menu
e-boekhouden

Geld besparen bij een kantoor aan huis

Een van de grote voordelen van een kantoor aan huis zijn de kosten die worden bespaard op het niet huren van een kantoorruimte. Kosten maak je echter altijd, ook als je thuiswerkt. Denk aan energie, kantoormeubelen, telefoon en internet. Een nadeel van een thuiskantoor is dat je deze kosten soms niet kan aftrekken, echter deze kosten vallen meestal lager uit dan de kosten van een kantoor. Hier aan aantal tips hoe je geld kan besparen op deze kosten:

Koop tweedehands kantoormeubelen

Als je thuiswerkt kun je aan de keukentafel zitten, maar misschien zit je liever aan een bureau, want ook je kantoor thuis wil je goed inrichten. Sinds de komst van marktplaats.nl is de handel in tweedehands kantoorartikelen ‘booming’. Grote kans dat je op een van die sites voor een leuk bedrag de benodigde artikelen kan kopen (lees hier meer over tweedehands bedrijfsmiddelen).

Bulk inkopen

Bepaalde kantoorartikelen heb je waarschijnlijk constant nodig, denk aan printpapier, ordners, pennen, etc. Bij groothandels wordt de prijs lager wanneer je meer koopt (bijvoorbeeld bij VikingDirect of Office Center. Dit vergt natuurlijk wel een grote investering en wat opslagruimte. Heb je deze niet, dan zou je ook samen met bevriende ondernemers bulk kunnen inkopen en de kosten delen.

Gebruik energiezuinige producten

Energiezuinig zijn is altijd verstandig, maar als thuiswerkende ondernemer zie je het ook direct terug in de rekeningen. Alle apparaten hebben tegenwoordig een energielabel, ga voor het beste label, misschien iets duurder in aanschaf, maar deze kosten verdien je snel terug door het lagere energie verbruik.

Laptop in plaats van desktop

Een laptop verbruikt minder energie dan een desktop computer. Een laptop verbruikt 18W in de aan-stand en een desktop 112W (bron: consumentenbond). Bij twee uur gebruik per dag kost een desktop op jaarbasis 22 euro aan energie en een laptop 5,60 euro. Zeker wanneer veel gebruik gemaakt wordt van een computer is de laptop een verstandige keuze. Let erop dat een computer ook in stand-by nog energie verbruikt, gebruik je de computer niet, zet hem dan uit. Dit geldt ook voor randapparatuur als printers en scanners.

Check abonnementen ieder jaar

Ieder jaar is er voor een bepaald product wel een concurrentiestrijd gaande. Denk aan gsm-abonnementen, energieprijzen, internetconnecties of de AOV verzekering. Controleer ieder jaar of je wel bij de juist aanbieder zit en of je niet teveel betaalt. Het is even wat uitzoekwerk, maar op jaarbasis kan het flink geld besparen.

Gebruik Skype

Grote kans dat je vanachter de computer werkt als thuiswerker. Geld besparen op telefoon kosten doe je door gebruik te maken van Skype, hiermee bel je gratis naar andere Skype gebruikers, maar ook het bellen naar vaste nummers is erg goedkoop met Skype.

Inktcartridges

Bespaar geld met printen door niet steeds een nieuwe cartridge te kopen maar gebruik te maken van een navulset. Ook kun je een huismerkcartridge kopen in plaats van een ‘officiële’. De kwaliteit is gelijk, maar de prijs ligt veel lager. Gebruik voor het printen zoveel mogelijk de ‘fast draft’ instelling en hergebruik papiertjes door op de achterkant te printen (als het geen belangrijke documenten zijn).

Gebruik gratis software

Goede software pakketten kun je kopen, maar vaak bestaan er ook gratis pakketten met vrijwel dezelfde functies. In plaats van Microsoft office kun je gebruik maken van Google Docs of Open Office, goede antivirus software is gratis verkrijgbaar (bijvoorbeeld AVG), DIA is een programma als Visio maar dan gratis, Gimp kun je gebruiken in plaats van photoshop en pdf995 is een programma waarmee je gratis pdf bestanden kunt maken.

Afrekposten

Zorg dat je goed op de hoogte bent van alle aftrekposten voor ondernemers. Geen zin om het zelf uit te zoeken? Maak dan gebruik van de diensten van een boekhouder, deze kent de aftrekposten en heeft zijn geld zo terug verdiend. Het kantoor aan huis is in Nederland slechts onder zeer strenge voorwaarden als aftrekpost op te voeren, meer informatie over de werkruimte als aftrekpost.