Factuur buitenland

Een factuur naar het buitenland heeft aan een aantal verschillen met een ‘standaard’ Nederlandse factuur. Ten eerste is het verplicht om het btw-nummer van de buitenlandse onderneming op de factuur te vermelden en ten tweede zijn de btw tarieven in veel gevallen anders (meestal 0%). Tevens maakt het verschil uit of er zaken wordt gedaan met een onderneming van binnen of buiten de EU.

Goederen leveren binnen de EU

Het is verplicht om op de factuur het BTW nummer van de afnemer te zetten (lees verder voor meer informatie over BTW nummers). Je brengt 0% btw in rekening.

Diensten leveren binnen de EU

Met het hulpmiddel van de Belastingdienst kun je bepalen in welk land de btw moet worden afgedragen, het land van de afnemer of van dienstverlener.

Als de btw in het land van de afnemer wordt afgedragen, dan is de btw verlegd. Je brengt dan geen btw in rekening en vermeldt op de factuur ‘btw verlegd’ of in het Engels “VAT reversed charge”. Dit is dus niet hetzelfde als het 0% btw tarief hanteren! Op de factuur is het ook weer verplicht om het btw nummer van de afnemer te vermelden.

Bij de omzetbelasting vermeld je dit in rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’.

Let er op dat wanneer je zaken doet met een land binnen de EU (dus de twee bovenstaande gevallen) je verplicht bent om naast de omzetbelasting ook de ICP Opgave in te vullen. Hierop worden de bedragen en de BTW nummers van de afnemer vermeld.

Goederen leveren buiten de EU

Je rekent 0% btw voor de goederen.

Diensten leveren buiten de EU

Ook hier moet weer bepaald worden in welk land de diensten belast zijn. Is dat in Nederland dan breng je het normale btw tarief in rekening, is het in het land van de afnemer dan breng je geen btw in rekening.

BTW nummer

In Nederland heeft iedere ondernemer van de belastingdienst een btw nummer ontvangen. In de andere landen binnen de EU is dit ook het geval. De codes beginnen altijd met een twee letterige landcode, in Nederland “NL” en daarna 12 cijfers en/of letters. In het buitenland hebben ze het niet over BTW nummers maar kennen ze hun eigen namen. Mocht je ooit op zoek zijn naar een btw nummer van een klant in het buitenland, vraag dan in Duitsland om een MwST-ID, in Engeland een VAT-ID, in Frankrijk een TVA, en in Spanje en Italië om een IVA.

Het is belangrijk dat je een correct BTW nummer vermeld op de factuur naar het buitenland, je kan de nummers hier en hier controleren. Ook kun je hiervoor de belastingtelefoon bellen.

Facturatieprogramma

Ben je opzoek naar een facturatieprogramma waarbij je ook gemakkelijk facturen naar het buitenland kan versturen? Dan moet je zeker een kijkje nemen bij Moneybird. Dit online programma om facturen te maken (en offertes en bonnetjes), is niet voor niks het populairste programma onder de Nederlandse zzp’ers. Het programma berekent de juiste btw voor iedere factuur. Geef je aan dat het gaat factuur naar een land binnen de EU kun je het btw nummer opgeven en Moneybird past het btw tarief aan. Moneybird kun je gratis proberen