menu

Urenadministratie

Een urenadministratie houd je niet alleen bij als bewijs voor de Belastingdienst. De administratie helpt bij het runnen van het bedrijf. Het geeft inzicht in de tijd die besteed is aan de verschillende bedrijfsactiviteiten en of deze activiteiten rendabel zijn. Als er wordt gewerkt voor opdrachtgevers is het ook noodzakelijk om bij te houden hoeveel uren je kan factureren.

Urenadministratie Om aangemerkt te worden als ondernemer voor de belastingdienst is één van de punten waarop gelet wordt dat de eigenaar minimaal 1225 uur per jaar werkt voor de eenmanszaak. Als je niet als ondernemer wordt gezien door de fiscus kom je niet in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Om te bewijzen aan de belastingdienst dat er voldaan is aan het urencriterium moet er een goede urenadministratie bijgehouden worden.

Software voor urenadministratie

Er is veel software beschikbaar om de urenadministratie bij te houden. Veel boekhoudprogramma’s bieden oplossingen voor het bijhouden van de uren, maar er zijn ook urenregistratie programma’s. Er zijn er verschillende op de markt, waaronder enkele die zich richten op ondernemers met eenmanszaken, soms zelfs met een focus op zzp’ers en freelancers.

Meestal werken deze programma’s vanuit de cloud, zodat je via mobiele apps en handige toepassingen dit zeer gemakkelijk bij kunt houden en de pakketten ook goed kan koppelen met andere oplossingen voor het online boekhouden. Waarbij je naast de urenregistratie ook de andere aspecten van de administratie van een eenmanszaak kunt regelen.

Drie softwareoplossingen voor de urenadministratie:

Yoobi - Uren- en verlofregistratie voor het MKB

Registreer uren, projecten en verlof met de App en Cloud Software van Yoobi. Kies de modules die je nodig hebt en registreer uren op maand- of dagniveau. Meer info? Vraag een persoonlijke en vrijblijvende product demonstratie aan.
Bekijk de website

monday.com - Time tracking for teams that value time!

Houd overzicht in je projecten en uren met de gebruiksvriendelijke tool van monday.com, volledig in te richten naar alle eisen en wensen van jouw team(s). Vind alle belangrijke informatie in één oogopslag. Probeer 14 dagen gratis!
Bekijk de website

Rodeo - Urenregistratie voor creatieve teams

Rodeo is het platform waar je als creatief manager naar hebt verlangd: urenregistratie, (project)planning en facturatie in 1 oplossing. Rodeo richt je gemakkelijk in en probeer je gratis. Vraag een gratis demo aan!
Bekijk de website


Urenadministratie in Excel

Het is ook goed mogelijk om de urenregistratie in Excel bij te houden, zorg er altijd voor dat je administratie netjes en gestructureerd is. Maak een indeling met verschillende categorieën zoals administratie, vervoer, acquisitie, onderhoud, etc. Zodat er een goed overzicht is hoeveel uur besteed is aan de verschillende onderdelen van het bedrijf.

Registratie bijhouden

Bepaal wanneer en hoe vaak de urenadministratie wordt bijgehouden. Wanneer er lang gewerkt wordt aan hetzelfde project is één keer per week waarschijnlijk voldoende, maar zeker in het begin wanneer er veel wisselend gedaan wordt is het aan te raden om elke dag de administratie bij te werken. Uit ervaring blijkt dat het erg lastig is om precies te onthouden wat en hoe lang je precies bezig bent geweest.