Websitesoftware

Met websitesoftware kun je als ondernemer zelf je eigen website maken. Dankzij simpele templates is er geen technische kennis nodig. Dankzij AI kan software van bijvoorbeeld Jimdo, JouwWeb of Wix je zelfs helpen met de teksten en fotografie. Maak vandaag nog een nieuwe website voor jouw onderneming!

Zelf een website maken is heel eenvoudig

websiteJe kunt het bouwen van je website uitbesteden aan een webdesigner maar als je voldoende tijd hebt kun je ook zelf je eigen website maken. Heb je er geen verstand van? Geen probleem! Websitesoftware helpt je met een handig stappenplan en visuele handleiding.

Als je stap voor stap de uitleg volgt is het maken van een website vrij eenvoudig. Met de juiste software heb je dezelfde dag nog een eerste versie van je website af. Zelfs ervaren websitebouwers maken meestal gebruik van software om websites mee te maken.

Ben je benieuwd naar de kosten van het laten maken van een website? Je kunt online vrijblijvend en kosteloos verschillende prijzen opvragen van website-bouwers uit je eigen regio.

Voorbeelden van JouwWeb-templates

Benodigdheden voor een eigen website

Voor een website heb je verschillende zaken nodig. Je moet een domeinnaam registreren, hosting reserveren, een huisstijl ontwerpen en duidelijke navigatie bedenken. Als je dit allemaal zelf regelt kan dat een hele klus zijn maar goede websitesoftware kan hierbij helpen.

Bij het bestellen van de software geef je meestal een domeinnaam op. Ook helpt het softwarebedrijf je vaak met wat tips voor het design of de navigatie. Soms kun je er zelfs logo’s of een hele huisstijl mee maken.

Een website maken is heel eenvoudig met goede websitesoftware.

Controleer wel goed of het de domeinnaam op jouw naam registreert en deze dus jouw eigendom wordt. Op die manier kun je altijd later besluiten om de website te verhuizen, als je niet meer tevreden bent over deze aanbieder.

Software kiezen

Enkele bekende voorbeelden van software voor ondernemers zijn:

Met het in Eindhoven gevestigde JouwWeb maak je in een handomdraai een zakelijke website. Het biedt een simpele 'drag-and-drop'-editor, waardoor je geen technische kennis nodig hebt. Voor 9 euro per maand kun je er ook een webshop mee beginnen. De software is de eerste drie maanden gratis.

Met 900+ professionele website-designs maak je met Wix.com eenvoudig zelf een eigen website. Internationaal draaien meer dan 700.000 websites op deze software. Het bouwen is gratis, pas als jij tevreden bent over de website moet je een abonnement afsluiten. Mogelijk vanaf 10 euro per maand.

Biedt een handig stappenplan om een site mee te bouwen. Na registratie geef je aan wat het doel van de website is en kies je stijlen, lay-outs en afbeeldingen voor kleur- en ontwerpschema’s. De software maakt de eerste pagina’s voor je aan, daarna bouw je zelf verder. Kosten: vanaf 9 euro per maand.

Hiermee maak je responsive websites zonder te coderen. Het is geschikt voor zowel beginners als professionals. De indeling bepaal je eenvoudig met een drag-and-drop-oplossing. Met Webflow kunnen starters ook eenvoudig zelf animaties maken. Vanaf 18 dollar per maand.

Phoenix is software van het Nederlandse IMU. De software is gericht op het creëren en beheren van sites die leads verzamelen. Het onderscheidt zich met dynamische, interactieve tools. Hiermee maak je eenvoudig zelf visuele ontwerpen, landingspagina's en marketingfunnels. Vanaf 25 euro per maand.

Je website bouwen op basis van WordPress

Een blog makenNaast bovenstaande oplossingen kun je ook kiezen voor WordPress. Deze software is enorm populair onder mensen die meerdere websites bouwen.

Om een idee te krijgen van de populariteit van dit pakket: inmiddels draait ruim veertig procent van het hele internet op de software van WordPress. Ook overheden, grote bedrijven en ontelbaar veel webwinkels maken er gebruik van.

Heb jij al eerder websites gemaakt en schrik je ook niet terug voor wat html of css? Die kennis is met deze websitesoftware een grote plus. De code van de site staat vast maar wat er op het scherm verschijnt kun je alsnog meestal helemaal naar eigen wens samenstellen.

WordPress minder geschikt voor starters en zzp’ers

WordPress is een open source content management systeem. Dit betekent kortweg dat de code openbaar is waardoor iedereen nieuwe functies kan ontwikkelen. WordPress staat bekend als compleet en is zeer modulair. Er zijn veel plugins beschikbaar waarmee je extra functionaliteiten aan je website kunt toevoegen.

Of je nu een kleine WordPress-website of blog wilt maken, of dat je een grote site met duizenden pagina’s maakt, met dit cms is alles mogelijk. Al heeft WordPress niet alleen maar voordelen. Voor een ervaren gebruiker is het beheersysteem misschien intuïtief, voor een beginnende zzp’er is het dat zeker niet.

WordPress is voor een kleine website meestal een te zwaar pakket.

Als je er net mee begint kost het wel wat tijd voor je alle functies echt onder de knie hebt. Ook is de software populair onder hackers. Als je kiest voor WordPress zorg dan voor een serieus wachtwoord en houd rekening met het onderhoud van de website.

Zelf een professionele website maken met WordPress.

WordPress installeren op eigen hosting

Je kunt WordPress gratis gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je geen eigen domeinnaam hebt, maar een subdomein zoals bedrijfsnaam.wordpress.com in plaats van bedrijfsnaam.nl. Nederlandse hostingbedrijven bieden WordPress meestal kosteloos aan als je hosting en een domeinnaam afneemt. Dat oogt wel zo professioneel voor bezoekers.

Het hostingbedrijf Vimexx biedt een handige handleiding waarmee je direct zelf aan de slag kunt. WordPress heeft ook betaalde versies met meer geavanceerde mogelijkheden. De prijs is met name afhankelijk van de hoeveelheid opslagruimte die je wilt hebben.

Marketing en ecommerce-functies

De uitgebreidere pakketten hebben ook meer functionaliteiten voor online marketing en zoekmachines. Ook is er een pakket speciaal voor ecommerce beschikbaar. Daarmee kun je bezorgopties en internationale betalingen integreren in je webshop, bijvoorbeeld.

Ben jij helemaal nieuw met webdesign en gaan je ambities niet verder dan een online visitekaartje voor je eigen bedrijf? Dan zijn er ook oplossingen die meer geschikt zijn voor starters die voor het eerst een website maken.