menu

Webshop starten

Dat het niet (meer) vanzelf gaat is de meeste starters tegenwoordig wel duidelijk, toch bestaat een groot gedeelte van nieuwe eenmanszaken uit webshops. Niet zo gek, de ontwikkelingen gaan nog altijd razendsnel en elk daarvan biedt allerlei nieuwe kansen om een succesvolle webwinkel mee te starten.

Webshop startenDe media staat er vol van. Nieuwe vloggers, instagrammers, fashionista’s, foodbloggers of andere hippe internetondernemers die opeens goed geld gaan verdienen via internet. Soms via reclame maar niet zelden door hun eigen kookboek, sieraden- of kledinglijn te verkopen via een eigen webshop. Niet zo gek, want via internet wordt het steeds makkelijker om inspiratie of een eigen stijl te delen en met een beetje geluk kan jouw outfit duizenden mensen bereiken!

Persoonlijke benodigdheden
Veel is er niet voor nodig. Natuurlijk moet je naar de KvK om je in te schrijven en heb je een simpele boekhouding nodig om alle zaken rond de Belastingdienst te regelen. Maar verder zijn er vrij weinig beperkingen om een eigen webshop te starten. Zo heb je geen directe vergunningen of diploma’s nodig. Natuurlijk mag niet alles. Zo kun je thuis een webshop starten maar mag deze geen overlast bezorgen bij de buren. Als jij de voorraad thuis hebt staan, of je huis zelfs inricht als showroom, wordt het een ander verhaal.

Wettelijke benodigdheden
Als eigenaar van een webshop heb je wel wat wettelijke verplichtingen naar je klant. Zo is het verplicht om een duidelijk retourenbeleid te hebben, moet je bereikbaar zijn voor vragen van klanten en ben je aansprakelijk voor garantie, om maar een paar dingen te noemen. E-commercewetgeving wisselt regelmatig, dus het een goed idee om je bij een branchevereniging of keurmerk aan te sluiten om zeker te zijn dat jij voldoet aan de Nederlandse wet.

Fysieke benodigdheden
Als jij jouw voorraad in een opslag elders hebt en thuis geen bezoek krijgt, is er weinig wat je tegenhoudt om thuis een webshop te starten. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een prettige werkplek met goede internet- en telefoonverbinding!

Online benodigdheden
Online zijn verschillende webwinkelaanbieders, zoals Shoppagina, waar je soms voor een paar tientjes per maand al een complete webshop mee kunt bouwen. Een overzicht van verschillende alternatieven vind je op Ondernemen & Internet.

Verder heb je een betaalkassa nodig, productfoto’s en -omschrijvingen en een naam voor de webwinkel. Meestal biedt de aanbieder van de webwinkelsoftware hierin een goed stappenplan, zodat je aan alles hebt gedacht. Zodra je je aanmeldt bij de webshopsoftware naar keuze, wijst dit zich meestal vanzelf.

Van starten naar groeien
Is de webshop eenmaal live? Dan begint het eigenlijk pas. In de media wordt online en offline vaak vergelijken alsof je bij een verkoper beter advies zou kunnen krijgen, het fijn is als je een product vast kunt houden, of passen. Maar het allergrootste verschil met een winkel is de locatie. Staat deze in een drukke winkelstraat dan heb je zeker potentiële klanten! Bij een webshop is dat niet het geval. Je moet mensen naar je webshop toe trekken en internetmarketing blijkt niet zelden dé grote barrière tussen het wel of niet behalen van succes.

Je moet je dus niet alleen onderscheiden met het aanbod of de uitstraling van je webshop maar ook met hoe jij je klanten lokt. Inspiratie kun je regelmatig opdoen via evenementen, bijna elke maand is er wel een groot congres of beurs voor webwinkeliers. Andere platformen zijn Webwinkel Forum, waarop webwinkeleigenaren regelmatig met elkaar sparren, en Higherlevel.