menu
e-boekhouden

Startkapitaal

Als je zelf voldoende geld hebt, kun je het startkapitaal van je onderneming zelf investeren. Dat is verstandig, want geld lenen is als startende ondernemer soms niet eenvoudig. Maar als het toch moet, zijn de volgende financieringsvormen het meest populair.

Startkapitaal - Geld lenen als startende ondernemerHet vinden van startkapitaal kan soms een belangrijke sleutel zijn tot het succes van een nieuwe onderneming. In het begin zijn er echter vaak nog niet veel klanten en weinig financiële middelen. Het eerste jaar kan het ook goed zijn dat er nog niet veel winst wordt gemaakt, en daarom is er vaak startkapitaal nodig. Geld lenen als startende ondernemer is niet makkelijk, maar zeker ook niet onmogelijk. De mogelijkheden:

Geld lenen bij de bank

Een lening aan een startende ondernemer kan voor een bank grote risico’s opleveren, ze zullen daarom kritisch zijn in het verstrekken van een bedrijfslening. Een vereiste wanneer je als starter een lening probeert te krijgen is een goed onderbouwd ondernemingsplan.

Wanneer je als startende ondernemer aan de gang wilt gaan, maar je bent momenteel nog in loondienst,  is soms ook gemakkelijker om een lening te krijgen. De banken geven je dan de mogelijkheid om rood te staan of een persoonlijke lening af te sluiten. Ook als je eerder succesvol ben geweest als ondernemer kan dit helpen om bij een nieuwe onderneming een lening te krijgen.

Online startkapitaal lenen

Online platformen hebben vaak veel zaken geautomatiseerd. Hierdoor kunnen ze snel schakelen en soms dezelfde dag nog een lening verstrekken. Echter, door deze snelheid werken ze vaak zonder onderpand en dat betekent dat ze wel wat voorwaarden hebben. Pure starters behoren tot een groep met een verhoogd risico en kunnen hier dus vaak niet terecht. Al zijn specifieke aankopen soms wel mogelijk. Denk aan het financieren van een eerste bedrijfsauto, machines, of een krediet op basis van je debiteurentegoed (factoring).

Ben jij al ruim twee jaar als ondernemer actief, heb je altijd je rekeningen betaald en groeit je omzet? Dan is er soms al meer mogelijk. Platformen en financiers die momenteel snel marktaandeel winnen zijn Funding Circle, New10 (onderdeel van ABN Amro) en Atlantis Financiers.

Geld lenen bij familie of vrienden

Waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om aan startkapitaal te komen is om gebruik te maken van de tante agaath-regeling (of durkapitaal). Dit is een lening tussen een extern persoon en een startende ondernemer (hoeft geen familie te zijn). Er zijn voor de persoon die geld uitleent een aantal fiscale voordelen. Lees hier meer over de Tante Agaath-regeling.

Informal investors

Je kunt als startende ondernemer ook geld lenen van investeerders. Er zijn bedrijven of oud-ondernemers die hun vermogen graag investeren in een nieuw innoverend bedrijf. Voor de onderneming is dit aantrekkelijk, omdat je op deze manier niet alleen kapitaal binnenhaalt (‘venture capital’), maar ook de ervaring en kennis van de investeerders, en mogelijk gebruik kan maken van hun netwerk.

Informal investors investeren niet voor niks hun vermogen in een bedrijf. Ze verwachten met deze investering een hoger rendement te behalen dan ze elders kunnen krijgen. Tevens willen de investeerders vaak invloed hebben binnen het bedrijf.

Subsidie

Voor (startende) ondernemers zijn er ontzettend veel verschillende subsidies mogelijk. Maar de eisen hiervoor zijn vaak streng. Subsidies krijg je niet zomaar, je moet je richten op bijzondere  activiteiten. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe producten, energiebesparingen, ontwikkelingswerk, milieu-oplossingen, et cetera. Wanneer je speur & ontwikkelingswerk doet kom je in aanmerking voor de WBSO subsidie.