menu

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

Je start een eenmanszaak en je schrijft je in bij de kamer van koophandel, maar wat zijn hier nou eigen de voordelen van? En zijn er ook nadelen?

De voordelen:

  • Je krijgt een KvK nummer, hiermee kun je aan je klanten laten zien dat je een serieus bedrijf runt. De klanten kunnen ook gemakkelijk informatie over je bedrijf opvragen in het handelsregister.
  • De kvk regelt bijeenkomsten voor ondernemers, bijvoorbeeld voor de startende ondernemer. Tevens heeft de kvk tegenwoordig “Hallo” (link) de zakelijke community voor ondernemers (een soort van hyves speciaal voor ondernemers).
  • Je kunt passen aanvragen voor groothandels: Makro, Sligro, Office Centre. Als je hier een beetje handig inkopen doet kun je al snel het inschrijfgeld van de kvk terug verdienen.

De nadelen:

  • De kosten: afhankelijk van de gemeente waar jou eenmanszaak staat ingeschreven moet er jaarlijks een bedrag betaald worden voor de inschrijving (rond de 50 euro).
  • Spam: de kvk verkoopt je gegevens aan iedereen die ervoor wilt betalen. Ga er zeker in de eerste maanden vanuit dat je veel telefoontjes zult ontvangen van bijvoorbeeld banken die zakelijke rekeningen aanprijzen. Ook de brievenbus zal vol liggen met aanbiedingen voor de startende ondernemer. De vraag is of dit helemaal de bedoeling is van een instelling als de kvk, je betaalt ze immers om ingeschreven te worden (verplicht) en daarna verdienen zij weer volop aan jouw gegevens. Sinds 2009 kun je als eenmanszaak worden ingeschreven in het bel-me-niet register voor bedrijven. Meer daarover lees je hier

Sinds 2008 is het overigens verplicht voor iedere onderneming op zich in te schrijven bij de kamer van koophandel.