menu
e-boekhouden

Webshop starten

Wil je een webshop starten? Dat het niet (meer) vanzelf gaat is de meeste starters tegenwoordig wel duidelijk, toch bestaat een groot gedeelte van nieuwe eenmanszaken uit webshops. Niet zo gek, de ontwikkelingen gaan nog altijd razendsnel en elk daarvan biedt allerlei nieuwe kansen om een succesvolle webwinkel mee te starten.

Webshop startenDe media staat er vol van. Nieuwe vloggers, instagrammers, fashionista’s, foodbloggers of andere hippe internetondernemers die opeens goed geld gaan verdienen via internet. Soms via reclame maar niet zelden doordat ze een webshop starten en daarin hun eigen kookboek, sieraden- of kledinglijn verkopen. Niet zo gek, want via internet wordt het steeds makkelijker om inspiratie of een eigen stijl te delen en met een beetje geluk kan jouw outfit duizenden mensen bereiken!

Een webshop starten: benodigdheden

Veel is er niet voor nodig. Natuurlijk moet je naar de KvK om je in te schrijven en heb je een simpele boekhouding nodig om alle zaken rond de Belastingdienst te regelen. Maar verder zijn er vrij weinig beperkingen om een eigen webshop te starten. Zo heb je geen directe vergunningen of diploma’s nodig.

Natuurlijk mag niet alles. Zo kun je thuis een webshop starten maar mag deze geen overlast bezorgen bij de buren. Als jij de voorraad thuis hebt staan, of je huis zelfs inricht als showroom, wordt het een ander verhaal. Als jij jouw voorraad in een opslag elders hebt en thuis geen bezoek krijgt, is er weinig wat je tegenhoudt om thuis een webshop te starten. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt een prettige werkplek met goede internet- en telefoonverbinding!

Wettelijke eisen voor webshops

Wettelijke eisen voor webshopsAls eigenaar van een webshop heb je wel wat wettelijke verplichtingen naar je klant. Zo is het verplicht om een duidelijk retourenbeleid te hebben, moet je bereikbaar zijn voor vragen van klanten en ben je aansprakelijk voor garantie, om maar een paar dingen te noemen.

E-commercewetgeving wisselt regelmatig, en de sancties kunnen hoog oplopen indien je hier niet aan voldoet. Je valt hierbij onder het zakelijk recht, dus kunt zakelijke sancties krijgen indien je hier niet aan voldoet. Deze kunnen flink oplopen. In het verleden zijn er boetes tot in de tonnen uitgedeeld aan webshops die bijvoorbeeld niet de verplichte retourinformatie deelden op de website.

Check daarom goed of je aan alle wetgeving voldoet wanneer je webshop live gaat. Als je gebruikmaakt van goede webshopsoftware zal die daar deels bij helpen, maar informatie over garantie of je retourenbeleid zul je echt zelf moeten opstellen. Wel kun je hulp krijgen als je je aansluit bij een keurmerk of branchevereniging.

Webwinkelsoftware

Drie goede keuzes om een webshop mee te starten zijn bijvoorbeeld:

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed EcommerceLightspeed biedt een compleet e-commerce platform voor het MKB, zowel beginnende als gevorderde webwinkeliers starten eenvoudig een webwinkel ‘in the cloud’. In het standaard pakket zijn hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning inbegrepen. Met een template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.


Shoppagina

ShoppaginaShoppagina biedt alles wat je nodig hebt om zonder technische kennis een webshop te beginnen. Je kunt de webshop vormgeven zoals jij dat wilt. Na je aanvraag kun je direct beginnen met de inrichting van je webshop en vanaf € 9,50 per maand heb je al een compleet webshop-pakket inclusief eigen domeinnaam en telefonische support. Meer info op shoppagina.nl


JouwWeb

JouwWebWaar de andere pakketten echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus bijzonder geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit normaal al de meest voordelige aanbieder, maar daarnaast heeft het momenteel een actie waarbij je de eerste drie maanden gratis krijgt. Meer info op jouwweb.nl

Van starten naar groeien

Verder heb je een betaalkassa nodig, productfoto’s en -omschrijvingen en een naam voor de te starten webwinkel. Meestal biedt de aanbieder van de webwinkelsoftware hierin een goed stappenplan, zodat je aan alles hebt gedacht. Zodra je je aanmeldt bij de webshopsoftware naar keuze, wijst dit zich meestal vanzelf.

Is de webshop eenmaal live? Dan begint het eigenlijk pas. In de media wordt online en offline vaak vergeleken alsof je bij een verkoper beter advies zou kunnen krijgen, het fijn is als je een product vast kunt houden, of passen. Maar het allergrootste verschil met een winkel is de locatie. Staat deze in een drukke winkelstraat dan heb je zeker potentiële klanten! Bij een webshop is dat niet het geval. Je moet mensen naar je webshop toe trekken en internetmarketing blijkt niet zelden dé grote barrière tussen het wel of niet behalen van succes.

Je moet je dus niet alleen onderscheiden met het aanbod of de uitstraling van je webshop maar ook met hoe jij je klanten lokt. Inspiratie kun je regelmatig opdoen via evenementen, bijna elke maand is er wel een groot congres of beurs voor webwinkeliers. Andere platformen zijn Webwinkel Forum, waarop webwinkeleigenaren regelmatig met elkaar sparren, en Higherlevel.