menu
e-boekhouden

WBSO subsidie

Wanneer je met je eenmanszaak speur- en ontwikkelingswerk (oftewel Research & Development) doet, kun je in aanmerking komen voor WBSO subsidie.  De regeling is in het leven geroepen omdat technologische en innovatieve vernieuwingen van groot belang zijn voor de Nederlandse samenleving, maar hiervoor wel vaak een financiële investering nodig is.

WBSO-subsidie

Wat is WBSO?

De WBSO is een fiscale regeling en staat voor de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de overheid om innovatie te stimuleren. Het is dus een extra fiscaal voordeel voor bedrijven die zichzelf, hun markt of productaanbod vernieuwen.

Wie komen in aanmerking voor de WBSO-regeling

Alle ondernemers en zelfstandigen in Nederland die speur- en ontwikkelingswerk verrichten komen in aanmerking voor de WBSO subsidie. Bij een BV met werknemers die speur en/of ontwikkelingswerk  verrichten kan er een korting op de loonheffing plaatsvinden.  Als zelfstandige kom je in aanmerking voor WBSO-aftrek wanneer je meer dan 500 uur aan onderzoek of ontwikkelingswerk verricht met je onderneming.

Mogelijke projecten

De WBSO kent 4 soorten projecten die in aanmerking komen voor de regeling:

  • Ontwikkeling van producten, processen of programmatuur
  • Technisch wetenschappelijk onderzoek
  • Analyse technische haalbaarheid
  • Technisch onderzoek

De WBSO subsidie is een regeling die al jaren bestaat en waarschijnlijk ook nog wel even zal blijven aanhouden, al wordt deze wel jaarlijks geëvalueerd en regelmatig aangepast. Zo was het bedrag dat kon worden aangevraagd groter tijdens de kredietcrisis, om werkgelegenheid en innovatie te stimuleren. Het aantal aanvragen dat in aanmerking komt wisselt ook per jaar. Adviesbureaus geven aan dat zij ervaren dat de overheid het ene jaar strenger selecteert dan andere jaren.

Financieel voordeel

De WBSO wordt meestal gezien als subsidie, maar eigenlijk is het een regeling eerder een extra aftrekpost. Je zult dus wel eerst resultaat moeten maken met je onderneming voor je er iets aan hebt. Lees hier meer over aftrekposten voor de eenmanszaak. Voor werknemers bij een BV is de WBSO een korting op loonkosten van medewerkers.

Aanvraag WBSO

Als je gebruik wilt maken van de WBSO kun je deze aanvragen via RVO.nl. Hier vind je de formulieren om WBSO subsidie aan te vragen.