menu
e-boekhouden

Urencriterium

Voor de fiscale voordelen die gelden voor ondernemers, o.a. de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium van de belastingdienst. Dit houdt in dat je per jaar minimaal 1225 uur werkt in het bedrijf, en dit ook kan verantwoorden door middel van een administratie.

Urencriterium: wel of geen ondernemer?

Voorwaarden voor het urencriterium

De belastingdienst stelt de volgende twee eisen voor het urencriterium:

  • Per jaar moet je minimaal 1225 uur werken voor het bedrijf. Let op dat dit geldt per kalenderjaar, dus als je een bedrijf start midden in het jaar wordt dit niet herberekend, en moet je nog steeds de 1225 uur halen. Lees verder om te zien welke uren er wel en welke niet mee tellen bij deze berekening.
  • Je moet meer dan 50% van je totale arbeidstijd besteden in het bedrijf. Dit is belangrijk als je naast het bedrijf ook in loondienst bent, om te voldoen aan het criterium moet je meer tijd aan het bedrijf besten dan aan de baan in loondienst. Deze regel geldt niet wanneer je in een van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer was.

Zelfstandigenaftrek en het urencriterium

Alleen al de zelfstandigenaftrek is voor veel ondernemers reden dat ze het urencriterium willen halen. Maar er zijn meer voordelen. Alleen wanneer je voldoet aan de “1225 uur”-regel, ziet de belastingdienst je als ondernemer en mag je gebruik maken van de fiscale voordelen die er gelden voor ondernemers:

  • De ondernemersafstrek, die bestaat uit de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek (eerste 3 jaar), aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek. Dit kan bij elkaar een aftrekpost zijn van duizenden euro’s.
  • De Fiscale Oudedags Reserve (FOR), een voorziening die gebruikt kan worden om pensioen op te bouwen: elk jaar kan een percentage van de winst opzij gezet worden. Over dit bedrag hoef je nu geen belasting te betalen, dat stel je uit tot je pensioen. Als het goed is valt het bedrag dan in een lagere schijf van de belasting

Tot en met 2010 was het voor de MKB winstvrijstelling ook noodzakelijk om te voldoen aan het urencriterium. Deze regel is afgeschaft en van deze voorziening mag iedereen nu gebruik maken.

Welke uren tellen mee

Alle uren die je werkt voor je bedrijf tellen mee, het maakt niet uit of dit productieve of improductieve tijd was, de belastingdienst heeft er niet mee te maken hoe jij je bedrijf runt! Dit betekent dat ook uren die je besteedt aan nadenken, opruimen, studeren, wachten op kanten, in de file staan of in de trein zitten, allemaal mag meetellen. Het is wel belangrijk dat je alle uren kunt verklaren aan de belastingdienst door middel van een urenadministratie.

Urencriterium aantonen

Wanneer je bij de belastingaangifte gebruik hebt aangeven dat je voldoet aan het urencriterium en gebruik hebt gemaakt van de voordelen, zul je bij een inspectie van de belastingdienst dit moeten  kunnen aantonen met een kloppende urenadministratie. Dit kan bijvoorbeeld via een online boekhouding of speciale urenregistratiesoftware.

Bij voldoende omzet, facturen en werkzaamheden zal de belastingdienst hier verder niet meer naar vragen. Maar als je omzet nog beperkt is en je geen medewerkers in dienst hebt of facturen die je uren kunnen onderbouwen, moet je alternatieven kunnen tonen. Dit kan een agenda zijn of een urenadministratie in een spreadsheetprogramma als Excel of Numbers.

Uren registreren

Houd er wel rekening mee dat de informatie die je vermeldt in de administratie toetsbaar moet zijn. Staan er bijvoorbeeld uren besteed in de trein in, dan moet dit aantoonbaar zijn met treinkaartjes.  Een boekhoudprogramma of speciale urenregistratieprogramma’s houden hier meestal rekening mee en er zijn ook enkele oplossingen zeer geschikt voor zzp’ers of freelancers met een eenmanszaak.

Aanbieders zijn onder andere:

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.
Bekijk de website

Uitzonderingen rond het urencriterium

  • De belastingdienst heeft altijd zeer kritisch gekeken naar het urencriterium. Tijdens de crisis heeft de fiscus zich minder streng opgesteld bij het controleren van het urencriterium in 2009 en 2010, maar dit zou inmiddels weer op het oude niveau zijn teruggebracht.
  • Er is een verlaagd urencriterium voor ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het minimaal aantal uren dat besteedt moet worden in het bedrijf is dan 800 uur, als je hieraan voldoet kom je in aanmerking voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, deze is het eerste jaar €12.000, het tweede jaar €8.000 en het derde jaar €4.000 (maar mag nooit hoger zijn dan de behaalde winst).
  • Bij zwangerschap geldt dat voor een periode van 16 weken niet gewerkte uren meetellen voor het criterium (let erop dat je dan de zez uitkering  aanvraagt, dit is een uitkering voor zwangere zzp’ers). Let op, bij ziekte of arbeidsongeschiktheid geldt dit niet!

Zie ook de info over facturen maken, alles rond online boekhouden, of onze suggesties voor een boekhoudprogramma voor de eenmanszaak.