menu

Zakelijke rekening openen

De meeste banken hebben speciale rekeningen voor ondernemers; de zakelijke rekening. Deze pakketten zijn duurder dan de privérekening, maar bieden dan ook meer mogelijkheden voor ondernemers.

Zakelijke rekening verplicht?

Eerst de vraag, is het verplicht om een zakelijke rekeningen te openen voor je eigen bedrijf? Het antwoord is nee, er zijn geen wettelijke verplichtingen en ook de belastingdienst verplicht je niet om een zakelijke rekening te openen. Wel wordt het gebruik van een aparte rekening voor zaken aangeraden door onder andere de Kamer van Koophandel en boekhouders/accountants (en waarschijnlijk bijna alle ondernemers).

Het is verstandig om de financiën van de eenmanszaak op een andere rekening te regelen dan de privérekening. Zo is er een beter financieel overzicht van de stand van zaken van het bedrijf. Voor een (eventuele) boekhouder is het ook erg lastig wanneer privé en zakelijke gegevens door elkaar heen lopen. Tevens kan de belastingdienst bij een controle de bankafschriften overleggen, wanneer zakelijk en privé gemengd zijn moet ook volledig inzicht geven worden in de privé zaken.

Voordelen en nadelen zakelijke rekening

Het enige nadeel van een zakelijke rekening is dat het extra kosten met zich meebrengt. Je betaalt een jaarlijks bedrag voor de rekening en je betaalt per transactie. De meeste banken hebben voor het eerste jaar goede aanbiedingen, zo is het eerste jaar bij de ING bank momenteel gratis. Een overzicht van de kosten van een zakelijke rekening hebben we hier gemaakt.

Een voordeel van de zakelijke rekening is dat er een goed financieel overzicht ontstaat. Tevens kan er gebruik gemaakt worden van zakelijk krediet en financiële producten speciaal voor ondernemers. Een zakelijke rekening oogt ook professioneler, de rekening staat op naam van het bedrijf, dit komt bij klanten beter over. Bij betalingen is dit ook makkelijker, anders moet elke klant verteld worden het bedrag op jouw naam te storten in plaats van de bedrijfsnaam.

Zakelijk sparen

De rente op zakelijke spaarrekening is meestal minder dan die van een particuliere spaarrekening. Het voordeel van zakelijk sparen is vooral boekhoudkundig. Aan het eind van het jaar moet de inkomstenbelasting betaald worden en het is verstandig om daarvoor geld opzij te zetten. Het is natuurlijk altijd mooi meegenomen als hiervoor nog rente wordt verdiend. Aangezien bij een eenmanszaak zakelijk en privé niet gescheiden zijn is het niet noodzakelijk om spaargeld op een zakelijke spaarrekening te zetten, je kan ook kiezen voor een particuliere spaarrekening. De rentepercentages liggen hier meestal hoger dan op een zakelijke rekening.

Nog een aantal punten:

  • Je zou ook een tweede privé-rekening kunnen open om de bedrijfszaken mee te regelen. Dit lukt waarschijnlijk alleen bij een klein bedrijfje, bij grote geldstromen zal de bank je verplichten een zakelijk rekening af te sluiten.
  • Wanneer je toch werkt met een privé rekening, vertel dan duidelijk aan klanten dat ze bij ‘ter name van’ jouw privé-naam vermelden en niet de bedrijfsnaam!
  • Een tweede privé-rekening openen bij je eigen bank kost ook geld, het verschil met de zakelijke rekening is dan verwaarloosbaar. Je kan proberen een rekening te openen bij een andere bank, maar deze stellen vaak ook eisen aan de rekening (bv het salaris moet er op gestort worden).