menu

Verzekeringen

Je bent niet meer ‘vanzelf’ verzekerd wanneer je eigen baas bent. Verzekering zul je vanaf nu zelf moeten regelen. Veel ondernemers zijn zich hier niet altijd van bewust, terwijl dit wel erg belangrijk is, aangezien ondernemers vaak risicovolle banen hebben. Zonder verzekering is het risico niet te overzien mocht er wat gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Meer informatie over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. En ook in het volgende artikel waarin wordt besproken waarom je wel of geen aov moet nemen als ondernemer.

Wanneer je een onderneming hebt die risico loopt om in aanraking te komen met juridische conflicten is het van belang om na te gaan of je een Rechtsbijstandverzekering voor je bedrijf moet afsluiten. Deze verzekering dekt de advocaatkosten in bepaalde gevallen.

Bedenk je ook dat je geen werkgever meer hebt die een deel van het salaris afdraagt voor pensioenopbouw. Een pensioen kun je regelen met een levensverzekering of lijfrente.

Net als werknemers moet je een zorgverzekering hebben, deze bestaat uit twee delen: de basisverzekering, voor iedereen gelijk, en de inkomensafhankelijke bijdrage, deze is voor ondernemers met een eenmanszaak 4,9% van het inkomen belast in box 1.

Meer over het onderwerp lees je ook in het artikel: verzekeringen bij een eenmanszaak