menu

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar?

Een goede manier om de band met klanten te versterken is het geven van een relatiegeschenk, hiermee spreek je de waardering uit over de samenwerking. Ook kan een relatiegeschenk een goede manier zijn om de klant te herinneren aan de samenwerking of een hulpmiddel zijn om een nieuwe actie of activiteit onder de aandacht te brengen. Waar je echter wel op moet letten is dat er voor relatiegeschenken speciale regels gelden betreffende de btw, deze is niet altijd aftrekbaar als voorbelasting.

Btw-regels relatiegeschenken

Eerst is het natuurlijk belangrijk om te definiëren wat precies een relatiegeschenk is. Het gaat om een incidentele gift die je als bedrijf geeft aan bestaande relaties. Een relatie kan zijn bestaande klanten of leveranciers, het personeel hoort hier niet bij. Ook belangrijk is het woord ‘bestaande’, een gift welke is bedoelt om nieuwe klanten te werven hoort er dus niet bij, de kosten van wervende geschenken kun je rekenen onder acquisitie en zijn normale bedrijfskosten.

Het is niet altijd mogelijk om de btw van een relatiegeschenk af te trekken. De volgende regel bepaalt of dit wel of niet mag: stel dat de ontvanger van het geschenk het kado zelf had aangeschaft, zou dan de btw afgetrokken mogen worden? Is dit niet het geval, dan mag de btw van het relatiegeschenk niet afgetrokken worden. Stel je geeft een klant die loodgieter is een surfplank kado. De loodgieter zou, als hij de surfplank gekocht zou hebben, deze niet als zakelijke kosten kunnen rekenen, en dus geen btw aftrekken. In dit geval is de btw van het relatiegeschenk dus niet aftrekbaar.

Er is een uitzondering: zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan €227 (excl. btw) dan mag de btw wel afgetrokken worden.

Wil je er dus zeker van zijn dat de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar is, zorg er dan voor dat de totale kosten per klant in een jaar nooit hoger zijn dan €227, of geef een geschenk dat de relatie kan gebruiken in zijn bedrijf.

bron: belastingdienst