menu
e-boekhouden

Urenadministratie

Een urenadministratie houd je niet alleen bij als bewijs voor de Belastingdienst. De administratie helpt bij het runnen van het bedrijf. Het geeft inzicht in de tijd die besteed is aan de verschillende bedrijfsactiviteiten en of deze activiteiten rendabel zijn. Als er wordt gewerkt voor opdrachtgevers is het ook noodzakelijk om bij te houden hoeveel uren je kan factureren.

Urenadministratie Om aangemerkt te worden als ondernemer voor de belastingdienst is één van de punten waarop gelet wordt dat de eigenaar minimaal 1225 uur per jaar werkt voor de eenmanszaak. Als je niet als ondernemer wordt gezien door de fiscus kom je niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om te bewijzen aan de belastingdienst dat er voldaan is aan het urencriterium moet er een goede urenadministratie bijgehouden worden.

Software voor urenadministratie

Er is veel software beschikbaar om de urenadministratie bij te houden. Veel boekhoudprogramma’s bieden oplossingen voor het bijhouden van de uren, maar er zijn ook urenregistratie programma’s. Er zijn er verschillende op de markt, waaronder enkele die zich richten op ondernemers met eenmanszaken, soms zelfs met een focus op zzp’ers en freelancers.

Meestal werken deze programma’s vanuit de cloud, zodat je via mobiele apps en handige toepassingen dit zeer gemakkelijk bij kunt houden en de pakketten ook goed kan koppelen met andere oplossingen voor het online boekhouden. Waarbij je naast de urenregistratie ook de andere aspecten van de administratie van een eenmanszaak kunt regelen.

Drie softwareoplossingen voor de urenadministratie:

monday.com - Time tracking for teams that value time!

Houd overzicht in je projecten en uren met de gebruiksvriendelijke tool van monday.com, volledig in te richten naar alle eisen en wensen van jouw team(s). Vind alle belangrijke informatie in één oogopslag. Probeer 14 dagen gratis!
Bekijk de website

Yoobi - Krijg inzicht in je projecten

Registreer uren, projecten en verlof met de flexibele software van Yoobi. Kies de modules die je nodig hebt en start met het krijgen van meer inzicht. Laat je informeren tijdens onze gratis demonstratie.
Bekijk de website

Bedrijfsrooster - Perfecte planning & uren registratie voor het MKB

Wat doet u met 200 uur extra per jaar? Simpele urenregistratie en direct geregistreerd in de software van Bedrijfsrooster. Van uren tot verloning, alles in de alles-in-1 oplossing van Bedrijfsrooster!
Bekijk de website


Urenadministratie in Excel

Het is ook goed mogelijk om de urenregistratie in Excel bij te houden, zorg er altijd voor dat je administratie netjes en gestructureerd is. Maak een indeling met verschillende categorieën zoals administratie, vervoer, acquisitie, onderhoud, etc. Zodat er een goed overzicht is hoeveel uur besteed is aan de verschillende onderdelen van het bedrijf.

Registratie bijhouden

Bepaal wanneer en hoe vaak de urenadministratie wordt bijgehouden. Wanneer er lang gewerkt wordt aan hetzelfde project is één keer per week waarschijnlijk voldoende, maar zeker in het begin wanneer er veel wisselend gedaan wordt is het aan te raden om elke dag de administratie bij te werken. Uit ervaring blijkt dat het erg lastig is om precies te onthouden wat en hoe lang je precies bezig bent geweest.