Ondernemen & emoties

Wat kost een eigen bedrijf en wat ga ik verdienen? Wat wil de KvK of Belastingdienst allemaal van me weten? Maar naast deze rationele vragen komen er ook hele andere zaken en emoties op je af als je voor jezelf begint.

Ondernemingsplan geeft vertrouwen

ondernemingsplan geeft vertrouwenAls je voor jezelf begint houd je vaak enorm veel rekening met allerlei cijfermatige of marketing-technische zaken. De concrete struikelblokken kun je goed in kaart brengen door deze in een sterk ondernemingsplan te beschrijven.

Als je er een paar maanden voorbereiding op hebt zitten, heb je vaak het vertrouwen dat je 100% voorbereid bent. Tot die dag dat je je baan opzegt.

Je ondernemingsplan helpt met rationele zaken. Hoe weet je of alleen werken wel iets is voor jou?

Vrijheid is heerlijk tot je alleen op je zolderkamer zit en voor de derde keer één kopje koffie haalt. Opeens merk je dat de hele dag alleen zijn eigenlijk helemaal niet jouw ding is. Je bent alleen maar bezig met je werk, mist de gezelligheid en ontspanning van kantoor en kunt je werk en privé maar moeilijk scheiden.

Wil je een eigen bedrijf beginnen? Houd dan rekening met alle kosten van een bedrijf en bekijk ook eens ons overzicht waarmee je online geld verdienen kunt.

Emoties en randzaken

een webwinkel vanuit huisWeinig ondernemers houden rekening met de emoties die komen kijken bij het opstarten van een eigen bedrijf. Het psychologische aspect hoor je weinig over in de folders van de KvK of Belastingdienst maar de impact is enorm. Je mist niet enkel je vaste inkomsten bij een eigen bedrijf, maar ook je vaste collega’s, gespreksstof, even het huis uit zijn en je gedachten verzetten.

Dat je er weinig over hoort is niet omdat het geen invloed heeft. Meer omdat je er zelf weinig aan kunt doen. Met een ondernemingsplan en goed boekhoudprogramma kun je alle kosten en financiële risico’s goed in kaart brengen. Maar er is geen softwareprogramma dat jou vertelt hoe jij om moet gaan met het gemis van die gesprekken bij de koffieautomaat, drukke lunchpauzes of de feedback van collega’s.

Het is iets dat je mee moet maken voordat je de impact hiervan kent. Je moet het ervaren en er een eigen weg in vinden. Wel zijn er manieren om het weer meer je werk te maken.

gezellige werkplek

Een klankbord opzoeken

Om te beginnen kun je starten met een klankbord. Veel starters kiezen hierbij voor hun partner. Dat is niet altijd een aanrader. Het is leuk om te horen hoe je werkdag is geweest, maar als je al je keuzemomenten wilt delen en elke dag alles wilt vertellen wat je hebt meegemaakt, kan het wat veel worden.

Nu was dit met een baan al zo maar bij (de start van) een eigen bedrijf is dit ook een bekende valkuil. Ook is het soms lastig voor je partner om objectief te zijn. Als je samen een hypotheek deelt, en jij twijfelt over die grote investering, is de kans groot dat je partner al snel defensief reageert.

Je partner als klankbord? Dat is niet voor iedereen een aanrader.

Door op zoek te gaan naar een ondernemer in een andere branche, kun je vaak vrijblijvend advies vragen aan elkaar en in ieder geval je verhaal kwijt. Spreek af dat je elke woensdagmiddag samen luncht. Of ga iets anders samen doen zodat je elke week even een luisterend oor hebt.

Een eigen bedrijfsruimte

ThuiswerkenEen thuiswerkplek is goedkoop en klinkt praktisch, maar als je tientallen uren per week thuis op zolder doorbrengt kan dat ook wat eenzaam of stil zijn. Door een echte bedrijfsruimte te huren krijg je opeens een werkplek.

Je gaat naar je werk, en komt thuis. Dit kan enorm helpen bij het scheiden van je werk en privé. Daarnaast kun je misschien met andere ondernemers samen lunchen of is er een vrijdagmiddagborrel. Het kost natuurlijk wel geld in de maand maar als je een business-to-businessbedrijf hebt kun je ook zo weer klanten vinden. Verdien je zelf je huur weer terug?

Aansluiten bij een branchevereniging

Door je aan te sluiten bij een branchevereniging stopt je ontwikkeling niet zomaar als je een eigen bedrijf begint. Veel zzp’ers starten omdat ze beter zijn dan hun collega’s en het zelf willen doen. Maar na een jaar of twee merken ze dat ze zonder training, updates, informatie uit de markt opeens ouderwets worden. Door je aan te sluiten bij een branchevereniging heb je een organisatie waar je met vragen naar toe komt. En je hoort over workshops, evenementen, ontwikkelingen en trends in de markt.

Netwerken

Netwerken kan op een kantoor of branchevereniging maar als deze voor jou duur is of niet is wat je zoekt kun je ook gewoon zelf netwerken. Dat kan overal. De ledenraad van de lokale Rabobank, je sportvereniging of maandelijks lunchen bij een ondernemersnetwerk in je buurt. Een andere manier is om te netwerken en te trainen. Bijvoorbeeld een eendaagse cursus voor iets dat voor jou van toepassing is. Zo leer je mensen in een vergelijkbare situatie kennen, kun je misschien netwerken, maar staat er weinig druk op. Want als je niemand hebt leren kennen heb je toch wat theorie op gedaan!

Ervaring opdoen

Ondernemen, zelf beslissingen maken en een beetje eigenwijs en solo door het leven gaan is een levensstijl. Het moet je passen. Daarom moet je het even leren kennen. Ben jij een echte teamspeler? Manager? Los je graag problemen op maar hoor je van iemand anders graag de rode lijn? Dan is ondernemen misschien niet direct iets voor jou. Daar kom je vanzelf achter.

Gerelateerde berichten