menu

Voordelen en nadelen van een eenmanszaak

Wanneer je een eigen bedrijf opricht moet je kiezen voor een bepaalde rechtsvorm. De keuze van de rechtsvorm is belangrijk, omdat er grote verschillen zijn, zowel op het gebied van belastingzaken als voor aansprakelijkheid. De eenvoudigste rechtsvorm, en de meest gebruikte, is de eenmanszaak. De eenvoudigheid en de belastingvoordelen zijn de belangrijkste voordelen, het belangrijkste nadeel is dat je als ondernemer met je privévermogen aansprakelijk bent voor schulden van het bedrijf.

Stappenplan eenmanszaak

 1. Bedenk een bedrijfsnaam en schrijf een korte omschrijving van de werkzaamheden van het bedrijf.
 2. Controleer de bedrijfsnaam in het handelsregister en verzin eventueel alternatieven.
 3. Vul het digitale formulier ‘Eenmanszaak inschrijven’ van de KvK in.
 4. Maak een afspraak bij een KvK-kantoor in jouw regio. Vergeet niet je identiteitsbewijs mee te nemen. Na het beantwoorden van een aantal controlevragen, ben je officieel eigenaar van je bedrijf. Van de KvK krijg je een starterspakket met o.a. het Startersmagazine en wat kortingsbonnen.
 5. Je ontvangt thuis een kopie van de belangrijkste papieren met daarop je KvK-nummer en btw-nummer.
 6. Start je onderneming!

Voordelen van een eenmanszaak

 • Eenvoudig: het oprichten van een eenmanszaak is zeer gemakkelijk. Er is maar één persoon eigenaar en er hoeft dus niets op papier gezet te worden over de verantwoordelijkheden en verdelingen.
 • Gratis: er is geen startkapitaal nodig en inschrijving bij de Kamer van Koophandel is sinds 2013 gratis.
 • Belastingvoordeel: als eigenaar van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Er zijn aftrekposten voor zelfstandig ondernemers om de belastingdruk te verlagen: de belangrijkste is de ondernemersaftrek of zelfstandigenaftrek, deze kan oplopen tot zo’n 10.000 euro per jaar.
 • Alleen verantwoording aan jezelf: bij de eenmanszaak ben je in je eentje volledig de eigen baas en kun je precies doen wat jij wilt

Nadelen van de eenmanszaak

 • Aansprakelijkheid: als eigenaar van een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor alle zaken van het bedrijf. Oftewel als het bedrijf failliet gaat, ga je persoonlijk ook failliet. Sterker nog, als je bent getrouwd, kan je partner ook aansprakelijk gehouden worden (mits dit niet is afgedekt in de huwelijkse voorwaarden). Heb je een risicovolle onderneming dan is het verstandiger om na te denken over het oprichten van een BV, dit is een rechtsvorm waarbij in principe het bedrijf verantwoordelijk is en niet de eigenaar.
 • Geen verzekeringen en pensioen: als zelfstandig ondernemer sta je er op veel vlakken alleen voor, zo ook bij het regelen van verzekeringen en een aanvullend pensioen. Er is geen werkgever die hiervoor de premies afdraagt. Belangrijke verzekeringen om over na te denken zijn de Arbeidsongeschiktheid (AOV) verzekering, Rechtsbijstandverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Ook je pensioen (behalve de AOW) moet je zelf regelen. Hiervoor kun je regelingen als de Fiscale Oudedagsreserve of Banksparen gebruiken.
 • Investeringen moeilijk: het kan lastig zijn om investeerders te vinden voor een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak moeten investeerders een bedrag uitlenen, terwijl ze bij een BV een minderheidsbelang in aandelen ontvangen. Ook leningen bij een bank zijn lastiger te verkrijgen dan wanneer het bedrijf een BV is.

Belastingen eenmanszaak

Over de winst die het bedrijf behaalt, betaal je inkomstenbelasting (Box 1). Maar je hoeft niet over het volledige bedrag belasting te betalen: er zijn een behoorlijk aantal aftrekposten waarvan je gebruik kan maken om je nettowinst (en dus je belastbare inkomen) te verlagen. De belangrijkste aftrekposten zijn samengebracht in de ondernemersaftrek, deze bestaat uit onder andere de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de meewerkaftrek. Daarnaast is er ook de MKB Winstvrijstelling. Verder kunnen gemaakte bedrijfskosten worden afgetrokken van de belastbare winst. Denk daarbij aan reiskosten, premies voor verzekeringen, bedrijfsinvesteringen en kosten voor de werkplek.

Om van de ondernemersaftrek gebruik te maken moet je overigens wel voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar in het bedrijf werken = ongeveer drie volle werkdagen in de week). Voor fulltime ondernemers zal dit dus geen probleem zijn, maar mensen die ook in loondienst zijn naast de eenmanszaak moeten hiermee rekening houden. Deze uren moet je kunnen bewijzen. Hoe, dat mag je zelf bepalen. Je kunt er een urenregistratieprogramma voor aanschaffen, maar het dus ook in een papieren agenda bijhouden.

Tip: Voorbeelden van het toepassen van de aftrekposten kun je lezen in het artikel: “Wat hou ik netto over als ondernemer?

laatste update: 6 januari 2014