menu
e-boekhouden

Urencriterium ZZP-ers naar glijdende schaal?

Op dit moment geldt dat wanneer je een eenmanszaak hebt, je moet voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar voordat je door de belastingdienst wordt aangezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting en dus aansprak mag maken op de zelfstandigenaftrek. ZZP Nederland pleit ervoor om deze harde grens opnieuw te bekijken, ze vinden het niet billijk om deze harde eis te blijven stellen bij mensen die starten als zzp’er met een eenmanszaak of bv.

Het is gebruikelijk dat je start met een eenmanszaak op parttime basis, en wanneer het bedrijf het goed doet de overstap maakt naar een fulltime ondernemerschap. Er is uiteraard een reden voor het urencriterium; er moet geen misbruik gemaakt worden van de ondernemersaftrek, maar de eis van 1225 uur is wel heel hard. Zo zijn er veel mensen die vanuit de WW een bedrijf starten, iets wat gestimuleerd moet worden, maar het urencriterium is niet altijd haalbaar.

ZZP Nederland, de belangenorganisatie van meer dan 7000 zelfstandigen in Nederland pleit daarom voor een glijdende schaal voor het urencriterium. Dit betekend dat er verschillende aftrek mogelijkheden zijn een verschillend aantal gewerkte uren. Zo kan iemand die 800 uur per jaar in zijn bedrijf stopt ook gebruik maken van de ondernemingsaftrek, maar dan een gedeelte van iemand die wel de 1225 uur haalt. Dit zal leiden tot een vergemakkelijking en zal de vermeende fraude doen afnemen. Tot nu toe heeft de overheid hier geen belangstelling voor.

Reacties