menu
e-boekhouden

Zakelijke rekening openen

Als je al een privérekening hebt en gaat ondernemen, dan kun je een zakelijke rekening openen voor je bedrijf. Maar een zakelijke rekening is duurder dan de privérekening. Is het eigenlijk verplicht om er een te openen en wat zijn de voordelen?

Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen verplicht?

Eerst de vraag, is het verplicht om een zakelijke rekeningen te openen voor je eigen bedrijf? Het antwoord is nee, er zijn geen wettelijke verplichtingen en ook de belastingdienst verplicht je niet om een zakelijke rekening te openen. Wel wordt het gebruik van een aparte rekening voor zaken aangeraden door onder andere de Kamer van Koophandel en boekhouders/accountants (en waarschijnlijk bijna alle ondernemers).

Het is verstandig om de financiën van de eenmanszaak op een andere rekening te regelen dan de privérekening. Zo is er een beter financieel overzicht van de stand van zaken van het bedrijf. Voor een (eventuele) boekhouder is het ook erg lastig wanneer privé en zakelijke gegevens door elkaar heen lopen. Tevens kan de belastingdienst bij een controle de bankafschriften overleggen, wanneer zakelijk en privé gemengd zijn moet ook volledig inzicht geven worden in de privézaken.

Voordelen en nadelen zakelijke rekening

Het enige nadeel van een zakelijke rekening is dat het extra kosten met zich meebrengt. Je betaalt een jaarlijks bedrag voor de rekening en je betaalt per transactie. De meeste banken hebben voor het eerste jaar goede aanbiedingen. Zowel ING Bank als ABN Amro of Rabobank hebben regelmatig acties. Maar kijk ook eens verder dan alleen deze drie bekende spelers. Voor jonge ondernemers en zzp’ers die hun bankzaken graag online regelen, zijn er goede alternatieven.

Zakelijke internetrekening openen

  1. Knab is goed betaalbaar en al enkele keren uitgeroepen tot meest klantvriendelijke bank, en beste zakelijke bank.
  2. Bunq is een Nederlandse internetbank. Alles regel je via een mobiele app voor één vast tarief van 9,99 euro per maand.
  3. N26 biedt een gratis zakelijke internetrekening inclusief Mastercard creditcard. Ook hier regel je alles via je mobiele telefoon!

Welke bank je ook kiest: een voordeel van de zakelijke rekening is dat er een goed financieel overzicht ontstaat. Ook kan er gebruik gemaakt worden van zakelijk krediet en financiële producten speciaal voor ondernemers. Een zakelijke rekening oogt ook professioneler, de rekening staat op naam van het bedrijf, dit komt bij klanten beter over. Bij betalingen is dit ook makkelijker, anders moet elke klant verteld worden het bedrag op jouw naam te storten in plaats van de bedrijfsnaam.

Zakelijk sparen

Bij het runnen van een eigen bedrijf is het van belang om geld achter de hand te houden. Zo moet er belasting betaald worden: per maand of kwartaal de omzetbelasting en aan het eind van het jaar de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage . Wanneer er afgerekend wordt moet je dus geld achter de hand hebben, alle winst gelijk weer investeren is vaak niet het beste idee. Ook voor onvoorziene kosten en/of verzekeringen is het altijd verstandig om een bedrag opzij te zetten. Maar het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je aan dit bedrag helemaal niks verdient, je kunt het prima op een zakelijke spaarrekening zetten en profiteren van de rente.

Rente bij een zakelijke spaarrekening

De zakelijke spaarmarkt was altijd een beetje een ondergeschoven kindje qua rente, maar net als op de particuliere spaarmarkt is hier ook veel veranderd. Ook bij een zakelijke spaarrekening kun je de keuze maken tussen een rekening met of zonder beperkingen. Wanneer je het geld opzij zet om belasting en onverwachte kosten te betalen wil je het geld op een rekening zonder beperkingen zetten, zodat je er bij kan wanneer je wilt.

De rente op zakelijke spaarrekening is meestal minder dan die van een particuliere spaarrekening. Rendement is er dus niet echt te behalen, daarvoor kun je beter kijken naar andere vormen van geld beleggen. Het voordeel van zakelijk sparen is vooral boekhoudkundig. Aan het eind van het jaar moet de inkomstenbelasting betaald worden en het is verstandig om daarvoor geld opzij te zetten. Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als hiervoor nog rente wordt verdiend, maar ook als dat dus niet het geval is sparen ondernemers vaak toch.

Aangezien bij een eenmanszaak zakelijk en privé niet gescheiden zijn is het niet noodzakelijk om spaargeld op een zakelijke spaarrekening te zetten, je kan ook kiezen voor een particuliere spaarrekening. De rentepercentages liggen hier meestal hoger dan op een zakelijke rekening.

Zakelijk sparen en deposito garantie

Het depositiegarantiestelsel is in de crisis veel in het nieuws geweest, momenteel is de maximale garantie 100.000 euro. Deze regeling geldt niet alleen voor particuliere, maar ook voor zakelijke spaarrekeningen. Wanneer je zowel zakelijk spaart als privé spaart is het mogelijk dat je met beide rekeningen in de garantieregeling valt. Dit is alleen het geval wanneer de onderneming een rechtspersoon is, en dus niet bij de rechtsvorm eenmanszaak. Er wordt bij de eenmanszaak geen onderscheid gemaakt tussen privé en onderneming. Bij de BV is dit wel het geval. Lees hier welke rechtsvormen een rechtspersoon zijn.

Nog een aantal punten:

  • Je zou ook een tweede privé-rekening kunnen open om de bedrijfszaken mee te regelen. Dit lukt waarschijnlijk alleen bij een klein bedrijfje, bij grote geldstromen zal de bank je verplichten een zakelijk rekening af te sluiten.
  • Wanneer je toch werkt met een privé-rekening, vertel dan duidelijk aan klanten dat ze bij ‘ter name van’ jouw privé-naam vermelden en niet de bedrijfsnaam!
  • Een tweede privé-rekening openen bij je eigen bank kost ook geld, het verschil met de zakelijke rekening is dan verwaarloosbaar. Je kan proberen een rekening te openen bij een andere bank, maar deze stellen vaak ook eisen aan de rekening (bijvoorbeeld het salaris moet er op binnenkomen).