Factuur buitenland

Stuur je een factuur naar een bedrijf uit het buitenland? Naast dat je de factuur meestal niet in het Nederlands kunt opstellen zijn er ook andere verschillen waarop je moet letten.

Een factuur naar het buitenland versturen

Factuur buitenlandDe regels rond facturen zijn in heel Europa vrijwel hetzelfde. Op de factuur moet je dezelfde zaken noemen. Toch zijn er een paar verschillen als je een factuur naar een bedrijf uit het buitenland verstuurt.

Ten eerste is het verplicht om het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur te vermelden en ten tweede zijn de btw-tarieven in veel gevallen anders (buitenlandse klanten factureer je meestal zonder Nederlandse btw). Soms heb je ook met een andere valuta te maken.

Ook maakt het verschil je zakendoet met een onderneming binnen of buiten de EU en of je goederen of diensten hebt geleverd.

Regel je administratie zelf met een goed boekhoudprogramma. Probeer e‑Boekhouden.nl of MoneyMonk vrijblijvend uit. 100.000+ mkb-ondernemers gingen je voor.

Facturen voor geleverde goederen binnen de EU

Als je goederen levert voor EU-landen is het verplicht om het btw-nummer van de afnemer te noemen als je de factuur maken gaat. Meestal is de factuur in de voertaal van de afnemer al is een Engelse invoice vaak ook akkoord. Op de factuur breng je 0% btw in rekening.

Factuur maken voor in de EU geleverde diensten

Als de btw in het land van de afnemer wordt afgedragen, dan is de btw verlegd. Je brengt dan geen btw in rekening en vermeldt op de factuur ‘btw verlegd’ of in het Engels “VAT reversed charge”. Dit is dus niet hetzelfde als het 0% btw-tarief want in je btw-aangifte staat deze omzet apart. Bij de aangifte van de omzetbelasting vermeld je dit in rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’. Je moet dan ook een ICP-aangifte indienen. Op de factuur is het ook weer verplicht om het btw-nummer van de afnemer te vermelden.

Heb je omzet binnen de EU? Dan moet je naast de omzetbelasting- ook een ICP-aangifte invullen.

Goederen leveren buiten de EU

Je rekent 0% btw voor goederen die je levert in een land buiten de EU.

Diensten leveren buiten de EU

Ook hier moet weer bepaald worden in welk land de diensten belast zijn. Is dat in Nederland dan breng je het normale btw tarief in rekening, is het in het land van de afnemer dan breng je geen btw in rekening.

Snel en foutloos facturen maken met een eenvoudig facturatieprogramma? Probeer e-Boekhouden gratis uit of MoneyMonk. Of kies zelf het juiste online facturatieprogramma uit met ons overzicht.

Buitenlandse btw-nummers

btw-nummerIn Nederland heeft iedere ondernemer van de belastingdienst een btw-nummer ontvangen. In de andere landen binnen de EU is dit ook het geval. De codes beginnen altijd met een twee letterige landcode, in Nederland “NL” en daarna 12 cijfers en/of letters. In andere landen hebben ze het niet over BTW nummers maar kennen ze hun eigen namen. Mocht je ooit op zoek zijn naar een btw-nummer van een klant in het buitenland, vraag dan in Duitsland om een MwST-ID, in Engeland een VAT-ID, in Frankrijk een TVA, en in Spanje en Italië om een IVA.

Het is belangrijk dat je een correct btw-nummer vermeld op de factuur naar het buitenland. Europese btw-nummers kun je hier controleren. Ook kun je hiervoor de belastingtelefoon bellen.

Buitenlandse facturen maken met een facturatieprogramma

Maak je alle facturen nog handmatig? Je bent zeker niet de enige en bij een beperkt aantal facturen is losse software soms niet direct nodig. Zodra je merkt dat dit omslachtig of tijdrovend wordt is het misschien tijd om over te stappen op een factuurprogramma. Vooral bij facturen naar het buitenland gaat er al snel veel tijd zitten in de facturatie of administratie.

Met een goed facturatieprogramma stel je automatisch de taal, valuta en btw-tarieven in. Daarnaast zijn er facturatieprogramma’s waarbij je gemakkelijk betalingscondities  en betaalmethodes kunt selecteren.