energiebesparingen, ontwikkelingswerk, milieu oplossingen, etc. Wanneer je speur & ontwikkelingswerk doet kom je in aanmerking voor de WBSO subsidie